Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość pomieszczenia

Recommended Posts

Witam, nie wiem jak rozwiązać problem z wysokością pomieszczenia. Według projektu ściana do stropu powinna mieć 270cm, aktualnie mam wymurowane do wysokości 261cm i teraz pytanie czy można zrobić poduszkę pod wieńcem do brakującej wysokości pomieszczeń ? Chodzi mi dokładnie o ułożenie np kostki pod wieńcem i zalanie go wyżej a pod nim utworzy się poduszka z betonu. Oczywiście strop zaszalowany zostałby już na właściwej wysokości 270cm.

Wysokość mierzę od docelowego poziomu podłogi czyli od 0 do sufitu ma być 270cm. Mam wymurowane już 261 cm mniej więcej, pytanie czy mogę zrobić taką poduszkę. Wieniec 25x25, strop 20cm.

Jeżeli te kostki pod wieńcem mają robić za szalunek - to sprawdź, czy wtedy wejdzie zbrojenie wieńca takie, jak w projekcie. Bo chyba nie chcesz wciskać tam plasterków 4cm czegoś? To za dużo zabawy i prościej zrobić wieniec o 4cm wyższy.

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, chce zrobić coś takiego jak narysowałem czyli pod wieńcem położyć jakieś dystanse np z kostki i właśnie zbrojenie wieńca wyjdzie wyżej i dzięki temu uzyskam te brakujące 9cm taką poduszką pod wieńcem, oczywiście zaszalowane po bokach deskami.

[ATTACH=CONFIG]460739[/ATTACH]

Jak CI wyszło 9cm? Masz 261 + 5 wieńca (wystaje chyba w dół z 20cm stropu?) = 266 - brakuje 4cm.

W projekcie też jest taka poduszka tylko 5cm. A ja chce zrobić większą bo buduje z innego materiału niż jest w projekcie.

[ATTACH=CONFIG]460740[/ATTACH]

To nie jest poduszka - to jest beton wieńca (otulina zbrojenia). Właśnie o tym pisałem, że "wystaje" 5cm w dół.

Grubszy lub w tym przypadku wyższy wieniec możesz zrobić. Żadne dystanse do wieńca potrzebne nie są bo wieniec podwiesisz do zbrojenia stropu więc standartowe dystanse na stropie będą trzymały dolne zbrojenie a do niego przykręcisz zbrojenie wieńca.

Zaszalować możesz to płytami od wewnątrz wystawiając je 5cm wyżej lub tyle ile chcesz.

Zostaw, 4 - 5cm to nie jest dużo.....taka poduszka z betonu w niczym nie przeszkadza.

Zbrojenie będzie bardziej otulone.

Możesz zmienić na 22 x 20. O tym powinien decydować Twój kierownik.

Strop jest jednym z ważnych rzeczy w czasie budowy. Jeśli kierownik nie jest na stałe i tylko czasem się pojawia to właśnie jest etap w którym powinien to zrobić.

Edytowane przez Mareks77