arek176 09.09.2022 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Witam, nie wiem jak rozwiązać problem z wysokością pomieszczenia. Według projektu ściana do stropu powinna mieć 270cm, aktualnie mam wymurowane do wysokości 261cm i teraz pytanie czy można zrobić poduszkę pod wieńcem do brakującej wysokości pomieszczeń ? Chodzi mi dokładnie o ułożenie np kostki pod wieńcem i zalanie go wyżej a pod nim utworzy się poduszka z betonu. Oczywiście strop zaszalowany zostałby już na właściwej wysokości 270cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.09.2022 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Jako poduszkę zastosuj warstwę cegieł na zwykłej zaprawie murarskiej i będzie po kłopocie z szalowaniem poniżej stropu.Taką poduszkę zresztą stosuje się przy ścianach z materiałów kruchych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Oczywiście strop zaszalowany zostałby już na właściwej wysokości 270cm. Masz w projekcie przekrój tego wieńca i stropu? Wysokość mierzysz od chudziaka, czy od docelowego poziomu podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 09.09.2022 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Wysokość mierzę od docelowego poziomu podłogi czyli od 0 do sufitu ma być 270cm. Mam wymurowane już 261 cm mniej więcej, pytanie czy mogę zrobić taką poduszkę. Wieniec 25x25, strop 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2022 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Wysokość mierzę od docelowego poziomu podłogi czyli od 0 do sufitu ma być 270cm. Mam wymurowane już 261 cm mniej więcej, pytanie czy mogę zrobić taką poduszkę. Wieniec 25x25, strop 20cm. Jeżeli te kostki pod wieńcem mają robić za szalunek - to sprawdź, czy wtedy wejdzie zbrojenie wieńca takie, jak w projekcie. Bo chyba nie chcesz wciskać tam plasterków 4cm czegoś? To za dużo zabawy i prościej zrobić wieniec o 4cm wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 09.09.2022 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, chce zrobić coś takiego jak narysowałem czyli pod wieńcem położyć jakieś dystanse np z kostki i właśnie zbrojenie wieńca wyjdzie wyżej i dzięki temu uzyskam te brakujące 9cm taką poduszką pod wieńcem, oczywiście zaszalowane po bokach deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 09.09.2022 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 W projekcie też jest taka poduszka tylko 5cm. A ja chce zrobić większą bo buduje z innego materiału niż jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, chce zrobić coś takiego jak narysowałem czyli pod wieńcem położyć jakieś dystanse np z kostki i właśnie zbrojenie wieńca wyjdzie wyżej i dzięki temu uzyskam te brakujące 9cm taką poduszką pod wieńcem, oczywiście zaszalowane po bokach deskami. [ATTACH=CONFIG]460739[/ATTACH] Jak CI wyszło 9cm? Masz 261 + 5 wieńca (wystaje chyba w dół z 20cm stropu?) = 266 - brakuje 4cm. W projekcie też jest taka poduszka tylko 5cm. A ja chce zrobić większą bo buduje z innego materiału niż jest w projekcie. [ATTACH=CONFIG]460740[/ATTACH] To nie jest poduszka - to jest beton wieńca (otulina zbrojenia). Właśnie o tym pisałem, że "wystaje" 5cm w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 09.09.2022 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 (edytowane) A tak przepraszam, źle spojrzałem, czyli mogę bez problemu zrobić ten wieniec 4cm grubszy? Edytowane 9 Września 2022 przez arek176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.09.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Grubszy lub w tym przypadku wyższy wieniec możesz zrobić. Żadne dystanse do wieńca potrzebne nie są bo wieniec podwiesisz do zbrojenia stropu więc standartowe dystanse na stropie będą trzymały dolne zbrojenie a do niego przykręcisz zbrojenie wieńca.Zaszalować możesz to płytami od wewnątrz wystawiając je 5cm wyżej lub tyle ile chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 09.09.2022 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 A strzemiona zostawić taki jakie są w projekcie czyli 20x20 zbrojone 4x12 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.09.2022 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 (edytowane) Zostaw, 4 - 5cm to nie jest dużo.....taka poduszka z betonu w niczym nie przeszkadza.Zbrojenie będzie bardziej otulone.Możesz zmienić na 22 x 20. O tym powinien decydować Twój kierownik.Strop jest jednym z ważnych rzeczy w czasie budowy. Jeśli kierownik nie jest na stałe i tylko czasem się pojawia to właśnie jest etap w którym powinien to zrobić. Edytowane 9 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts