Kaizen 18.09.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) Od December 2021 się trochę pozmieniało 592EUR/MWh to ciągle daleko do 5zł/kWh. Do tego przyczynę chwilowego wzrostu masz w opisie: 70% of the electricity generated in France comes from 56 reactors but 32 are currently offline for maintenance. To sprawdź sobie cenę wolnorynkową, dla firm Sam cytujesz to, co zacytowałem 0.127 U.S. Dollar for businesses U nich obecnie ok. 600 Euro, a w Polsce ok. 500 zł. https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn :D Średnia z sierpnia to 1023,42zł/MWh Edytowane 18 Września 2022 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 18.09.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 Prezes nie rozróżnia jednostek, mówił o kW, a nie kWh. A widziałes kiedyś ogarniętego prawnika o ja nie , oni nawet prawo jazdy zdają za 20-tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 18.09.2022 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 592EUR/MWh to ciągle daleko do 5zł/kWh. To cena giełdowa (u nas też na niej daleko do 2.4zł za kWh). Dolicz dystybucję, marże itd. to wyjdzie bliżej 5zł za kWh czyli tyle musi zapłacić np. pizzeria za prad do pieca. 32 are currently offline for maintenance. No, geniusze musieli wyłączyć ponad 50% reaktorów, akurat w teraz. Trzeba brać z nich przykład. Zachód jest zawsze mądry, a Polacy głupi. Do tego przyczynę chwilowego wzrostu masz w opisie: ha ha ha chwilowego :D We Francji od miesięcy są ceny znacznie wyższe niż w Polsce. Czyby atom był jednaj taki drogi?? Mapa z lutego: Średnia z sierpnia to 1023,42zł/MWh No, to ciągle kilka razy taniej niż tam. Bo najtaniej mieli po 2300 zł na początku sierpnia, szczyt ok. 5000 zł i zjazd pod koniec sierpnia do 2700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2022 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2022 (edytowane) To cena giełdowa (u nas też na niej daleko do 2.4zł za kWh). Dolicz dystybucję, marże itd. to wyjdzie bliżej 5zł za kWh czyli tyle musi zapłacić np. pizzeria za prad do pieca. To, co ja podawałem, jak cytowałem, includes all components of the electricity bill such as the cost of power, distribution and taxes.. No, geniusze musieli wyłączyć ponad 50% reaktorów, akurat w teraz. Trzeba brać z nich przykład. Czy Ty czytasz, co sam linkujesz? Tak, musieli akurat teraz. France is contending with its worst nuclear outages in decades after Électricité de France SA extended shutdowns of several key nuclear reactors due to corrosion problems while drought curbed hydroelectric production. Edytowane 18 Września 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.09.2022 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Co się tak trzęsiecie chrust do kominka i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 19.09.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Co się tak trzęsiecie chrust do kominka i będzie dobrze Wytłumacz to temu co komina nie wybudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2022 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 @AlessandroZarówno suszarka jak grzejnik z wkładką z 1.4 kWh en. elektrycznej wyprodukują 1.4kWh energii cieplnej - są więc tak samo prądożerne, Suszarka oddaje całe cieplo natychmiast i natychmiast przestaje po wyłączeniu (wobez czego musi pracować krótko, acz w większą częstotliwością, aby utrzymać temperaturę), , grzejnik z wkładką po włączeniu część energii oddaje, część magazynuje (musi więc pracować dłużej, ale z dłuższymi przerwami)Jeśli przy tej samej mocy przez te 12h będą pracowały tyle samo czasu, to pobiorą tyle samo energii elektrycznej, wyprodukują tyle samo energii cieplnej i zapewnią taką samą temperaturę w pomieszczniu.Wkładka nie produkuje energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Jesteś sprzedawcą tych grzejników czy co? Poważnie zapłaciłeś za grzejnik elektryczny 2-3 tyś zł? To mechanizm - zapłaciłem więcej, więc to MUSI być lepsze (oszczędniejsze) Niektórzy dają się łapać na to samo, kupując tzw kotły indukcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.09.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Przecież to kryptoreklama tego badziewia. Ignorować trolla to najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 19.09.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Jak te Twoje grzejniki ważą kilkanaście ton to faktycznie, będzie to idealne porównanie. Taa.. codziennie tony sie nosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 PV jak najbardziej. A do zamiany en. elektrycznej na ciepło, to już cokolwiek. W sumie, jesłi to kosztowało faktycznie pod 3tyś zł, to najlepszy byłby klimatyzator z funkcją grzania.3c oszczędniejszy od Jawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.09.2022 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Wytłumacz to temu co komina nie wybudował. Dawno temu pisałem że w każdym domu starym czy nowym powinien być kominek, koza....na wypadek sytuacji kryzysowych. Kilka mc temu zakupiłem 2mp sosny za 360zł szacunkowo to ok 15gr/kwh. Pociąłem starem palety uzbierał się tego ok 1mp. Będzie tego na 6-7 lat palenia rekreacyjnego lub 2-3 lata "odczuwalnego kosztowo" wspomagania ogrzewania. Ale to zależy po ile będzie tania taryfa od stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2022 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 (edytowane) @AlessandroNo, a PV masz za darmo ?Ile zapłaciłeś, żeby pokryć całoroczne zapotrzebowanie na CO i CWU ?Jakie w ogóle masz zapotrzebowanie na ciepło ? 5t pelletu to 20MWh, te 4 kubiki drewna to kolejne 8MWh.To na rok ? Edytowane 19 Września 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 19.09.2022 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 @Alessandro No, a PV masz za darmo ? Ile zapłaciłeś, żeby pokryć całoroczne zapotrzebowanie na CO i CWU ? Jakie w ogóle masz zapotrzebowanie na ciepło ? Po co są pieniadze? Mam trzymać oszczedności w banku? Żeby bank zarabial na moich oszczednosciach? A takiego ...ła! Do grobu nie zabiore. Mam wystarczajaco. Zapotrzebowanie ciepła na dom 185 m2 po podłogach 14 kW. Byl u mnie, parę tygodni temu oferant na pompę ciepla za 60 tys zl. Dotacja 7 tys, nie 20 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 19.09.2022 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Zgłosiłem gościa jako spamera, bo to niemożliwe, żeby po takim czasie nie zrozumiał zasady działania swojego grzejnika za 1000% ceny rynkowej. Nie gorączkuj się... wykap sie w Bałtyku, to Ci przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2022 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Co się tak trzęsiecie chrust do kominka i będzie dobrze 3K zł na brykiet już odebrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.09.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 (edytowane) 3K zł na brykiet już odebrałeś? Brykiet węglowy a gdzie miałbym go spalić? DTR kozy nie dopuszcza spalania węgla. Dodatkowo brak wzmianki o brykiecie drzewnym moge tylko patykami Edytowane 19 Września 2022 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 Brykiet węglowy a gdzie miałbym go spalić? DTR kozy nie dopuszcza spalania węgla No popatrz, 17 września p. Prezydent podpisał ustawę, a ciągle nieopublikowana ... Do brykietu z biomasy masz w niej zapisane 3K zł dopłaty (nie pomyl się, bo do drewna kawałkowanego tylko 1K zł dopłaty - i gdzie tu logika i kto wypełni, że grzeje drewnem, jak to dwa koła w plecy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.09.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 No popatrz, 17 września p. Prezydent podpisał ustawę, a ciągle nieopublikowana ... Do brykietu z biomasy masz w niej zapisane 3K zł dopłaty (nie pomyl się, bo do drewna kawałkowanego tylko 1K zł dopłaty - i gdzie tu logika i kto wypełni, że grzeje drewnem, jak to dwa koła w plecy?). DTR przewiduje tylko patyki bez brykietu węglowego czy "ekologicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2022 DTR przewiduje tylko patyki bez brykietu węglowego czy "ekologicznego" Serio nie możesz tym palić: Co to za koza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts