AsiaNNN 11.09.2022 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Dzień dobry, Piszę do Was z prośbą o poradę wyboru układu mojej przyszłej łazienki. Nowe mieszkanie, łazienka 4,51m. Zastanawiam się czy mogę przesunąć ubikację o około 85 cm od rury wychodzącej ze ściany? Oraz co myślicie o układzie jaki wymyśliłam czy ma sens to wszystko przenosić? W nowym ukłądzie musiałabym przenieść rurki do pralki, umywalki oraz rurkę do spłukiwania wody w ubikacji. Czy orientujecie się czy takie przeróbki są możliwe oraz jaki jest ich orientacyjny koszt? Dodaję dwa zdjęcia, pierwsze z układek w którym nic nie trzeba przenosić, tylko kaloryfer. Oraz drugi moim zdaniem bardziej funkcjonalny, ale też z większą liczbą przeróbek. Bardzo proszę o porady, co o tym uważacie, czy się da tak zrobić, jaki to orientacyjny koszt, oraz czy myślicie, że to ma sens? Bardzo dziękuję za pomoc Edytowane 11 Września 2022 przez AsiaNNN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 da się przenieść toaletę, ale nie wiem czy kaloryfer. Będzie plątanina rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2022 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Może tak: prysznic walk-in, podłużna umywalka z podwójnym kranem (jeśli z łazienki mają korzystać dwie osoby naraz) Płytka pralka i obok zabudowany kosz na pranie. kaloryfer może być nad pralką jak w oryginalnym układzie lub na ścianie między wc a pralką. Edytowane 11 Września 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaNNN 11.09.2022 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Dziekuje za odpowiedzi. Wklejam jeszcze zdjecie z planu mieszkania, bo chyba nie do konca wszystko poprawnie opisalam. Wymiary lazienki to 273x166 cm, wiec jakbym dala ubikacje tak jak na Pana rysunku to by zostalo okolo 30cm na nogi, wiec za malo. Dlatego tyle, ze ubikacja okolo 50 cm, pralka okolo 60cm, geberyt z 20cm, wiec zostaje 36cm na nogi Jakby dac wąską pralkę co ma np 40 cm, to i tak trzeba zostawić z 10 cm na rury na ścianie i takie tak, więc i tak wyjdzie około 60. Tak mi się wydaje niestety... A wlasnie przy tym ukladzie od dewelopera, to ta umywalka wejdzie taka co ma 60cm, i takie to jest troche marnowanie przestrzeni, bo niby łazienka nie taka mała bo 4,5m2, a będzie niewielka umywalka i do tego ubikacja w takim miejscu, że też turbo komfortowo nie będzie to będzie wtedy około 35 cm do umywalki - niby tylko na rogu, no ale jednak.. Już sama nie wiem, może za bardzo wydziwiam A kaloryfer chciałam przenieść bo myślałam o pralce i suszarce w pionie dlatego ten kaloryfer nad pralką mi trochę przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 12.09.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Dziekuje za odpowiedzi. Wklejam jeszcze zdjecie z planu mieszkania, bo chyba nie do konca wszystko poprawnie opisalam. [ATTACH=CONFIG]460779[/ATTACH] Wymiary lazienki to 273x166 cm, wiec jakbym dala ubikacje tak jak na Pana rysunku to by zostalo okolo 30cm na nogi, wiec za malo. Dlatego tyle, ze ubikacja okolo 50 cm, pralka okolo 60cm, geberyt z 20cm, wiec zostaje 36cm na nogi Jakby dac wąską pralkę co ma np 40 cm, to i tak trzeba zostawić z 10 cm na rury na ścianie i takie tak, więc i tak wyjdzie około 60. Tak mi się wydaje niestety... W obecnym mieszkaniu mam w łazience pralkę głębokość niecałe 40cm. Wraz z podłączeniem to nadal zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż 60cm. Mając pralkę w łazience to każdy wolny cm się liczy i robi różnicę. Możesz pobawić się w modelowanie 3D i w ten sposób przeanalizować rozmieszczenie sprzętów w realnej skali. Przykładowa aplikacja, całkiem fajnie działała gdy ja projektowałem swój dom. https://www.kozikaza.com/pl/kazaplan/nowy Wizualnie poropozycja Elfir wygląda najlepiej, ale to sama musisz ocenić, czy będzie wygodnie dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.09.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Dzień dobry, Piszę do Was z prośbą o poradę wyboru układu mojej przyszłej łazienki. Nowe mieszkanie, łazienka 4,51m. Zastanawiam się czy mogę przesunąć ubikację o około 85 cm od rury wychodzącej ze ściany? Oraz co myślicie o układzie jaki wymyśliłam czy ma sens to wszystko przenosić? W nowym ukłądzie musiałabym przenieść rurki do pralki, umywalki oraz rurkę do spłukiwania wody w ubikacji. Czy orientujecie się czy takie przeróbki są możliwe oraz jaki jest ich orientacyjny koszt? Dodaję dwa zdjęcia, pierwsze z układek w którym nic nie trzeba przenosić, tylko kaloryfer. Oraz drugi moim zdaniem bardziej funkcjonalny, ale też z większą liczbą przeróbek. Bardzo proszę o porady, co o tym uważacie, czy się da tak zrobić, jaki to orientacyjny koszt, oraz czy myślicie, że to ma sens? Bardzo dziękuję za pomoc [ATTACH=CONFIG]460776[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460777[/ATTACH] Pamietaj że nie wolno Ci ustawić pralki ani żadnego urządzenia elektrycznego gniazdka itp obok kabiny prysznicowej. W drugim układzie moim zdaniem dałbym grzejnik wyżej nad pralką i go nie przenosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts