kris86k 23.08.2022 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Witam.Chciałbym odkupić fragment działki od gminy, która graniczy z moją działką. Fragment który chcę dokupić nie będzie mieć bezpośredniego dojazdu po podziale, jedynie przez moją działkę. Jest jeszcze droga ale ma tylko 4m szerokości więc domyślam się, że nie spełnia warunków . Czy istnieje jakiś tryb umożliwiający podział działki bez dojazdu jeśli dzielony fragment będzie dołączony do działki z dojazdem?Oczywiście można ustanowić dojazd przez moją działkę ale nie wiem w jakim trybie gmina była by skłonna sprzedać ten fragment. Jeśli konieczny jest przetarg nie chciałbym ustanawiać służebności i ryzykować, że ktoś inny kupi działkę.Chcę być przygotowany na rozmowę z urzędnikami stąd moje pytania.Pozdrawiam.Krzysiek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 dojazd jest konieczny jedynie dla działek budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.08.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Deklarujesz nabycie w trybie bezprzetargowym z uwagi na ograniczenia, choćby z dojazdem czyli brak samodzielności. Deklarujesz nabycie i pokrycie kosztów (których? to , do ugody z gminą ) . Rada gminy podejmuje uchwałę o sprzedaży w trybie bezprzetargowym, geodeta dokonuje podziału, w decyzji zatwierdzajacej będzie napisane że "podziału dokonuje się na poprawę użytkowania przyległej działki nr ABC..." . Prawomocna decyzja trafia do organu prowadzącego EGiB, zostają utworzone nowe działki, wycena, wyrysy, termin, notariusz. Niezwłocznie potem idziesz bawic się przy finlandii 07L. Finlandia rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris86k 30.08.2022 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 24.08.2024 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia @kris86k Kupiłeś czy sobie odpuściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts