Pawelxxx 11.09.2022 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Dzień dobry, proszę o poradę życzliwego forumowicza w kwestii wyboru pieca do ogrzania i do cieplej wody. Póki co muszę pozostać przy gazie zanim uzbieram na pompę ciepła i potem panele na dach. Chodź tutaj jest mnóstwo bardzo skrajnych opinii Chciałbym aby dom nie stał kolejny rok bez ogrzewania ( stał 2 lata ) i w sezonie zimowym można by prowadzić prace wewnątrz budynku. Dom z lat 60tych zbudowany z cegły. Grubość ścian zew. 50cm Ocieplony styropianem 10cm .W planach mam docieplenie do poziomu 20cm - dodanie warstwy do istniejącego ocieplenia lub zerwanie i wykonanie nowej elewacji. Okna PCV - dość stare ale w bardzo dobrym stanie. Wymiana przyszły rok Ogrzewanie za pomocą tradycyjnych grzejników z wodą. ( Instal projekt lub Zhender tubus ) Hydraulik zaproponował piec Vaillant Vitodens 100w 3,2 - 19KW + zasobnik 100l VES do kompletu. Pytania : 1. Czy piec jednofunkcyjny z zasobnikiem to dobre rozwiązanie dla domu o takiej powierzchni i trójki mieszkańców? 2. Czy piec przepływowy nie byłby lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o ekonomikę? Mniejszy koszt wykonania i zakupu, nie trzeba podgrzewać wody w zasobniku? Podgrzewanie wody tylko w momencie odkręcania 3. Czy Termet jest dobrą alternatywa dla Vaillanta ? np. Ecocondens Gold Plus 20KW ? 4. Dom jest podpiwniczony i hydraulik stwierdził ,że w piwnicy , gdzie są 4 pomieszczenia tez powininny być grzejniki. Czy to ma sens aby grzać piwnicę ? z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.09.2022 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Piwnicy się nie ogrzewa. Chyba że masz jakieś plany, co do jej wykorzystywania.Czyli jakiś warsztat, siłownia lub inne rozrywki.Jeśli nic nie planujesz, można podciągnąć rurki pod ewentualne przyszłe grzejniki. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelxxx 12.09.2022 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Hej, dziękuję za en komentarz co do piwnicy ? A kwestia pytań związanych z piecem?Czy ma sens montaż pieca gazowego i bok pieca elektrycznego Kospela. Jako zabezpieczenie gdyby zabrakło gazu ? pozdr Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.09.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Właściwie, to co chcesz i o co pytasz, bo tak jak napisałeś, to wygląda, to tak, że masz kupę kasy do utopienia i nie bardzo wiesz jak masz to zrobić. Skoro ma być PC i PV, to wszystko trzeba już pod to robić!Skoro obecne ogrzewanie ma być na jakiś czas, to po co pieniądze teraz w tym topić i to w taki sposób? Robić będziesz - dotacje brać będziesz więc zorientuj się najpierw co i jak z tym jest co byś prowizorką nie pozbawił się dofinansowania na to co ma na zawsze zostać. Tu mniej więcej sobie sprawdź jakie masz zapotrzebowanie na ciepło : https://cieplo.app/ i linka załaduj.O mocy kotła wspominasz a właściwie to jak z tym być ma - co z tą powierzchnią jaką ma ogrzać - co z tą piwnicą będziesz tam ogrzewał co czy nie? Okna plastikowe : dwuszybowe czy trzyszybowe – wylewki w piwnicy ocieplone czy nie - strop nad piwnicą ocieplony czy nie a co ze stropem nad częścią mieszkalną – ocieplone to czy nie – mieszkania : wysokie / da radę władować wentylację mechaniczną z nagrzewnicą a jeśli tak, to jest miejsce na centralę do tego? Te 100l CWU na trzy osoby - jaką temperaturę chcesz mieć w tym zasobniku 55*C i co jak jedna osoba po drugiej oraz trzecia wykompać się będzie chciała a co z pracami kuchennymi ?. Ten hydraulik to kumaty jakiś czy zobaczył, że ma do czynienia z osobą którą wydrylować może. Teraz, to w tym domu żadnego ogrzewania nie ma – czy jest może coś co z końcem roku zostanie pozbawione prawa użytkowania (antysmogowa 2023 i CEEB). Pojęcie masz w tym co się dookoła dzieje i nie można wykluczyć tego, że tak dalej dziać się będzie - piszesz tak jak byś był wolny od tego – z tym prądem, to się tak rozpędziłeś a z przydziałem na moc : co – a instalacja do tego : jest czy nie? Zastanów się nad tym, bo teraz w ramach powiedzmy tej prowizorki możesz już inwestować w to co Ci zostanie na zawsze.Niskie nakłady - eksploatacja wysoka. Edytowane 12 Września 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelxxx 13.09.2022 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Wydawało mi się ,że zadałem sensowne pytania. Jednak nie twierdze, ze się znam na tych kwestiach, bo raczej tak nie jest.Moja wiedza bazuje na opiniach postronnych osób, na internecie., na wycenach jakie dostałem.Naiwnie powiem ,że brakuje mi uczciwego hydraulika , który dobrze doradzi kierując się sensowną ekonomika użytkowania przy optymalnym koszcie instalacji.Obawiam się , że trudnym jest stwierdzenie czy hydraulik chce kogoś "wydrylować" z kasy gdy się nie ma takiej wiedzy, jaką wydaje się że masz TY. Oczywiście nie mam kupy kasy aby ją wyrzucić, właśnie dlatego pisze na tym forum poszukując pomocy. Dotacji na program czyste powietrze nie dostanę z uwagi na próg dochodowy. Być może skorzystam z programu Mój Prąd... Póki co dom nie ma zaizolowanego dachu ani stropów od piwnicy. Wylewki w piwnicy - nie mam pojęcia czy są ocieplone , są dość nowe ale nie wiadomo czy ocieplone.Po jednym czy dwóch sezonach będę miał jakieś pojęcie na temat Okna są plastikowe, dwuszybowe - maja pewnie z 10lat.Powierzchnia piwnicy nie musi być ogrzewana Biorac pod uwagę Twoją ocenę jak to sie wyraziłeś , że chce wtopić kasę proszę o radę, co Ty byś zrobił?Teraz nie mam kasy na zrobienie pc i pv. Zgadzam się , że warto się przygotować chodź w części i już zrobić przygotowania pod pc i pv - robiąc nowa instalacje elektryczną przygotuję okablowanie do pv itd.Jednak chciałbym aby w tym sezonie dom już był ogrzewany , chociaż minimalnie. W związku z tym zadałem pytanie jaki piec gazowy wybrać biorąc pod uwagę , ze gaz mam na działce.W sumie prąd też - przydział mocy 17KW. Nie dowiadywałem się jeszcze czy będzie zgoda od dostawcy prądu na licznik dwukierunkowy jeśli to miałeś na myśli ? Mnóstwo zmiennych a ja pierwszy raz się tym mierzę, więc spójrz łaskawy okiem dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.09.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Póki co dom nie ma zaizolowanego dachu ani stropów od piwnicy. Chcesz grzać nie zaizolowany dom? Jaki to ma mieć sens? Grzej grzejnikami elektrycznymi z termostatem, w drugiej taryfie. Będzie inwestycyjnie bardzo tanio, eksploatacyjnie też, przynamniej w obniżonej temperaturze. Gaz podłączać w obecnej sytuacji to stąpanie po kruchym lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.09.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Paweł – w trakcie burzy mózgów jesteśmy – Twój biznes – dlaczego zapotrzebowania na ciepło budynku nie podałeś i o wys. mieszkań też nic nie napisałeś (wentylacja mechaniczna z rekuparacją i nagrzewnicą) – tak trochę mi głupio samemu ze sobą gadać. Piszesz o wielu zmiennych choć w centrum tego jesteś – zamieńmy się stronami może co. O wymianie ocieplenia i elewacji wspominałeś tudzież dociepleniu tego – może by wystarczyło okna na trzy szybowe wymienić. Ja też ma dwuszybowe i zaczynam kombinować by w te okna w ramie trzecią szybą dołożyć.Nad częścią mieszkalną – to strych – czy o poddaszu myślisz – „Póki co dom nie ma zaizolowanego dachu ani stropów od piwnicy. „ Po co dach chcesz ocieplać a może o tej wentylacji mechanicznej myślisz – ocieplenie stropu jest tu kluczowe. Piwnica – to tylko piwnica dla Twych potrzeb – czy w przyszłości coś może jeszcze – wysoka – strop i od spodu ocieplić można.”Wylewki w piwnicy - nie mam pojęcia czy są ocieplone , są dość nowe ale nie wiadomo czy ocieplone.” - Znaczy się co, że nie ma możliwości dowiedzenia się tego od tego co to robił. Odradzam wykonywania otworów badawczych co by izolacji nie przewiercić i by później tym otworem woda nie pochodziła – a jak dobrze pamiętam, to chyba poziom wód gruntowych wysoki macie. Spróbuj zmierzyć temperaturę na wylewce, w pomieszczeniu i na suficie – może to co nam powie – tylko nie wietrz tego w czasie pomiarów.Z tymi i tamtymi gadasz – miarkuj co do powiedzenia i zaoferowania mają ale nie na zasadzie, że Ci wszystko zrobić mogą tylko dlaczego tak a nie inaczej – hydraulik jaki by nie był, to ma robić wedle woli Twojej a nie wedle tego co mu się widzi – zwłaszcza że za swą robotę kasę brać będzie więc co by Ci nie nawymyślał, że jak kiedy to on przyjdzie i pod nowe modernizować będzie. Główką na świat idzie – oby tak dalej - to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.09.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Główką na świat idzie – oby tak dalej - to wyjdzie. Oplułem monitor:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelxxx 14.09.2022 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Hej, dziękuję za odpowiedź. uzupełniam zatem brakujące informacje : - piwnica ma wysokość 2 m. W związku z tym jest możliwość docieplenia stropu od strony piwnicy. Myślałem o pianie lub płytach PIR 5 cm ? - z uwagi na powierzchnie i wysokość piwnicy jest to piwnica jak najbardziej użytkowa. Jest miejsce na mały warsztat, kotłownię, salę do ćwiczeń itd - wysokość pomieszczeń na parterze - 2,80. - poki co budynek jest raczej energochłonny według aplikacji https://cieplo.app/ . Zakładam, że się to zmieni po wymianie okien, dociepleniu elewacji, stropu od piwnicy, dociepleniu fundamentów piwnicy, dachu itd. - poddasze docelowo ma być zdecydowanie użytkowe. Jest tam ok 50m2 powierzchni , na jeden pokój , łazienkę i garderobę. Na stropie na poddaszu są wysypane trociny , dość gruba warstwa. Zastanawiam się czy to usunąć , posprzątać i położyć wełnę mineralną po całości aby docieplić strop na najbliższy sezon zimowy. Potem wełnę wykorzystać do docieplenia dachu. - dach wymaga sprawdzenia,remontu i docieplenia.Dach prosty dwuspadowy , bez żadnych udziwnień. ps: Jest miałeś na myśli mnie z ta "Główką na świat idzie..." to chyba nie do końca tak jest pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.09.2022 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 (edytowane) - piwnica ma wysokość 2 m. - z uwagi na powierzchnie i wysokość piwnicy jest to piwnica jak najbardziej użytkowa. Sucha – z oknami – okna piwniczne (takie małe) – plastikowe czy stare trupy do wymiany – wentylacja jest tam jakaś ?2 m wysokości pod gaz, to chyba za nisko, bo jak pamiętam z dawnych lat powinno być 2,3 m a w tym miejscu co ma być kotłownia co z wentylacją do tego ewentualnie kotła ?Jak to do tej pory ogrzewane było - dowiem się czy nie? - wysokość pomieszczeń na parterze - 2,80. Znaczy się, że wentylacji mechanicznej z rekuparacją i nagrzewnicą – już pod rozwagę nie bierzemy i to z ewentualnego układu wypada ?- poki co budynek jest raczej energochłonny według aplikacji https://cieplo.app/. Miałeś podać link do wyniku obliczeń a nie do aplikacji!Zakładam, że się to zmieni po wymianie okien, dociepleniu elewacji, stropu od piwnicy, dociepleniu fundamentów piwnicy, dachu itd. To jeszcze dla porównania podaj link do obliczeń jak to by wyglądało po tym wszystkim a co z tymi fundamentami – na nich chyba też jest te 10 cm ocieplenia ? Fundamenty też w ziemi ocieplone czy tylko nad ziemią ? Na stropie na poddaszu są wysypane trociny , dość gruba warstwa. Dosyć to mniej więcej ile – czym te trociny są nakryte tak by swobodnie po tym poruszać się było można ?.Zastanawiam się czy to usunąć , posprzątać i położyć wełnę mineralną po całości aby docieplić strop na najbliższy sezon zimowy. Potem wełnę wykorzystać do docieplenia dachu. Jak z ogrzewaniem tak też z tym ociepleniem postępować trzeba a nie, że bo może teraz coś położysz a później przekładać będziesz ! Jak po strychu poruszać się chcesz gdy na stropie wełna ociepleniowa leżeć będzie ?- dach wymaga sprawdzenia,remontu i docieplenia. Znaczy się co – poszycie gwarancji nie daje na najbliższe lata i przeciekać może przeciekać a tu jest mowa o ocieplaniu dachu – no chyba jak już to lepiej zrobić odwrotnie.Jak z tego domu planujesz korzystać w przestrzeni tych lat dwóch, bo tak to jakoś wygląda, że na stałe to ma być użytkowany jak już wszystko porobione będzie ? Te kotły o których wspominałeś - w jakiej one są cenie? Edytowane 14 Września 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 14.09.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 (edytowane) Chcesz grzać nie zaizolowany dom? Jaki to ma mieć sens? Grzej grzejnikami elektrycznymi z termostatem, w drugiej taryfie. Będzie inwestycyjnie bardzo tanio, eksploatacyjnie też, przynamniej w obniżonej temperaturze. Gaz podłączać w obecnej sytuacji to stąpanie po kruchym lodzie.Jak pojmuję to taka rozgrzewka, bo wiem, że stać Cię na więcej i wiem, że możesz dać z siebie więcej - przyłóż się – informacji z tym związanych jest już sporo a jeśli Ci mało, to dlaczego nie pytasz – temat fajny rozwojowy i na czasie – no chyba nie chcesz Pawła po brzytwie spuścić. Edytowane 15 Września 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.09.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 (edytowane) samsu, chyba się nie zrozumieliśmy. Oplułem monitor, znaczy roześmiałem się. W pozytywnym sensie - to z główką w dobrym kierunku było naprawdę śmieszne Co do mojej rady dla Pawelxxx, to zgadzam się, że nie należy inwestować w jakieś wymyślne instalacje, tylko podejść po najmniejszej linii oporu. Kwestia cen energii się klaruje, np w międzyczasie okazało się, że jest propozycja Rządu, żeby zamrozić ceny EE na poziomie 40 gr za kWh, a powyżej już skubać odbiorców po całości (nawet 2 zł za kWh!!!). Więc faktycznie, w tej chwili takiej rady bym już nie dał Pawłowi. No ale to nie moja wina, że żyjemy w Matrixie. Na osłodę: dom może być grzany tylko lekko powyżej punktu rosy, dlatego takie dogrzewanie prądem w drugiej taryfie może okazać się dużo tańsze niż podłączenie gazu i wykonanie całej instalacji grzewczej, która za chwilę będzie (znów: może) będzie do likwidacji na rzecz pompy ciepła. Tym bardziej, że czasu dla gazu w domu już właściwie nie ma. no offence, samsu. Edytowane 14 Września 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 15.09.2022 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 no offence, samsu.Oki – spoko maroko – nie ma problema – rad jestem, że choć Twe zainteresowanie to wzbudza tu na FM-ie i próbujesz coś w tym temacie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts