Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w małym domku

Grzesiek1495

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoryguj dane - o czym ostatecznie mowa?

kubatura to m3, sam parter bez odliczania grubości ścian to 65x3 = 195m3 (65m2 powierzchni i 3m podałeś wysokość piętra wg kalkulatora), a do tego trzeba by doliczyć pomieszczenia pod dachem.

Z białym styropianem i wentylacją grawitacyjną - korekta okien trzyszybowych raczej niewiele zmieni.

To OZC wyjdzie w okolicy 5,0 -5,6 kW.

[ATTACH=CONFIG]460593[/ATTACH]

Przydała by się tabelka wydajności Heiko, bez niej nie mamy pewności.

A jedynie można przypuszczać, że wykazuje podobną wydajność do pomp Rotenso.

Patrząc na wydajność Rotenso to PC 6 kW przy OZC 5,5 kW złapie temp. biwalentną w okolicy -11*C (mało jak na IV strefę klimatyczną -22*C).

Heiko 9 kW (przy bazowaniu na wykresie Rotenso) powinien złapać temp. biwalentną w okolicy -16*C (przy podłogówce może -17*C).

Poniżej temp. biwalentnej będzie wspomagać się grzałką.

No i w razie awarii, sama grzałka 6 kW będzie w stanie ogrzać Twój dom do okolicy -23*C.

65m2 to powierzchnia użytkowa, a 87m2 to powierzchnia zabudowy budynku (ze ścianami). Liczba okien to 4 po dostosowaniu się do tego co jest tam napisane.

65m2 to powierzchnia użytkowa, a 87m2 to powierzchnia zabudowy budynku (ze ścianami)..

Istotna jest powierzchnia ogrzewana Af w m2 , zgodnie z Polska Normą ;

1) równej lub większej od 2,20 m wysokości w świetle:

…….powierzchnia ta jest zaliczana do obliczeń w 100%;

2) równej lub większej od 1,40 m, lecz mniejszej od 2,20 m;

..…..powierzchnia ta jest zaliczana do obliczeń w 50%;

3) mniejszej od 1,40 m ;

….. ..powierzchnia ta jest pomijana całkowicie.

Istotna jest powierzchnia ogrzewana Af w m2 , zgodnie z Polska Normą ;

1) równej lub większej od 2,20 m wysokości w świetle:

…….powierzchnia ta jest zaliczana do obliczeń w 100%;

2) równej lub większej od 1,40 m, lecz mniejszej od 2,20 m;

..…..powierzchnia ta jest zaliczana do obliczeń w 50%;

3) mniejszej od 1,40 m ;

….. ..powierzchnia ta jest pomijana całkowicie.

Powyzsze powierzchnie uwzglednia sie przy liczeniu tzw. powierzchni uzytkowej, czyli wartosci nie mającej zadnego znaczenia w OZC.

W obliczeniach ozc nie mozna pominąć ani cm2 przegrody.

Wracając do meritum to problemy z powierzchnią wystepują w kazdym z kalkulatorów gdzie nie jest wprowadzana pełna geometria budynku.

Andrzej5101 - to co podałeś to jest metoda obliczania powierzchni użytkowej do celów podatku od nieruchomości.

Do OZC należy policzyć całą powierzchnię ogrzewaną (korekta - nie grzewczą).

Z tym, że już licząc kubaturę należałoby odliczyć część "odciętą" przez skosy dachu, ale to nie będzie automatyczne 50%. Bo i dachy są różne od 15° do 45° kąta nachylenia połaci dachu, czy dachy dwuspadziste bądź kopertowe.

Edytowane przez Marco36

Do OZC należy policzyć całą powierzchnię grzewczą.

Co to jest "powierzchnia grzewcza"? Powierzchnia grzejników?

Ani powierzchnia grzejników, ani powierzchnia podłóg, ani powierzchnia użytkowa nie ma znaczenia w kontekście liczenia kW potrzebnej mocy grzewczej ani ilości kWh które ma dostarczyć system grzewyczy.

Ważne straty (przez przenikanie zależne od powierzchni i oporu przegród zewnętrznych) i na wentylacji.

Edytowane przez Kaizen

Pan wie wszystko powierzchnia grzejnika i powierzchnia podłogówki a akumulacją. Dasz radę podać choć 5 cyferek na najbliższe lotto starczy jak wygram 5000 zł.

za dużo zadajesz pytań a za mało wiedzy reprezentujesz. Jak ktoś ma żarówkę 100W to nie pytasz jaką mocą świeci a jakie jest napięcie, jaki karnisz i czy aby na bank jest dobrze podłączone. I czy aby był audyt energetyczny tej żarówki i co elektryk powiedział "na papierze z pieczątką".

Tym sposobem ja mogę zgadywać nr. lotto po losowaniu i każdym razem będę trafiał.

Co to jest "powierzchnia grzewcza"? Powierzchnia grzejników?

Ani powierzchnia grzejników, ani powierzchnia podłóg, ani powierzchnia użytkowa nie ma znaczenia w kontekście liczenia kW potrzebnej mocy grzewczej ani ilości kWh które ma dostarczyć system grzewyczy.

Ważne straty (przez przenikanie zależne od powierzchni i oporu przegród zewnętrznych) i na wentylacji.

Nie powierzchnia grzewcza, a "powierzchnia ogrzewana budynku AH". Ale ważniejsza jest "kubatura ogrzewana budynku VH"

Nie powierzchnia grzewcza, a "powierzchnia ogrzewana budynku AH". Ale ważniejsza jest "kubatura ogrzewana budynku VH"

Naprawdę masz kalkulatorek, co policzy zapotrzebowanie na ciepło czy obciążenie jak podam "kubaturę ogrzewaną budynku"? Wróż Maciej?

Chcesz polemizować z tym, co napisałem? Przestaniesz pytać klientów o grubość, lambdę, wymiary ścian itd.?

Edytowane przez Kaizen

Naprawdę masz kalkulatorek, co policzy zapotrzebowanie na ciepło czy obciążenie jak podam "kubaturę ogrzewaną budynku"? Wróż Maciej?

Chcesz polemizować z tym, co napisałem? Przestaniesz pytać klientów o grubość, lambdę, wymiary ścian itd.?

O czym Ty piszesz?, ja tyko podałem jakie jest prawidłowe nazewnictwo tych wielkości, jakie wrózenie? Nie ma zadnego takiego kalkulatora, gdzie napisałem ze mając tylko powierzchnię ogrzewaną i kubaturę ogrzewaną budynku podam zapotrzebowanie na ciepło. Marco uzywa nieprawidłowego słownictwa, Andrzej wypisuje głupoty o powierzchniach, a Ty znowu zaczynasz. Naprawdę zależy Tobie aby ten wątek przekształcił sie w kłótnię? Co chcesz pokazac, ze taki jestes ekspert od wszystkiego? Dlaczego nie poprawiłes Marco, a pytasz go co to jest powierzchnia grzewcza, przeciez powiniens sie domyslic ze chodziło mu o powierzchnie ogrzewaną budynku gdyz taki parametr wystepuje w obliczeniach ozc. Marco mogł sie pomylic bo nie jest fachowcem, Ty nie mozesz bo jestes samozwanczym weryfikatorem metodyki i norm obliczen ozc.

Edytowane przez asolt

Dlaczego nie poprawiłes Marco

Na pewno przeczytałeś #26?

Jak tak, to przeczytaj jeszcze raz. I co poprawiasz? Jakie znaczenie ma powierzchnia, kubatura czy kolor sufitu dla OZC?

"Parametr" o którym piszesz nie jest daną wejściową - więc nie jest parametrem a wynikiem obliczeń. Jakimś, Żeby porównać sobie względem innych budynków czy norm ile W czy Wh na daną jednostkę wyjdzie. Ale nie od niego zależy ilość W czy kWh.

Jak w tym żarciku z dyskoteki?

- Pobzykamy się Marysiu? (chłopak do obcej dziewczyny na dyskotece)

- Ja jestem Zosia, nie Marysia.

- Nie takie było pytanie.

Edytowane przez Kaizen

Jak tak, to przeczytaj jeszcze raz. I co poprawiasz? Jakie znaczenie ma powierzchnia, kubatura czy kolor sufitu dla OZC?

"Parametr" o którym piszesz nie jest daną wejściową - więc nie jest parametrem a wynikiem obliczeń. Jakimś, Żeby porównać sobie względem innych budynków czy norm ile W czy Wh na daną jednostkę wyjdzie. Ale nie od niego zależy ilość W czy kWh.

W poscie 26 nie zwróciłes uwagi na błedne nazewnictwo Marco, a powinienes. Nie pisałem o porównywaniu, a Ty zamiast pytac (nawiasem mówiac złosliwie) co jest powierzchnia grzewcza mogłes zapytac czy nie chodziło mu o powierzchnie ogrzewaną budynku. Powierzchnia podłog jezeli jest tylko róznica temperatur ma wpływ na zapotrzebowanie na ciepło i obciązenie cieplne.

Edytowane przez asolt

Jak na poddaszu mam 20* a w łazience na parterze 23* - to jak powierzchnia podłogi poddasza wpływa na zapotrzebowanie i obciążenie?

Wpływa na obciązenie cieplne łazienki i pomieszczenia pwyzej. Jak nie znając powierzchni przegród i roznicy temperatur obliczysz obciązenie cieplne poszczegolnych pomieszczen, a tym samym całego budynku, gdyby nie było roznicy temperatur w poszczegolnych pomieszczeniach to straty przez przenikanie mozna by było policzyc znając powierzchnie wszystkich przegród zewnętrznych, ale tak prawie nigdy nie ma. Znasz lepszy sposób liczenia to go przedstaw. Zadziwisz wszystkich naukowców zajmujacych sie tą dziedziną.

I jak to wpływa na OZC domku o którym mowa w tym wątku? Krótko i na temat napisałem w #26. EOsT z mojej strony.

Jak wpływa ilosciowo nie wiem, nie liczyłem tego domu, ale kazda podłoga (jej powierzchnia) ma wpływ na moc i zapotrzebowanie, jezeli tylko są róznice temperatur w pomieszczeniach.

MSPANC

Pierwszą zasadę termodynamiki znasz?

Gdyby pomieszczenie z inną temperaturą było całkowicie wewnątrz budynku to mozna straty przez przenikanie policzyc jako sumę strat wszystkich przegród przy okreslonej róznicy temperatur.

Gdy pomieszczenia mają rózne temperatury i mają chociaz 1 przegrodę zewnetrzną trzeba sumowac straty gdzie jest rózna temperatura. Natomiast pomieszczeń calkowicie wewnątrz budynku parterowego czy 2 kodygnacyjnego praktycznie nie ma, czyli takie upraszczanie obliczen prowadzi do błedów. Istotnie w przypadku budynku 2 kondygnacyjnego powierzchnia podłogi moze byc niestotna, ale dla budynków parterowych kazda podłoga jest istotna dla obliczen. Jezeli chcemy miec policzone straty dla kazdego pomieszczenia z osobna to powierzchnia podłogi czy to na gruncie czy na stropie jest wazna

Edytowane przez asolt

Gdy pomieszczenia mają rózne temperatury i mają chociaz 1 przegrodę zewnetrzną trzeba sumowac straty gdzie jest rózna temperatura.

Istotne wyłącznie straty przez przegrody zewnętrzne. Tako rzecze pierwsza zasada termodynamiki. Przepływy między pomieszczeniami nie mają znaczenia. Więc i ta podłoga na poddaszu nad ciepłą łazienką nie ma żadnego wpływu na OZC budynku.

...

Kubatura ma pośredni wpływ na straty na wentylacji.

Oprócz liczenia przegród zewnętrznych, doliczasz też straty wentylacyjne - czyż nie ?!?

A coś mi się kołacze po głowie, że nawet prawo budowlane określa jakieś minimalne wymiany powietrza na określone pomieszczenie. A ilość powietrza wymienianego będzie zależna od kubatury pomieszczenia.

No i gdy ogrzewasz budynek, to w zasadzie ogrzewasz powietrze w nim zawarte, czyli kubaturę.

Zresztą napomniałem o kubaturze nawiasem, przy okazji - skoro Andrzej już podawał uzależnienie obliczeń od wysokości pomieszczeń pod skosami dachu. I tylko w tym kontekście.

Edytowane przez Marco36