adasku10 13.09.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2022 Na wstepie chcę powiedzieć, że nie jestem budowlancem i za bardzo sie nie znam. Problem z domem (budowany lata 80, stary dach dwuspadowy, bez wieńca, jedna strona trochę przecieka,przez 25 na strop kladzione po kilkanascie ton zboża, strop gruby betonu nie zalowano). Na jednej scianie szczytowej (ze strony przeciekajacego dachu) sciany zaczynają sie rozjezdzac. Dzwine to, że pęknięcia schodkowe od gory 1-2cm schodza ku dolowi, praktycznie zanikaja. Kazdy mowi, ze fundament sie rozjezdza. Jednak nie do konca na moje, ze to o to chodzi. Mozliwe jest, że dach się rozjezdza i rozpycha mury (brak wienca)?. Owo zjawisko jest z dwoch stron sciany szczytowej. Przyzbaje dach starej konstrukcji, troche po belkach cieknie. Czy to moze byc powod pęknięć? Dodam, ze wchodzilem na strop (z tej strony co sa pekniecia) i gdy naciskam na niego slychac skrzypienie drewna i normalnie czuje ze strop pracuje mi pod nogami. Proszę kogos o porade co z tym zrobic (nowy dach, nowy wieniec czy to poskutuje)......zaczynam się martwic czy dach, strop wytrzyma zime......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 konstruktor musi obejrzeć. Może trzeba zrobić ciągi ze stalowych prętów ściągające ściany rozpychane przed dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.09.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Bez zdjęć z samego opisu nic tu nikt nie wymyśli bo to wróżenie z fusów.Zamieść fotki poddasza i więźby oraz całego domu z zaznaczeniem pęknięć i samego pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.09.2022 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Podaj zdjęcia elewacji z tymi pęknięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts