Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł

klaudiusz_x

Recommended Posts

Od December 2021 się trochę pozmieniało

592EUR/MWh to ciągle daleko do 5zł/kWh. Do tego przyczynę chwilowego wzrostu masz w opisie:

70% of the electricity generated in France comes from 56 reactors but 32 are currently offline for maintenance.

To sprawdź sobie cenę wolnorynkową, dla firm

Sam cytujesz to, co zacytowałem 0.127 U.S. Dollar for businesses

U nich obecnie ok. 600 Euro, a w Polsce ok. 500 zł.

https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn :D :D :D

Średnia z sierpnia to 1023,42zł/MWh

Edytowane przez Kaizen
  • Like 1

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

592EUR/MWh to ciągle daleko do 5zł/kWh.

To cena giełdowa (u nas też na niej daleko do 2.4zł za kWh). Dolicz dystybucję, marże itd. to wyjdzie bliżej 5zł za kWh czyli tyle musi zapłacić np. pizzeria za prad do pieca.

32 are currently offline for maintenance.

No, geniusze musieli wyłączyć ponad 50% reaktorów, akurat w teraz. Trzeba brać z nich przykład. Zachód jest zawsze mądry, a Polacy głupi.

Do tego przyczynę chwilowego wzrostu masz w opisie:

ha ha ha chwilowego :D :D :D We Francji od miesięcy są ceny znacznie wyższe niż w Polsce. Czyby atom był jednaj taki drogi??

Mapa z lutego:

ceny_energii_europie_02_2022_n-1024x587.png

Średnia z sierpnia to 1023,42zł/MWh

No, to ciągle kilka razy taniej niż tam. Bo najtaniej mieli po 2300 zł na początku sierpnia, szczyt ok. 5000 zł i zjazd pod koniec sierpnia do 2700 zł.

To cena giełdowa (u nas też na niej daleko do 2.4zł za kWh). Dolicz dystybucję, marże itd. to wyjdzie bliżej 5zł za kWh czyli tyle musi zapłacić np. pizzeria za prad do pieca.

To, co ja podawałem, jak cytowałem, includes all components of the electricity bill such as the cost of power, distribution and taxes..

No, geniusze musieli wyłączyć ponad 50% reaktorów, akurat w teraz. Trzeba brać z nich przykład.

Czy Ty czytasz, co sam linkujesz? Tak, musieli akurat teraz.

France is contending with its worst nuclear outages in decades after Électricité de France SA extended shutdowns of several key nuclear reactors due to corrosion problems while drought curbed hydroelectric production.

Edytowane przez Kaizen

@Alessandro

Zarówno suszarka jak grzejnik z wkładką z 1.4 kWh en. elektrycznej wyprodukują 1.4kWh energii cieplnej - są więc tak samo prądożerne,

Suszarka oddaje całe cieplo natychmiast i natychmiast przestaje po wyłączeniu (wobez czego musi pracować krótko, acz w większą częstotliwością, aby utrzymać temperaturę), , grzejnik z wkładką po włączeniu część energii oddaje, część magazynuje (musi więc pracować dłużej, ale z dłuższymi przerwami)

Jeśli przy tej samej mocy przez te 12h będą pracowały tyle samo czasu, to pobiorą tyle samo energii elektrycznej, wyprodukują tyle samo energii cieplnej i zapewnią taką samą temperaturę w pomieszczniu.

Wkładka nie produkuje energii

Jesteś sprzedawcą tych grzejników czy co? Poważnie zapłaciłeś za grzejnik elektryczny 2-3 tyś zł? :D

To mechanizm - zapłaciłem więcej, więc to MUSI być lepsze (oszczędniejsze)

Niektórzy dają się łapać na to samo, kupując tzw kotły indukcyjne

Wytłumacz to temu co komina nie wybudował.

Dawno temu pisałem że w każdym domu starym czy nowym powinien być kominek, koza....na wypadek sytuacji kryzysowych. Kilka mc temu zakupiłem 2mp sosny za 360zł szacunkowo to ok 15gr/kwh. Pociąłem starem palety uzbierał się tego ok 1mp. Będzie tego na 6-7 lat palenia rekreacyjnego lub 2-3 lata "odczuwalnego kosztowo" wspomagania ogrzewania. Ale to zależy po ile będzie tania taryfa od stycznia

@Alessandro

No, a PV masz za darmo ?

Ile zapłaciłeś, żeby pokryć całoroczne zapotrzebowanie na CO i CWU ?

Jakie w ogóle masz zapotrzebowanie na ciepło ?

5t pelletu to 20MWh, te 4 kubiki drewna to kolejne 8MWh.

To na rok ?

Edytowane przez fotohobby

@Alessandro

No, a PV masz za darmo ?

Ile zapłaciłeś, żeby pokryć całoroczne zapotrzebowanie na CO i CWU ?

Jakie w ogóle masz zapotrzebowanie na ciepło ?

Po co są pieniadze? Mam trzymać oszczedności w banku? Żeby bank zarabial na moich oszczednosciach? A takiego ...ła! :D Do grobu nie zabiore. Mam wystarczajaco.

Zapotrzebowanie ciepła na dom 185 m2 po podłogach 14 kW.

Byl u mnie, parę tygodni temu oferant na pompę ciepla za 60 tys zl. Dotacja 7 tys, nie 20 tys

Brykiet węglowy a gdzie miałbym go spalić? DTR kozy nie dopuszcza spalania węgla

No popatrz, 17 września p. Prezydent podpisał ustawę, a ciągle nieopublikowana ... Do brykietu z biomasy masz w niej zapisane 3K zł dopłaty (nie pomyl się, bo do drewna kawałkowanego tylko 1K zł dopłaty - i gdzie tu logika i kto wypełni, że grzeje drewnem, jak to dwa koła w plecy?).

No popatrz, 17 września p. Prezydent podpisał ustawę, a ciągle nieopublikowana ... Do brykietu z biomasy masz w niej zapisane 3K zł dopłaty (nie pomyl się, bo do drewna kawałkowanego tylko 1K zł dopłaty - i gdzie tu logika i kto wypełni, że grzeje drewnem, jak to dwa koła w plecy?).

DTR przewiduje tylko patyki bez brykietu węglowego czy "ekologicznego"