Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup Akumulatorowej wkretarko - wiertarki z udarem.

Recommended Posts

Cześć!

Noszę się z zamiarem zakupu akumulatorowej wiertarko - wkrętarki z udarem:

Makita DHP484Z.

https://www.makita.sklep.pl/makita-dhp484z-body-akumulatorowa-wiertarko-wkretarka-udarowa-54nm-18v-li-ion-lxt-bldc-lepsza-od-dhp482-p-7532.html

W firmie pracujemy na Makitach i Milwaukee tyle że bez udaru pod akumulator, czy do prostych robót domowo/ogrodowych będzie się sprawdzała, czy udar w tego typu urządzeniach to tylko zbędny dodatek.

Pytanie czy ma to sens? Udar w wkretarce akumulatorowej?

Jeśli to makita może lepiej poradzi sobie niż tańsze odpowiedniki, czy jednak udar wrzucić do jednego wora jeśli chodzi o każdą na akumulator?

P.S. posiadam 5 akumulatorów do makity 4/5Ah 18V

Jeśli macie inne propozycje w podobnym przedziale cenowym, byłbym wdzięczny za nie.

Pozdrawiam.

Tak jak pisalem, głownie do prac domowych, poskręcać coś z drewna/metalu jak się żonie uwidzi to szafkę powiesić itd.

Jest jeszcze model DHP481 115Nm ale już pod 700zł więc nie wiem czy warto dopłacać 300zł a różnicy moze nie poczuje na akumulatorze i tak?, chyba że coś z innej firmy. Generalnie szkoda mi miejsca na 72m2 na gracenie sprzętem, stąd zabawa w taki multitooling.

Tak jak pisalem, głownie do prac domowych, poskręcać coś z drewna/metalu jak się żonie uwidzi to szafkę powiesić itd.

Jest jeszcze model DHP481 115Nm ale już pod 700zł więc nie wiem czy warto dopłacać 300zł a różnicy moze nie poczuje na akumulatorze i tak?, chyba że coś z innej firmy. Generalnie szkoda mi miejsca na 72m2 na gracenie sprzętem, stąd zabawa w taki multitooling.

Wiesz takie udary w uchwycie wiertarskim to może do gazobetonu silikatu na kilka otworków takie domowe.

Jeśli potrzebujesz choć kilka otworów w betonie, cegle itp to co najmniej w systemie SDS+ a jeśli większej średnicy to SDS max

• Like 1

Wiesz takie udary w uchwycie wiertarskim to może do gazobetonu silikatu na kilka otworków takie domowe.

Jeśli potrzebujesz choć kilka otworów w betonie, cegle itp to co najmniej w systemie SDS+ a jeśli większej średnicy to SDS max

Wierciłeś lub ciąłeś w silikacie? Trudniej niż w betonie.

Ogólnie, co do tematu - jak pracujesz w domu, to bez porównania lepszy i tańszy sprzęt kupisz zasilany sieciowo.

Sugeruję mieć podstawę:

wiertarka sds z udarem - 500 zł

wkrętarka aku. 18V - 500 zł. Tu akurat dużo wygodniej bez kabla, a i wymagania wobec takiego sprzętu są niższe.

reszta już opcjonalnie typu:

flex

wyrzynarki/piły

odkurzacz przemysłowy

kompresor

Wkrętarka Tresnar 6293 - 18V, około 300 zł z akumulatorami i ładowarką

Młotowiertarka SDS+ 4578 - Około 450 zł z kompletem podstawowych wierteł i wymiennym łbem na zwykłe wiertła

Szlifierka kątowa 6681 - Niecałe 200 zł, z regulacją obrotów

Sprzęt solidny, serwis znajduje się w Polsce, więc w razie problemów naprawa jest robiona od ręki. Sam używam i szczerze polecam.

Wychodzi tutaj 950 zł za komplet podstawowych elektronarzędzi, które moim zdaniem powinien posiadać każdy kto mieszka w domu.

• Like 1

Wkrętarka Tresnar 6293 - 18V, około 300 zł z akumulatorami i ładowarką

Młotowiertarka SDS+ 4578 - Około 450 zł z kompletem podstawowych wierteł i wymiennym łbem na zwykłe wiertła

Szlifierka kątowa 6681 - Niecałe 200 zł, z regulacją obrotów

Sprzęt solidny, serwis znajduje się w Polsce, więc w razie problemów naprawa jest robiona od ręki. Sam używam i szczerze polecam.

Wychodzi tutaj 950 zł za komplet podstawowych elektronarzędzi, które moim zdaniem powinien posiadać każdy kto mieszka w domu.

Zgadzam się z kolegą, flexa też warto mieć. Choćby 125mm.

• Like 1

Ok, dzięki panowie!

Kupiłem w dobrej cenie (400zł) tą makitę dhp484z z dobrym wiertłem ogarnęła kołki 8 pod regał do ściany zadziwiająco gładko, ale tak jak mówicie do grubszych prac bez SDSu się nie obejdzie a flexe też chyba wezmę akumulatorową, najlepiej jeśli by byla z możliwością podpięcia pod kabel do cięższych - dłuższych prac, będę stawiał płot więc napewno się przyda jeśli macie też jakieś sprawdzone kątówki to chętnie skorzystam z poleceń

Dzięki!

• 2 weeks później...
Jak napisałem wyżej, polecam Ci firmę Tresnar. Jak chcesz do ciężkich robót, to kup od nich najtańszą i najprostszą kątówkę. Jedyne co może Ci w niej przestać działać, to przycisk, bo to bardzo częste przy szlifierkach kątowych. Jeśli Ci się jednak nie śpieszy z zakupem, to daj sobie czas do świąt i sprawdzaj oferty w hurtowniach i sklepach z narzędziami, bo często właśnie na święta są dostępne zestawy wkrętarka + szlifierka / wkrętarka + zakrętarka itd. w dobrych cenach.

Co prawda mam inny model i nie jest to szlifierka akumulatorowa z opcją podłączenia 230V, ale zadowolny jestem z Stanleya 125mm. Do kupienia za mniej niż 250 zł.Tu podobny model z reg. obrotów:

https://www.stanleyworks.pl/products/detail/Produkty/ELEKTRONARZĘDZIA+/Szlifierki+/Szlifierka+kątowa+125+mm+z+regulacją+prędkości+obrotów+1100W+STANLEY®+FATMAX®

• 2 weeks później...