emilch 09.08.2022 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Witam, Mam zamiar samodzielnie zainstalować pompę ciepła wraz z osprzętem. Tutaj znajduje się wyliczenie zapotrzebowania na ciepło https://cieplo.app/wynik/15m53Oczywiście pompa monoblok w wersji budżetowej. Połowa instalacji podłogówka, druga połowa grzejniki.Jakiej pojemności powinienem zastosować bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Połowa instalacji podłogówka, druga połowa grzejniki. Jakiej pojemności powinienem zastosować bufor? Skoro już w takie bagno wdepnąłeś, to dokładnie wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 09.08.2022 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Dom budowany kilka lat temu i jest piec na pellet. No cóż pierwszy dom dla wroga, następny będzie miał w całości podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Dom budowany kilka lat temu i jest piec na pellet. No cóż pierwszy dom dla wroga, następny będzie miał w całości podłogówkę To policz dokładnie, czy to ma sens. Jakiej temperatury w większe mrozy potrzebują grzejniki? COP pompy będzie daleki od katalogowego. A może okazać się też, że przy wysokiej TZ zabraknie mu mocy (sprawdź, jaką moc będzie miał przy GZ=-15 przy wymaganej przez grzejniki TZ). Jak nie masz mega przewymiarowanych grzejników, to dużo stracisz na COP przez wysoką TZ - a do tego będziesz miał skomplikowane sterowanie, żeby na grzejniki puszczać inną temperaturę a inną na podłogówkę (grupa mieszająca z pompą). Piec na pellet się rozsypał i jesteś zmuszony do wymiany, czy to skutek marketingu PC? Tak czy inaczej kup projekt kotłowni (znajomość parametrów grzejników i podłogówki niezbędne). Bo trudno dobrać elementy i zgrać, żeby to dobrze działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 09.08.2022 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Grzejniki lekko przewymiarowane, nie bardzo pamiętam jakie temp. była potrzebna na zasilaniu. Nigdy nie były mega gorące, myślę, że ok 50 st. C. powinno wystarczyć. Co do sterowania to w tej chwili mam dwa osobne sterowniki na podłogówkę i grzejniki.Denerwują mnie ceny pelletu, mam już fotowoltaikę, liczę na niższe koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.08.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Mam zamiar samodzielnie zainstalować pompę ciepła wraz z osprzętem.https://cieplo.app/wynik/15m53 Oczywiście pompa monoblok w wersji budżetowej. Połowa instalacji podłogówka, druga połowa grzejniki. Jakiej pojemności powinienem zastosować bufor? Bufor nie jest konieczny, bo masz 50% podłogówki, Moc grzewcza grzejników dla temperatury zasilania 45/35/22 C musi być > od mocy cieplnej pomieszczeń, Pompa zalecana to np;Panasonic 9kW/TCap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 09.08.2022 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Przy kombinowanym ogrzewaniu podłogówka / grzejniki 50/50 dobrym rozwiązaniem jest przewymiarować grzejniki aby zejść jak najniżej z temperaturą zasilania grzejników. w okolicach 40 - 45 st , na 50 też PC da radę ale jej wydajność i ekonomia spada mocno w dół. Przy takim połączeniu bufor jak najbardziej wskazany / zobacz na yt rozwiązania z afriso lub izzifast/ PC ładuje bufor temperatura taka jak na grzejniki , a z niego idą grupy pompowe , jedna bezpośrednio tłoczy wodę na grzejniki a druga grupa z podmieszaniem na podłogówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.08.2022 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 PC ładuje bufor temperatura taka jak na grzejniki, a z niego idą grupy pompowe, jedna bezpośrednio tłoczy wodę na grzejniki a druga grupa z podmieszaniem na podłogówkę . Bufor to strata rzędu 1 do 3 C na zasilaniu, Z PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; podłogówka i grzejniki , Zobacz; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 09.08.2022 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Odgrzebałem projekt i z tego co widzę, grzejniki założone są z naddatkiem z obciążenia cieplnego pomieszczeń wychodzi że temp zasilania mogłaby być 50st. C. Tak jak pisałem wcześniej nigdy nie obserwowałem, żeby grzejniki były bardzo gorące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.08.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 To należy przeliczyć, nie wystarczy stwierdzić że; - nigdy nie obserwowałem, żeby grzejniki były bardzo gorące. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 09.08.2022 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Przeliczyłem w ten sposób, wskaźnik zapotrzebowania na ciepło x powierzchnia użytkowa pomieszczenia. Z wymiarów grzejnika (Purmo) sprawdziłem jaka mocą dysponuje, obie wartości zrównują się przy temp zasilania 50 st. C. Czy to jest dobrze przeliczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 09.08.2022 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Ok, jest jeszcze jedna opcja wymiana grzejników na 3 płytowe większej mocy tak aby zejść z temperaturą zasilania do 45 st.C. Wtedy jest szansa na opłacalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 I ładnie widać na tym przykładzie, że przestaje pracować gdzieś ok. -12 jak TZ ma być 55*. Pytanie też, jaką moc jest w stanie wtedy z siebie dać. Weźmy taki przykład: Niby PC "tylko" 8kW - ale to dwuwentylatorowa jednostka znacznie mocniejsza, niż większość tandety która zdaniem producenta ma nominalnie podobne moce. A i tak wymięka przy tz 50* @-20 za oknem a @ 45* ma COP ledwo 1,78. Więc jak jest działający, ekologiczny (100% OZE) system grzewczy zasilany wysokotemperaturowym źródłem ciepła, to bym nie zaczepiał w tej sytuacji. A jak prąd z PV przepada, to dołożyłbym tylko grzałkę do zasobnika czy (jak jest) obecnego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.08.2022 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) wymiana grzejników na 3 płytowe większej mocy tak aby zejść z temperaturą zasilania do 45 st.C. Im bardziej moc grzewcza grzejników dla temperatury zasilania 45/35/22 C będzie > od mocy cieplnej pomieszczeń; - tym zejdziesz niżej z temperaturą zasilania, Najkorzystniej ; - gdyby temperatury zasilania na podłogówkę i grzejniki były takie same lub zbliżone Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 10.08.2022 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Reasumujac, pompa ciepła którą chciałbym zainstalować powinna mieć moc grzewczą 9kW, przy temperaturze wody 45 st. C oraz temp. powietrza -20st. C. Chyba nie wspomniałem pompa ma również grzać CWU. Co sądzicie o Gree (wersja 3 fazy): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.08.2022 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 pompa ciepła powinna mieć moc grzewczą 9kW, przy temperaturze wody 45 st. C oraz temp. powietrza -20st. C. Co sądzicie o Gree (wersja 3 fazy): Ile mocy ma ta pompa przy -20 C na zewnątrz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 10.08.2022 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Tego nie wiem, wysłałem zapytanie, może tutaj ktoś się orientuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 10.08.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Wykres Gree 8 i 10 kW 3-fazowe dla grzejników +45*C: Instrukcja (dane techniczne od str.14 i wykresy od str.18 ): https://gree.pl/content/uploads/2021/05/instrukcja-versatiii-split-v0422-pl-www_z.pdf edit.. Potrzebujesz PC o wydajności mocy 8,3 - 8,8 kW. Haier 8 kW odpada przestanie wyrabiać przy -2*C; Panasonic T-CAP 9 kW pociągnie to bez grzałek do -23*C; Panasonic 9 kW wersja High do -16*C, dalej z grzałką; Gree 10 kW do okolicy -12*C, poniżej musi wspomóc się grzałką; Rotenso 10 kW do okolicy -11*C, dalej z grzałką; polski Galmet Prima 10 kW do -10*C , +grzałka; Galmet Prima 12 kW do -13*C , +grzałka; Galmet Rotenso Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.08.2022 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) LG 9 kW ma wersje Split i Monoblok temp biwalentną złapie w okolicy -15,5*C przy Splicie, a przy Monobloku w okolicy -14*C, poniżej wspomoże się grzałką 6 kW: Pytanie pozostaje - co jest dostępne i w jakich terminach Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 11.08.2022 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Dzięki za podpowiedzi, podzwoniłem trochę i okazuje się, że na Panasonica nie ma szans, dostępne są Galmet 10kW, Kaisai 10kW, Gree też się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts