Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom podpiwniczony - warstwy izolacji i wylewki ? Jak to zrobić prawidłowo.

MagnetoX

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Buduję dom podpiwniczony. W części piwnicznej mam garaż oraz kilka pomieszczeń gospodarczych. Ogrzewanie grzejnikami - raczej nie będę tam grzał (przynajmniej nie wszędzie). Ogrzewanie parteru za pomocą podłogówki (+grzejniki na wszelki wypadek).

Wg projektu mam tak zbudowaną podłogę:

1. Piwnica:

15 cm styropian , 6 cm wylewka , 2 cm płytki, klej = 23 cm gotowa wykończona podłoga.

2. Garaż:

10 cm styropian , 11 cm wylewka, 2 cm płytki, klej = 23 cm gotowa wykończona podłoga.

3. Parter:

8 cm styropian , 6 cm wylewka, 2cm płytki, klej = 16 cm gotowa wykończona podłoga.

Pytania:

1. Czy w styropianie 8 cm (parter) uda się zmieścić rurki do grzejników + podłogówki ?

2. Czy 6 cm wylewki to nie za mało ?

3. Mierzyłem odległość od posadzki do końca profilu na którym oparte jest okno balkonowe, tarasowe i wychodzi, że jest tam miejsce na 14,5 - 16 (zależy od miejsca) podłogi. Do samego skrzydła drzwi jest jeszcze ok. 2 cm.

4. Jak można zoptymalizować powyższe warstwy ?

5. Czy w piwnicy dawać folię budowlaną na beton, następnie styropian , znów folia i wylewka ? Jak prawidłowo powinny wyglądać poszczególne warstwy ? Co zrobić na parterze ? Czy tam trzeba dawać folie pod styropian ?

5. Tam nie możesz dać folii albo nie. Tam musisz zrobić porządną hydroizolację. To jest piwnica więc bez tego prędzej czy później coś będzie się działo.

Ściany w piwnicy mam żelbetowe (biała wanna z taśmą uszczelniającą pomiędzy płytą a ścianami) + ciężka izolacja przeciwwodna od zewnątrz + styrodur 15 cm więc chyba od wewnątrz nie trzeba robić jakichś specjalnych zabiegów ? Ponadto dom stoi na chudziaku 10cm B20, który jest ok. 1 m szerszy z każdej strony od bryły i do tego chudziaka przygrzana jest papa sbs.

Albo i nic się nie stanie, jak lustro wody jest dużo poniżej posadzki, a pod nią sypki piasek.

Dokładnie. Wodę mam 4 m poniżej płyty fundamentowej. Grunt to piaski.

Bardziej mnie nurtuje problem z wylewką na parterze. Czy styropian 4cm jako wstępny + 4cm na zakład będzie wystarczający ? Czy w tym ukryje się rury zasilające do wody ?

Albo i nic się nie stanie, jak lustro wody jest dużo poniżej posadzki, a pod nią sypki piasek.

Zależy od szczegółu wykonania detali np. sposób połączenia taśm uszczelniających, etc. Hydroizolacja jest tylko tak dobra jak dobry jest jej najsłabszy punkt.

Wilgoć jest wszędzie pod powierzchnią gruntu, nawet tam gdzie jest piach a lustro wody choćby nawet 15m głębiej.

Zależy od szczegółu wykonania detali np. sposób połączenia taśm uszczelniających, etc. Hydroizolacja jest tylko tak dobra jak dobry jest jej najsłabszy punkt.

Wilgoć jest wszędzie pod powierzchnią gruntu, nawet tam gdzie jest piach a lustro wody choćby nawet 15m głębiej.

W kuchni i pralni też jest wilgoć, co nie znaczy, że trzeba robić w nich jakieś super hydroizolacje. Tę odrobinę wilgoci traktuje się wentylacją, bo jakby nie izolować, w piwnicy zawsze będzie lekko wilgotno (jak i w mieszkaniu).

Zresztą, autor pisze o białej wannie. Ciekaw jestem po co taka konstrukcja powstała, skoro lustro jest na -4m.

W kuchni i pralni też jest wilgoć, co nie znaczy, że trzeba robić w nich jakieś super hydroizolacje. Tę odrobinę wilgoci traktuje się wentylacją, bo jakby nie izolować, w piwnicy zawsze będzie lekko wilgotno (jak i w mieszkaniu).

Zresztą, autor pisze o białej wannie. Ciekaw jestem po co taka konstrukcja powstała, skoro lustro jest na -4m.

Troszkę przedobrzyłem celowo aby nie mieć problemów z wilgocią.

Wracając natomiast do styropianu to czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć czy lepiej dać EPS 100 grafit 5cm+3cm na parterze czy lepiej 4cm+4cm ? Czy EPS100 będzie OK w takiej grubości czy może pękać ?

Opisujesz dwa różne zjawiska. Wilgoci z kondensacji pary wodnej przeciwdziała się wentylacją oraz podniesieniem temperatury (punkt rosy jest funkcją wilgotności powietrza i temp. powierzchni). Wilgoci gruntowej z podciągania kapilarnego przeciwdziała się szczelną hydroizolacją. Oba obszary należy zaprojektować i wykonać prawidłowo to wilgoć nie będzie problemem. Nawet w piwnicy.

Opisujesz dwa różne zjawiska. Wilgoci z kondensacji pary wodnej przeciwdziała się wentylacją oraz podniesieniem temperatury (punkt rosy jest funkcją wilgotności powietrza i temp. powierzchni). Wilgoci gruntowej z podciągania kapilarnego przeciwdziała się szczelną hydroizolacją. Oba obszary należy zaprojektować i wykonać prawidłowo to wilgoć nie będzie problemem. Nawet w piwnicy.

Ja rozumiem, ale jeśli ktoś czasem wchodzi do tej piwnicy, korzysta z niej itd, to wilgoć znajdzie się w środku nie z przegród, tylko bytowania. Podobnie jak w łazience czy kuchni. Obniżona w stosunku do domu temperatura tylko zwiększa RH. I jak się tej wilgoci pozbyć, jeśli wokół będzie szczelna hydroizolacja?

Musi być wentylacja w piwnicy tak czy siak. A skoro jest wentylacja, biała wanna, lustro na -4m i sypki piasek (dobrze filtrujące warstwy gruntu), to po co jeszcze te super hydroizolacje? Może się mylę, ale mam podobną sytuację w moim domu. Chętnie się czegoś dowiem.

Od tego właśnie jest wentylacja. Po to ją się tak oblicza, aby zapewnić cyrkulację powietrza i w miarę stały (w dłuższym czasie, bo chwilowe wahnięcia się zdarzają) poziom pary wodnej w powietrzu (również w piwnicy). Cyrkulacja nie może być z drugiej strony zbyt duża, bo problem z piwnicą jest latem, gdy ktoś zostawi otwarte okno na wiele godzin a w tym czasie gorące wilgotne powietrze wpadnie do piwnicy w takiej ilości aż w wyniku zwiększonej wilgotności ta para wodna zacznie się skraplać na zimnych murach. Przy tym zjawisku hydroizolacja nie ma nic do rzeczy.

Biała wanna, piach, i fajnie, nie potrzeba superizolacji, w zdecydowanej większości wystarczy normalna hydroizolacja bitumiczna, byle szczelna. Nikt nie da gwarancji, że biała wanna wykonana jest idealnie, hydroizolacja to dodatkowa linia ochrony. Ryzyko zmian warunków wodnych na terenie też istnieje.