Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodanie wentylacji do komina na dachu

Recommended Posts

Dzień dobry,

w kotłowni muszę zrobić wentylację grawitacyjną (reszta pomieszczeń ma rekuperacje). Wyprowadziłem z tego pomieszczenia rurę PCV na strych. Czy w wybudowanym kominie (piec kondensacyjny jest do niego podłączony) obłożonym styropianem 20 cm, a na tym struktonit, mogę wywiercić otwór i dodac tam wylot tej wentylacji z kotłowni?

Czy dobrze przewidują układ otworów w kominie:

Pod czapką komina na przestarzał otwór i po obu stronach komina zamontować kratki. Od dołu doprowadzić rurę PCV od kotłowni do tego otworu na przestrzał.

Kotłownia musi mieć wentylację grawitacyjną. Tylko po co Ci kotłownia do pieca z zamknięta komorą spalania? A zatem po co Ci wentylacja grawitacyjna? Piec z zamkniętą komorą spalania może mieć dowolną wentylację, byleby ją miał. Chyba, że w tym pomieszczeniu znajdują się inne urządzenia, które wymagają kotłowni jak np. piec węglowy?

Kotłownia musi mieć wentylację grawitacyjną. Tylko po co Ci kotłownia do pieca z zamknięta komorą spalania? A zatem po co Ci wentylacja grawitacyjna? Piec z zamkniętą komorą spalania może mieć dowolną wentylację, byleby ją miał. Chyba, że w tym pomieszczeniu znajdują się inne urządzenia, które wymagają kotłowni jak np. piec węglowy?

Masz rację, jednak ja nie zrobiłem tam reku, mam już posadzki, w których zalałem skrzynki rozdzielcze itp. Poza tym, jako, że mam w papierach to pomieszczenie nazwane "kotłownia" (a nie np pomieszczenie gospodarcze) to wg przepisów podobno musi i tak być went. grawitacyjna.

Nie musi być "reku", może być wentylator mechaniczny wywiewny do kanału wentylacyjnego lub np. w ścianie budynku, albo rurą wentylacyjną dowolnie poprowadzoną na zewnątrz. Wentylator mechaniczny ma wiele przewag nad hulającą bez kontroli (lub niedziałającą) wentylacją grawitacyjną. W Prawie Budowlanym jest, że zmiana sposobu użytkowania budynku lub jego części jest zmianą istotną Art.36a ust5 pkt 4. Aczkolwiek w Art. 71 Prawa Budowlanego architekt powinien doczytać czy dotyczy tego przypadku - moim zdaniem nie dotyczy, ale tutaj nie jestem pewien. Oficjalnie powinien Ci ją udokumentować architekt (i zaaprobować jako zmianę nieistotną) po aprobacie projektanta instalacji z uprawnieniami do projektowania instalacji sanitarnych.

Kotłownia musi mieć wentylację grawitacyjną. Tylko po co Ci kotłownia do pieca z zamknięta komorą spalania?

Znowu ten sam temat? Jak nie nazwiesz tego pomieszczenia - nie stanie się pomieszczeniem mieszkalnym. A tylko w takim może być kocioł przy WM.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373074-Odbi%C3%B3r-domu-a-przy%C5%82%C4%85cze-gazowe&p=8073510&viewfull=1#post8073510

Jak ktoś chce prześledzić różne wątki o tym, to trzeba w szukajkę wpisać PN-B-02431-1.

Edytowane przez Kaizen