gryziciel 11.09.2022 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 witam, rury spustowe wchodzą do czyszczaków (takich z koszami na syf) i od czyszczaków dalej kanaliza deszczowa fi110 idzie do drenażu (u mnie skrzynki rozsączające) - dawaliście w takim układzie przed rozsączeniem jeszcze dodatkowo studzienkę osadnikowa? niby dla pewności lepiej dać niż nie, ale mam trochę ciasno i nie widza mi się dekle od tych studzienek w trawniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.09.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 To dajesz 10-20 cm ppt i nie będzie widać. W razie W dwa, no cztery ruchy szpadlem i masz dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 11.09.2022 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 To dajesz 10-20 cm ppt i nie będzie widać. W razie W dwa, no cztery ruchy szpadlem i masz dostęp. no wlasnie, ale jak to bedzie pod ziemia, to jak zauwaze ze mam "W" (=osadniki nie odbieraja wody), to juz i studzienka i te skrzynki beda zamulone. Przynajmniej jezeli to zrobie jak na rysunu producenta, tj rura wchodzaca do studzienki wyzej niz wychodzaca: https://drive.google.com/file/d/1hXppmFUzeIVmpaARPWdRLOHqafVWUXqT/view?usp=sharing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.09.2022 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Oj to zrób na 0 z terenem i jakiś element ozdobny. W najprostrzej wersji na pokrywie fi 300 stawiasz donicę na ozdobnej podstawce. Odrobina pomysłowosci i wykonujesz to na pionowej osi, czyli aby zajrzeć "otwierasz" donicę jak furtkę. Pomysłów może byc multum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.09.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Nie dawaj..... to nie potrzebne. Mam u siebie bo też się zastanawiałem na działce koło lasu. Liście, żołędzie itp większe elementy wyłapują sitka w czyszczakach. Trzeba wybierać jesienią systematycznie aby nic nie gniło.W studzience przed tunelem rozsądzającym składającym się z 4szt tuneli Graf 1200l razem.Tunele owinięte geowłókniną.W studni z rury karbowanej 315mm od 4 lat nie ma nic oprócz wody.Ta oczywiście zmienia kolor w zależności co w danym okresie pyli. Do tuneli na rabacie mam rurę 110 z daszkiem jako napowietrzenie schowane za krzakiem hortensji Edytowane 11 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 11.09.2022 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 (edytowane) Nie dawaj..... to nie potrzebne. Mam u siebie bo też się zastanawiałem na działce koło lasu. Liście, żołędzie itp większe elementy wyłapują sitka w czyszczakach. Trzeba wybierać jesienią systematycznie aby nic nie gniło. W studzience przed tunelem rozsądzającym składającym się z 4szt tuneli Graf 1200l razem. Tunele owinięte geowłókniną. W studni z rury karbowanej 315mm od 4 lat nie ma nic oprócz wody. Ta oczywiście zmienia kolor w zależności co w danym okresie pyli. Do tuneli na rabacie mam rurę 110 z daszkiem jako napowietrzenie schowane za krzakiem hortensji o super, czyli koncept identyczny jak moj. Tez 1200l na 150m2 dachu, grunt piasek, rozsaczenie, wywiewka. pytanie: to Ci wystarcza czy przy wiekszych ulewach Ci sie napowietrzeniem wylewa? zastanawiam sie czy (tez za krzakami) nie dac takiego cuda zaraz przy ziemi, a wywiewke na tym samym trojniku nieco wyzej, zeby mi tam jakas mysz nie wlazla i nie zgnila;-) https://allegro.pl/oferta/zasuwa-burzowa-dn110-capricorn-klapa-koncowa-11500428094 rura do tego tunelu 110 czy 160? Edytowane 11 Września 2022 przez gryziciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2022 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 (edytowane) o super, czyli koncept identyczny jak moj. Tez 1200l na 150m2 dachu, grunt piasek, rozsaczenie, wywiewka. pytanie: to Ci wystarcza czy przy wiekszych ulewach Ci sie napowietrzeniem wylewa? zastanawiam sie czy (tez za krzakami) nie dac takiego cuda zaraz przy ziemi, a wywiewke na tym samym trojniku nieco wyzej, zeby mi tam jakas mysz nie wlazla i nie zgnila;-) https://allegro.pl/oferta/zasuwa-burzowa-dn110-capricorn-klapa-koncowa-11500428094 rura do tego tunelu 110 czy 160? U mnie ponad 200m2 dachu Wystarcza spokojnie, a w zasadzie wystarczało do poprzedniego roku. Za budynkiem w narożniku domu koło drewutni postawiłem 2 mauzery. Woda do podlewania ogródka jest dobrym rozwiązaniem. Zielona Góra pod względem opadów deszczu jest trudnym miastem. Z jednej strony Odra a z drugiej Nysa ściągają więc jeśli burza to z reguły przechodzi bokiem lub nie chce do nas dojśc. Zdarzają się jednak wiosenne i letnie ulewy i ściany deszczu lub siwe jesienne churki z których siąpi dwa do trzech dni pod rząd. Wtedy jeden baniak zapełnia jedna połać dachu kopertowego. Kanał jest umieszczony na wysokości ławy tj 1,5m pod ziemią więc zapełnienie całych 1200l z naddatkiem na rozsączanie i jeszcze 1m rury wzwyż raczej tu nie grozi. Rury dokoła domu to normalne szare kanalizacyjne110. Wywiewki na deklu studni nie mam. Jest na trawniku i ścieżce więc ukryłem ten widok przykrywając ją jedną z płytek chodnikowych. Edytowane 12 Września 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts