zaawiass 06.09.2022 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Cześć, mam problem z wyrwanym zawiasem w drzwiach wewnętrznych. Czy istnieje jakiś sposób aby wypełnić uszkodzenia i na nowo wywiercić otwór? Drzwi są ze sklejki a uszkodzenie powstało poprzez obwiśnięcie skrzydła drzwi (wisiały na nich ciężkie ubrania na wieszaku) Nie ma niestety możliwości dokupienia nowych drzwi ponieważ firma która je produkowała już nie istnieje. Dziura niestety jest na wylot. Załączam zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.09.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 (edytowane) Ciężkie ubrania swoją drogą ale wyrwana okleina świadczy albo o ingerencji człowieka lub drzwi otwarto dalej niż ograniczała je futryna.Trudno tu cokolwiek wymyśleć jedyne co to zalanie całości żywicą epoksydową.Jeśli drzwi są puste w środku należało by po bokach wypełnić je kawałkami listewek, na wciskać styropianu lub nawet zaaplikować piankę niskoprężną tak aby żywica nie rozpłynęła się po wnętrzu.Oczywiście musi być zapas aby całość się trzymała.Sposób to nawiercenie od strony zawiasu większego otworu i wklejenie na żywicę kotwy metalowej gwintowanej lub tulei z gwintem coś w tym rodzaju https://allegro.pl/oferta/kotwa-tuleja-rozporowa-wbijana-mosiezna-m10-1szt-12124413618 W ten sposób zachowamy możliwość regulacji Edytowane 6 Września 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.09.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2022 Kolega wyżej napisał co zrobić. Ja bym próbował "zalać" tą dziurę czymkolwiek (jakimś twardniejącym klejem). To nie są drzwi ze sklejki (byłyby wtedy drewniane!). To skrzydło z mdf... Jest szansa, że skrzydło z innej firmy może pasować. Trzeba by pomierzyć dokładnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaawiass 07.09.2022 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Dziękuję Ci bardzo za radę, czy wiesz gdzie mogę kupić taką żywicę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2022 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Dziękuję Ci bardzo za radę, czy wiesz gdzie mogę kupić taką żywicę? Widzę że trafił się Świeżak. Zwykły jakikolwiek market budowlany. Zwykle w alejce z klejami, taśmami i innymi elementami do połaczeń. Patrz na kleje w dwóch tubkach lub podwójnej strzykawce. Gwint ma zawiasie jest długi a kotwa ma ograniczoną możliwość wkręcenia dlatego najpierw wkręć kotwę a dopiero potem wsadź w drzwi i zalewaj żywicą. Jeśli nadal zbyt długi to skracaj gwint na zawiasie do uzyskania długości takiej jaką ma dolny zawias. Poza tym kotwa przy wkręcaniu rozpręża się, dlatego w tym przypadku lepsza będzie tuleja. https://www.tme.eu/pl/details/b3x14_bn3320/elementy-dystansowe-metalowe/bossard/1382748/ Po drugie to kotwa ma otwory i inne nieszczelności przez co żywica może przytwierdzić i unieruchomić gwint. ( nie będziemy mieli regulacji) Dlatego najpierw obficie smarujemy gwint w środku kołka lub tulei i na zewnątrz zawiasu smarem wazeliną lub gęstym kremem do rąk żony. Po wkręceniu smar zabezpieczy miejsca ruchome przed sklejeniem. UWAGA! Nie upaćkać tłustym całego kołka i jego zewnętrznej strony. Tuleja do dostania w Castoramie jest sześciokątna dlatego lepiej wkręcić ją gdy zawias jest wciśnięty w drzwi tak aby weszła do środka tego wyrwanego otworu. Jeśli nie dostaniesz tulei to mozesz ją zrobić z 4 - 6 nakrętek wkręcając każdą po kolei na zawias. Nakrętki między sobą sklej kropelką lub superglu. Edytowane 7 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2022 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Kup skrzydło bo narobisz się a efekt będzie mizerny albo i żaden. Słusznie Mareks77 zauważył, że ten zawias jest wyłamany, a nie wyrwany. Drzwi wyglądają na współczesne, jak dobrze widzę bezfelcowe - więc wszystkie drzwi tego typu powinny pasować. Ale dla pewności.Zmierz dokładnie rozstaw między zawiasami w skrzydle, odległość górnego zawiasu do góry drzwi, dolnego do dołu i całkowitą wysokość drzwi. Najprawdopodobniej większość drzwi w markecie będzie pasowała - co najwyżej na dole trzeba będzie trochę przyciąć (sprawdź, czy w danym modelu producent zezwala na takie ciachnięcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.09.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Kup skrzydło bo narobisz się a efekt będzie mizerny albo i żaden. Słusznie Mareks77 zauważył, że ten zawias jest wyłamany, a nie wyrwany. Drzwi wyglądają na współczesne, jak dobrze widzę bezfelcowe - więc wszystkie drzwi tego typu powinny pasować. Ale dla pewności. Zmierz dokładnie rozstaw między zawiasami w skrzydle, odległość górnego zawiasu do góry drzwi, dolnego do dołu i całkowitą wysokość drzwi. Najprawdopodobniej większość drzwi w markecie będzie pasowała - co najwyżej na dole trzeba będzie trochę przyciąć (sprawdź, czy w danym modelu producent zezwala na takie ciachnięcie). A ja widzę że to zwykłe drzwi przylgowe a nie bezfelcowe. Tym łatwiej o dopasowanie, bo bezprzylgowe nie są aż tak znormalizowane. Widzę tez, że to model z pionową szybą - tego nie da się skrócić - hartowna szyba się rozsypie. Pozostaje naprawa - zaklejenie tego na stałe nie jest trudne i moim zdaniem wystarczy ustawić bezpiecznie skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.09.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Widzę tez, że to model z pionową szybą - tego nie da się skrócić - hartowna szyba się rozsypie. Ja tu szyby nie widzę. Ale niezależnie od tego nie pisałem, że te drzwi trzeba przyciąć. Wręcz przeciwnie - te bym wysłał do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.09.2022 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Faktycznie - to tylko przypomina drzwi z szybą, ale to tylko jakaś wstawka (okleina?)Widać tandetne wykonanie: mdf a pod nim chyba prześwituje plaster miodu... Ja bym jednak ratował. Na śmieci zawsze zdąży wrócić. Ewentualnie zamieniłbym z innym, mniej wyeksponowanym skrzydłem w domu (bo tu chyba widać salon?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts