robert_gda1 10.08.2022 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Zakupiłem nieruchomość, po pewnym czasie zaczął mnie mocno zastanawiać problem parowania małej łazienki. Zdemontowalem kratkę i zobaczyłem to, co na załączonym linku: https://ibb.co/4msfFFvKtoś nie połączył kratki z kominem, dlatego przy kratce zero ciągu. W kominie ciąg jest, sprawdziłem zapalniczką. Mój pomysł jest następujący - zamontuje wentylator, taki do gniazdka, ponieważ jest to rynek wtórny i nie ma przewodów od włącznika światła, nie chcę nic skuwać. Od wentylatora poprowadzę rurę wentylacyjną i wsadzę do tego otworu komina. Czy to dobry pomysł ? Jak głęboko włożyć rurę w komin ? Czy uszczelniać to wejście w komin (jego kształt nie jest zbyt okrągły..) czy jak rura będzie wsadzona dość głęboko, to nie ma to znaczenia bo i tak wentylator wepchnie powietrze głębiej, niż jest ten otwór ? Z góry dziękuję za każdą pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.08.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Jeśli w kominie ciąg jest to istnieje on także przed ścianką. Ścianka raczej nie ma nigdzie indziej ujścia fałszywego powietrza więc na 100% powietrze z łazienki jest pobierane a mniej wyczuwalne ponieważ ze względu na oddalenia pobierane jest całością powierzchni otworu poprzez tworzące się podciśnienie a nie miejscowo gdzie największy strumień jest zgromadzony w dolnej środkowej powierzchni.Zamiast samej kratki podłączonej bezpośrednio do komina zamontuj wentylator załączający się razem z oświetleniem lub osobno załączanym podczas kąpieli gdzie istnieje największe źródło wilgoci. Poza tym nie wiadomo czy widoczna rura nie jest czasem gazowa i ktoś sprytnie ukrył ją tak aby wentylacja zabezpieczała ewentualne gromadzenie się gazu. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 10.08.2022 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Tak, obok jest piec gazowy z osobnym kominem. Własnie przy kratce nie ma ciągu, sprawdzałem, jest dopiero przy tej dziurze. Dalej w bok idzie wnęka jak na zdjęciu więc może jednak wentylator i otwór połączę rurą by nie wtłaczał powietrza w całą tą przestrzeń tylko w komin? Dopytuje, bo chyba miałeś na myśli sam wentylator, bez rury do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Ktoś nie połączył kratki z kominem, dlatego przy kratce zero ciągu. W kominie ciąg jest, sprawdziłem zapalniczką To skąd powietrze trafia do komina, skoro nie przez kratkę? Jak masz tłumik końcowy w aucie, to co do niego wleci z jednej strony musi wylecieć z drugiej. Analogicznie tutaj - jak komin wyssie powietrze z tej przestrzeni, to musi do niej zaciągnąć. Jak nie przez kratkę z łazienki, to skąd? Co najwyżej jak tam masz coś nieszczelnie poobsadzane (np. geberit) to może zaciągać część tymi nieszczelnościami (np. w okolicach przycisku spłuczki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 10.08.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Masz złoto ukryte w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 10.08.2022 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Jednak przy kratce płomień zapalniczki nawet nie drgnie, w tej dziurze wewnątrz zasysa go bardzo dobrze. Łazienka cała paruje, wentylacja jest zupełnie niewydolna. Czyli wg Was mam nie robić nic, tak zostawić i żyć w mokrej łazience ? Chciałbym zamontować ten wentylator by to usprawnić, czy ta rura do komina będzie w czymś przeszkadzała czy o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.08.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Pierw zorientuj się skąd kocioł gazowy pobiera powietrze do spalania. Jeśli z łazienki to wentylator jest raczej kiepskim pomysłem.Nie wiadomo co i jak jest tam po podłączane więc jeśli kocioł ma osobne wejście to dla bezpieczeństwa zamontuj wentylator na ścianie, natomiast na przedściance samą kratkę. Wentylator załączany razem ze światłem a najlepiej z czujką ruchu bo ta działa jeszcze po wyjściu z łazienki, zwiększy wydajność wentylacji. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2022 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Czyli wg Was mam nie robić nic, tak zostawić i żyć w mokrej łazience ? Chciałbym zamontować ten wentylator by to usprawnić, czy ta rura do komina będzie w czymś przeszkadzała czy o co chodzi? Co na przeglądzie odpowiedział na te pytania kominiarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 10.08.2022 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Hm mieszkam dwa miesiące, u mnie nie było kominiarza. Spróbuję ustalić skąd piec pobiera powietrze - kominiarz to znajdzie czy wołać serwis? Sąsiedzi w szeregu mają wentylatory na przedściance, właśnie z rurą do komina, więc raczej z zewnątrz. piec to Vitodens 050, jak na fotce Edit - piec powietrze pobiera z zewnątrz. Muszę jakoś to usprawnić, łazienka jest malutka a kąpiele przy otwartych drzwiach i mokrych ścianach boję się, że skończą się grzybem na suficie Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez robert_gda1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.08.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Jeśli kominiarz zobaczy tą zasłoniętą rurę i napisze notatkę i będziesz miał dopiero remont. Jest oczywiście kratka wentylacyjna przez którą można dokonać pomiaru szczelności ale jednak może być z tym kłopot.Serwisant kotła będzie tu odpowiedniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 10.08.2022 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Dzięki za ostrzeżenie co to za notatka tak z ciekawości ? Bydynek ma dwa lata i były już przeglądy kominiarskie i te od pieca, cały szeregowiec ma tak ukryte te rury - chodzi o tą od gazu w tej wnęce w prawo od otworu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.08.2022 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Serwisant kotła będzie tu odpowiedniejszy. O ile ma uprawnienia i wpisze protokół z przeglądu do CEEB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 11.08.2022 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Czyli podsumowując wątek mam nic nie robić i hodować grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.08.2022 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Czyli podsumowując wątek mam nic nie robić i hodować grzyb Jeżeli wyciąga powietrze z tej przestrzeni pomiędzy a nie wyciąga z łazienki to znajdź, skąd to powietrze zaciąga. Jak uszczelnisz, będzie musiał je wyciągać z łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.08.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 O ile ma uprawnienia i wpisze protokół z przeglądu do CEEB. A po co mu takowy protokół. Przecież nie robił żadnej termomodernizacji. Deklarację do CEEB składa administrator budynku, chyli wspólnota lub spółdzielnia. Tu chodzi o zwykły przegląd kotła gazowego a przy okazji o zorientowanie się w kwestii powietrza do spalania. Jeśli kocioł ma przewód kominowy koncentryczny lub przystawkę do dodatkowego kanału wentylacyjnego to odrębny kanał o którym tu rozmawiamy jest do wykorzystania. Wtedy zakłada wentylator i jego problemy z wilgocią się kończą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 12.08.2022 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 A czy komin mógł się przytkać między piętrami ? Teraz jak sprawdzam codziennie to np dziś w łazience na parterze nie ma praktycznie ciągu, nawet przy otwartym oknie na parterze (łazienka bez okna) a w łazience na pietrze jest bardzo ładny (tu mam okno w łazience) - to ten sam kanał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.08.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak nie ma skąd brać tego powietrza to co ma zrobić.Tam gdzie jest okno jest OK a tam gdzie nie ma ciąg jest uzależniony od otwarcia okna w innym pomieszczeniu. A czasem nawet może być tzw. ciąg wsteczny czyli powietrze zamiast wychodzić z domu kanałem to do niego wchodzi. https://www.fachowyinstalator.pl/ciag-wsteczny-w-kanalach-wentylacyjnych/ Wentylator ale najpierw niech serwisant stwierdzi skąd kocioł bierze powietrze Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2022 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 A po co mu takowy protokół. Przecież nie robił żadnej termomodernizacji. Bo takowy przegląd trzeba robić co roku. I o ile w domach niektórzy tego nie robili (w blokach pewnie administrator tego lepiej pilnował) to teraz jest na to pałka, żeby przymusić. 5. Protokół, o którym mowa w ust. 1, w zakresie kontroli przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) przeprowadzanej na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 1 lit. c, jest sporządzany w formie dokumentu elektronicznego, z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego obsługującego centralną ewidencję emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2020 r. poz. 22, 284, 412 i 2127). A z czego wnioskujesz, że autor ma wspólnotę i administratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_gda1 13.08.2022 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Mareks77 kocioł bierze powietrze z zewnątrz - usatliłem to juz Dziś zauważyłem dość silny ciąg wsteczny na piętrze, mimo otwartych okien w łazience i pokojach, niemal gasi zapalniczkę wiejąc w kierunku łazienki. Czy to może być wina wiatru na zewnątrz? Skoro okna pootwierane to powinno ciągnąć do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trever 13.08.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Bo takowy przegląd trzeba robić co roku. I o ile w domach niektórzy tego nie robili (w blokach pewnie administrator tego lepiej pilnował) to teraz jest na to pałka, żeby przymusić. A od kiedy konkretnie jest ta "pałka"? Czy to może być wina wiatru na zewnątrz? Skoro okna pootwierane to powinno ciągnąć do komina U mnie w czasie wiatru zdarza się tak silmy ciąg wsteczny że otwarte okno się zamyka Myślę że to zalezy od kierunku wiatru, u mnie z zachodu dmie prosto w komin a okno jest od południa. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Trever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts