mateusz2219wp.pl 12.09.2022 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Witam. Wylewałem w sobotę chudziaka, z ręką na sercu przyznam się, że dałem ciała po całości, miejscami różnica wynosi 5-6 cm. Docelowo miała przyjść na to folia, styropian 10 cm, podłogówka i wylewka.Z racji, że chudziak jest tak nierówny nie mogę kłaść bezpośrednio styropianu na niego. Jakie sposoby wyrównania chudziaka polecicie? Samopoziom? Piach? Czy podkładać cieńszy styropian w dołkach? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam muratorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Piach rozwiąże sprawę. Jeśli nie masz obsadzonych drzwi i okien balkonowych to rozważ zwiększenie styropianu do min. 15cm.Przy podłogówce to bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.09.2022 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Opcja najbardziej poprawna (ale też droższa i trochę bardziej pracochłonna): oczyszczenie betonu szczotką drucianą np. na szlifierce z luźniejszych elementów czy mleczka cementowego, zadziory wystające ponad górną powierzchnię płyty ściąć tarczą do betonu a dołki zwilżyć i wypełnić masą naprawczą do betonów typu PCC (np. ceresit cx20) do równego, przez 3 dni utrzymywać wilgoć. Po 3 dniach będzie równa i solidnie zespolona powierzchnia gotowa do dalszej pracy. Te 3 dni to w przypadku masy szybkowiążącej jak cx20. Jeśli beton był zrobiony niskiej klasy to taką masę trzeba zmieszać z piaskiem kwarcowym np. 1:1. Opcja najtańsza i łatwiejsza choć w ostatecznym rozrachunku trochę upierdliwa: dołki równać piachem. Trzeba pracować systematycznie z uwagą, tak aby sukcesywnie przykrywać wyrównaną warstwę piasku, ziarenka piasku lubią być niesforne, łatwo zasysają się miedzy ruszające się płyty styropianu, etc. Dobrze jest płyty kleić pianką albo piasek przykryć dodatkową folią przed układaniem styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.09.2022 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Żadnej folii no chyba że styropian ma klawiszować a po ułożeniu podłogówki podnosić się. Kleić płyty sukcesywnie równając powierzchnię.To tylko pierwsza warstwa. Najlepiej złapać poziom metalową listwą a następnie rozsypać piasek i przeciągnąć łatą, ( równą deską ) rozprowadzając go równomiernie do poziomu.Następnie umieszczać płyty klejąc je do powierzchni z której usuniemy piasek. Inną metodą jest poziomowanie płytami za pomocą kleju do styropianu. Łapiąc poziom kleimy płyty na 4 lub 6 placków do posadzki tak jak do elewacji.Metoda prostsza od piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz2219wp.pl 13.09.2022 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Dziękuję Panowie za porady. Folie muszę dać tak czy siak jako hydroizolację. A jakie zdanie o wyrównaniu powierzchni styropianem granulowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz2219wp.pl 13.09.2022 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 PS. Poziomowanie płytami. Jakie płyty masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.09.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 (edytowane) Dziękuję Panowie za porady. Folie muszę dać tak czy siak jako hydroizolację. Jako hydroizolację na chudziaka daj papę termozgrzewalną. To spowoduje że będzie ona trwała i będziesz miał możliwość wypoziomowania podłogi. W innym przypadku piasek i szorstka betonowa płyta spowoduje że po pół roku z folii zostaną tylko strzępy. Poziomowanie płytami oczywiście styropianu. Poziomowanie granulatem też jest ok ale jest on mniej stabilny np. od piasku więc to mozolna zabawa. Edytowane 13 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Wylewałem w sobotę chudziaka, z ręką na sercu przyznam się, że dałem ciała po całości, miejscami różnica wynosi 5-6 cm. Docelowo miała przyjść na to folia, styropian 10 cm, podłogówka i wylewka. Folia powiadasz? http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg Ale nawet abstrahując od tego, że powinna być papa (albo porządna masa z zatopioną siatką, co jest w sumie produkcją papy na miejscu). To jak zamierzasz, przy tak krzywym chudziaku, połączyć papę spod ścian z hydroizolacją na chudziaku? Jak chcesz mieć dobrze, to trzeba zeszlifować do poziomu hydroizolacji pod ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz2219wp.pl 13.09.2022 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Panowie, zostałem bez bazy Temat wydawał się prosty - piach, folia, styropian) albo styropian granulkowany a zrobił się temat rzeka ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz2219wp.pl 13.09.2022 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Panowie, zostałem bez bazy .Temat wydawał się prosty - piach, folia, styropian) albo styropian granulkowany a zrobił się temat rzeka (tak przypuszczalem).Jest elektrykiem, a chciałem popłynąć w głębiny posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 13.09.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Daj styrobeton na wyrównanie, na to folia styropian i wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 14.09.2022 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Dziękuję Panowie za porady. Folie muszę dać tak czy siak jako hydroizolację. A jakie zdanie o wyrównaniu powierzchni styropianem granulowanym? Wyobraź sobie jak będziesz wykonywać pracę, krok po kroku, w szczegółach. Jeśli będziesz w stanie zorganizować sobie pracę tak aby piasek czy granulat utrzymał poziom nie przesypywał się gdzieś, wpadał między płyty, etc. to rób. Osobiście wolałbym podzielić pracę na dwie czynności - wyrównać powierzchnię masą do betonów tak aby na całej powierzchni uzyskać w miarę równą stabilną powierzchnię na dzień dobry, a potem ułożyć styropian bez spiny. Pomijam, że u siebie chcę położyć na betonie normalną hydroizolację a ta wymaga stabilnego twardego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz2219wp.pl 14.09.2022 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Wyobraź sobie jak będziesz wykonywać pracę, krok po kroku, w szczegółach. Jeśli będziesz w stanie zorganizować sobie pracę tak aby piasek czy granulat utrzymał poziom nie przesypywał się gdzieś, wpadał między płyty, etc. to rób. Osobiście wolałbym podzielić pracę na dwie czynności - wyrównać powierzchnię masą do betonów tak aby na całej powierzchni uzyskać w miarę równą stabilną powierzchnię na dzień dobry, a potem ułożyć styropian bez spiny. Pomijam, że u siebie chcę położyć na betonie normalną hydroizolację a ta wymaga stabilnego twardego podłoża. Czyli miejsca które mi "nie wyszly" mogę śmiało uzupełniać masą do betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.09.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 (edytowane) Czyli miejsca które mi "nie wyszly" mogę śmiało uzupełniać masą do betonu? Tak jak opisałem wcześniej w opcji najbardziej poprawnej - tak jak bym to robił. Zresztą niedługo sam się przygotowuję do układania hydroizolacji pod podłogę a beton ma w kilku miejscach zagłębienia/ubytki, które tak właśnie planuję uzupełnić przed nanoszeniem izolacji. Koledzy podali alternatywy. Ja mam trochę inne podejśćie do hydroizolacji, więc bym tak nie robił, ale jak one będą dobrze zrobione to też spełnią zadanie wypoziomowania styropianu. Edytowane 15 Września 2022 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts