kasztan00126 28.08.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Część, chciałem się zapytać o wasze zdanie i wytknięcie słabych punktów mojego pomysłu.Chodzi mi po głowie aby ogrzewanie domu przerobić na panele fotowoltaiczne. Układ wyglądał by następująco. Bufor ciepła (800-1000-1200l) sam nie wiem ile ponieważ jest to na etapie pomysłu. Do tego panele które będą zasilały grzałkę w buforze. Następnie trochę elektroniki alby układ załączał się sam. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 W sezonie grzewczym PV wyprodukuje mniej prądu, niż potrzebujesz na cele bytowe. A co dopiero do grzania.Bo chyba nie myślisz, że w buforze zmagazynujesz ciepło z letniej nadprodukcji na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztan00126 28.08.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Taka instalacja byłaby tylko do ogrzewania. Ma ktoś może informacje jaka jest sprawność PV w zimę. Takiej instalacji nigdzie bym nie zgłaszał itp, więcej z tym kłopotu niz pożytku Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez kasztan00126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.08.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 200kWh w styczniu z 10 kWp pv.Powodzenia.Jedynie co można zrobić,.to sobie CWU grzać w okresie marzec/kwiecień do października.Grzanie domu odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.08.2022 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 200kWh w styczniu z 10 kWp pv. Powodzenia. Jedynie co można zrobić,.to sobie CWU grzać w okresie marzec/kwiecień do października. Grzanie domu odpada. Dlaczego odpada? To tylko kwestia wielkości instalacji. Założy sobie ze 200kWp i nawet przy "białym" niebie dostanie ze 20kW produkcji przez ok 4 godziny dziennie w zimie. Cena takiej instalacji to już inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.08.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Dlaczego odpada? To tylko kwestia wielkości instalacji. Założy sobie ze 200kWp i nawet przy "białym" niebie dostanie ze 20kW produkcji przez ok 4 godziny dziennie w zimie. Cena takiej instalacji to już inny temat. Da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts