Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od przyszłego roku prąd powyżej zużycia 2000kWh po 2zł

klaudiusz_x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 396
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma wpływ na inflacje bazową czyli po wyłączeniu czynników będących poza wpływem polityki pieniężnej. Oraz podniecenie stop umacnia walutę a towary masz rozliczane w USD. Inflacja bazowa jeśli dobrze pamiętam to teraz 9,3? i wg mnie stopy powinny być na poziomie ok 10%.

Czasami przychodzą czasy że wszystko się cofa a wtedy wystarczy robić mnij głupio niż inni

Ja się stopami nie przejmuje gdyż nie mam żadnego kredytu.

Ale wiem że samo podnoszenie nic nie daje bez innych działań.

A u nas stopy w górę a innymi działaniami inflacja ostro w górę :-)

Bann miał być dożywotni a nie jest? Czemu nie wiem. Ktoś moje wypowiedzi odebrał jako antyukraińskie a takie niebyły

U nas jedna strona rządu kocha Ukrainę, druga kocha Niemców, a znikoma reszta Ruskich.

Szkoda że nikt nie kocha Polaków, od dawna to widać.

My zamknęliśmy sobie kopalnie w imię UE, później zapłaciliśmy Ruskim za węgiel i nałożyliśmy sobie embargo w połowie umowy ;-)

Przecież to jakiś dramat.

Moim zdaniem kWh nie będzie po 2 złote ale pewnie coś około 1,50. To nie powód do radości przy obecnych cenach paliw, energii dla firm i prognozowanej podwyżce najniższej to wróży inflację na poziomie 30%?

Edytowane przez kryst16

Ja się stopami nie przejmuje gdyż nie mam żadnego kredytu.

Gwoli ścisłości to stopy procentowe ustalane przez RPP nie mają bezpośredniego wpływu na oprocentowanie kredytów. Oprocentowanie kredytów złotówkowych zależy zazwyczaj od WIBORu - a tenże jest ustalany na podstawie (mało kto o tym wie i rozumie) DEKLARACJI banków, po ile są skłonne sobie pożyczyć pieniądze. Nie, nie transakcyjnych - banki nie pożyczają sobie faktycznie pieniędzy na ten procent. Nie trudno domyślić się, że w interesie banków jest, żeby był jak najwyższy... A skoro to deklaracje, a nie ceny transakcyjne, to niejednokrotnie były tu wałki (ale AFAIK w Polsce nikogo za to nie skazano - na świecie za manipulowanie LIBORem, działającym tak samo, owszem - przykład).

Stopy procentowe ustalane przez RPP mają znaczenie w wielu innych aspektach dotykających każdego z nas - przekładają się na kursy walut, na inflację, na inwestycje, na bezrobocie i sporo innych aspektów.

Zamykanie kopalni jest słuszne. Embargo i nie gadanie z Rosją również. Tylko za słabo od dawna się do tego przygotowaliśmy - ledwo gazoport działa. Od dawna powinniśmy rozwijać energetykę jądrową (oczywiście na paliwo z innych krajów, niż Rosja). Jednak lobby węglowe skutecznie broniło swoich interesów

Zamykanie kopalni jest słuszne. Embargo i nie gadanie z Rosją również. Tylko za słabo od dawna się do tego przygotowaliśmy - ledwo gazoport działa. Od dawna powinniśmy rozwijać energetykę jądrową (oczywiście na paliwo z innych krajów, niż Rosja). Jednak lobby węglowe skutecznie broniło swoich interesów

Zamykanie kopalni w sytuacji gdy nie mam atomu nie było słuszne.

Embargo na węgiel można byłoby nałożyć po przywiezieniu zakontraktowanego węgla do nas a nie gdy obowiązujące umowy trwały.

U nas brakuje odważnych polityków, trzeba było wydobywać ile się da, mieć gdzieś unię i Niemców, iść w kierunku atomu i dopiero wtedy zamykać kopalnie.

A teraz mamy problem, znaczy się dopiero będziemy mieć jeśli zima będzie ciężka, ale to już z innych źródeł wiem, że bardzo prawdopodobne jest że braknie gazu i dlatego wprowadzono limit kWh żeby ludzie masowo nie grzali prądem bo wtedy nasza stara sieć klęknie na kolana.

Edytowane przez kryst16

Embargo na węgiel można byłoby nałożyć po przywiezieniu zakontraktowanego węgla do nas a nie gdy obowiązujące umowy trwały.

U nas brakuje odważnych polityków, trzeba było wydobywać ile się da, mieć gdzieś unię i Niemców, iść w kierunku atomu i dopiero wtedy zamykać kopalnie.

A teraz mamy problem, znaczy się dopiero będziemy mieć jeśli zima będzie ciężka, ale to już z innych źródeł wiem, że bardzo prawdopodobne jest że braknie gazu i dlatego wprowadzono limit kWh żeby ludzie masowo nie grzali prądem bo wtedy nasza stara sieć klęknie na kolana.

Będzie ból dupy ale dobrze się stało. Europa będzie dywersyfikować źródła dostawy surowców. Długo było dobrze . A czasy w których jest dobrze służą do przygotowania się na gorsze czasy. W obecnej sytuacji potrzebne jest oszczędzanie energii obniżyć temperaturę w urzędach,szkołach, sklepach... w 18* nikt nie umrze. ograniczyć oświetlenie ulic , zmniejszyć liczbę kursujących tramwajów i pociągów elektrycznych. Zawsze należy mieć zapasy i oszczędzać . Ja ciągle ma cukier 1,99 :)

Państwo powinno działać jak zdrowo zażądany dom/rodzina.A tu co rura w 1/3 z gazem i pełne magazyny co wystarczą na tyle co nic

Wystarczy robić mniej głupio niż inni a tu "wszyscy" robią głupio to jaki ma być kraj?

KAIZEN

Odnośnie dopłaty do brykietu. Dopłata 3k jest do kotłów na pelet i inne biomasy . Koza nie jest kotłem??

Edit z dziennnika ustaw

"...11. Dodatek dla gospodarstwa domowego wynosi:

1) 3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub

innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego;

2) 1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powie-

trza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym;

Z tego wychodzi że kominek bez płaszcza nie moze dostać dopłaty bo nie jest kotłem :)

Edytowane przez kulibob

Będzie ból dupy ale dobrze się stało. Europa będzie dywersyfikować źródła dostawy surowców. Długo było dobrze . A czasy w których jest dobrze służą do przygotowania się na gorsze czasy. W obecnej sytuacji potrzebne jest oszczędzanie energii obniżyć temperaturę w urzędach,szkołach, sklepach... w 18* nikt nie umrze. ograniczyć oświetlenie ulic , zmniejszyć liczbę kursujących tramwajów i pociągów elektrycznych. Zawsze należy mieć zapasy i oszczędzać . Ja ciągle ma cukier 1,99 :)

Państwo powinno działać jak zdrowo zażądany dom/rodzina.A tu co rura w 1/3 z gazem i pełne magazyny co wystarczą na tyle co nic

Wystarczy robić mniej głupio niż inni a tu "wszyscy" robią głupio to jaki ma być kraj?

Masz rację.

Tylko że oni zaczną oszczędzanie od obywateli, w urzędach dalej będzie tak, każdy pokój klima wszystko śmiga, w zimie grzeją przy otwartych oknach itp.

Niech mocno "zacisną pasa". Ludzie w domach sami zacisną pasa gdy odczują ceny i inflację.

Masz rację.

Tylko że oni zaczną oszczędzanie od obywateli, w urzędach dalej będzie tak, każdy pokój klima wszystko śmiga, w zimie grzeją przy otwartych oknach itp.

Niech mocno "zacisną pasa". Ludzie w domach sami zacisną pasa gdy odczują ceny i inflację.

Oni cierpią razem z nami

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Podwyzki-w-poselskiej-restauracji-Dwudaniowy-obiad-kosztuje-az-18-zl-8408671.html

Jakbyśmy nie zamknęli kopalń, to NIGDY byśmy atomu nie wybudowali. Zawsze byłoby jakieś ale i zawsze kasę zamiast na elektrownie można by było wydać na kiełbasę. Dopiero teraz jak mamy nóż na gardle wszyscy na poważnie myślą o atomie.

Za dużo beczycie. Naturalny cykl boli bo dużo czynników się złożyło na raz.

Nieudolny rząd- głównie rozdawnictwo

Zbyt liberalna polityka monetarna zbyt wolno i zbyt słabo podnoszone stopy .

I Wojna oraz to że jesteśmy krajem przyfrontowym(jednak tak z czystego wyrachowania w długim terminie więcej zyskamy na tym niż stracimy)

Po prostu trzeba trochę zmienić nawyki

Obudź się bo to gada ci telewizja i ty masz wiedzieć tyle ile ci mówią a nie przyszło ci do głowy że to wszystko ukartowane ? zaczynając od covid zablokowanego kanału Sueskiego aż po tę wojnę dziwną bo dziwną ale wojnę , węgiel do lutego mieliśmy na zwałach ogromne zapasy których nie szło sprzedać a nagle zong nima nic nima , śmierdzi sztucznym kryzysem na kilometr a nam barany kit wciskaja jak mało co .Kamal Harrari ,Klaus Szwab Peter Daszak tym się interesuj i dlaczego nasza eltyta tak ochoczo jeździła na szkolenia nie tylko nasza bo i Niemiecka ba nawet ten tzw ohydny Putin o dziwo co ? lista uczestników tych szkoleń jest bardzo długa i co oni tam w bierki grają ?

Oprocentowanie kredytów złotówkowych zależy zazwyczaj od WIBORu - a tenże jest ustalany na podstawie (mało kto o tym wie i rozumie) DEKLARACJI banków, po ile są skłonne sobie pożyczyć pieniądze. Nie, nie transakcyjnych - banki nie pożyczają sobie faktycznie pieniędzy na ten procent. Nie trudno domyślić się, że w interesie banków jest, żeby był jak najwyższy... A skoro to deklaracje, a nie ceny transakcyjne, to niejednokrotnie były tu wałki (ale AFAIK w Polsce nikogo za to nie skazano - na świecie za manipulowanie LIBORem, działającym tak samo, owszem - przykład).

Jest subtelna roznica miedzy naszym WIBORem a brytyjskim LIBORem.

U nas banki po zakonczeniu fixingu maja obowiazek bodaj przez 15 min faktycznie pozyczac sobie pieniadze po stawkach, jakie chwile wczesniej deklarowaly. Poza tym wglad do transakcji miedzybankowych ma NBP i zawsze mozw wezwac bank komercyjny do zlozenia wyjasnienia, dlaczego pozyczki miedzybankowe sa w rzeczywistosci inaczej oprocentowane niz tenze bank deklarowal.

Tego nie bylo na Wyspach. I tam bylo latwiej o sztuczne zawyzanie LIBORu.

Obudź się bo to gada ci telewizja i ty masz wiedzieć tyle ile ci mówią a nie przyszło ci do głowy że to wszystko ukartowane ? zaczynając od covid zablokowanego kanału Sueskiego aż po tę wojnę dziwną bo dziwną ale wojnę , węgiel do lutego mieliśmy na zwałach ogromne zapasy których nie szło sprzedać a nagle zong nima nic nima , śmierdzi sztucznym kryzysem na kilometr a nam barany kit wciskaja jak mało co .Kamal Harrari ,Klaus Szwab Peter Daszak tym się interesuj i dlaczego nasza eltyta tak ochoczo jeździła na szkolenia nie tylko nasza bo i Niemiecka ba nawet ten tzw ohydny Putin o dziwo co ? lista uczestników tych szkoleń jest bardzo długa i co oni tam w bierki grają ?

Co ty masz do tej telewizji . Nie oglądam bo nic ciekawego tama niema. Nie wpadłeś na to że zbliżmy się do końcówki długoterminowego cyklu długu? Takie coś miało ostatnio miejsce ok 100 lat temu (wielki kryzs). Może za rok może za 10lat może za 50 będzie powtórka.

Nie jestem wyznawcą foliowych teori. Działam tak aby wpływać nato na co mogę. I przygotowywać się nato na co nie mam wpływu i reagować szybciej niż większość to zrobi

Edytowane przez kulibob

Gwoli ścisłości to stopy procentowe ustalane przez RPP nie mają bezpośredniego wpływu na oprocentowanie kredytów. Oprocentowanie kredytów złotówkowych zależy zazwyczaj od WIBORu - a tenże jest ustalany na podstawie (mało kto o tym wie i rozumie) DEKLARACJI banków, po ile są skłonne sobie pożyczyć pieniądze. Nie, nie transakcyjnych - banki nie pożyczają sobie faktycznie pieniędzy na ten procent. Nie trudno domyślić się, że w interesie banków jest, żeby był jak najwyższy... A skoro to deklaracje, a nie ceny transakcyjne, to niejednokrotnie były tu wałki (ale AFAIK w Polsce nikogo za to nie skazano - na świecie za manipulowanie LIBORem, działającym tak samo, owszem - przykład).

Coś dzwoni tylko niekoniecznie w tym kościele :)

• WIBOR musi się znaleźć miedzy stopą lombardową a depozytową które NBP z reguły zmienia symetrycznie (obecnie 7.25-6.25) więc WIBOR de facto chodzi na pasku RPP, sam z siebie nie może znacząco wzrosnąć ani spaść.
  • WIBOR jest transakcyjny tj. jest obowiązek stosowania go jeśli są chętni nawet jeśli z reguły ich nie ma (co jest faktycznym problemem). LIBOR taki nie był.
  • Wały na LIBORZE dotyczyły jego zaniżania w celu obniżenia kosztów ryzyka, kredytobiorcy na tym akurat zyskiwali.
  • W PL nie było żadnych wałów na WIBORZE - nie ten poziom zaawansowania rynku, więc nie było nawet kogo skazywać.

Coś dzwoni tylko niekoniecznie w tym kościele :)

• WIBOR musi się znaleźć miedzy stopą lombardową a depozytową które NBP z reguły zmienia symetrycznie (obecnie 7.25-6.25) więc WIBOR de facto chodzi na pasku RPP, sam z siebie nie może znacząco wzrosnąć ani spaść.
  • WIBOR jest transakcyjny tj. jest obowiązek stosowania go jeśli są chętni nawet jeśli z reguły ich nie ma (co jest faktycznym problemem). LIBOR taki nie był.
  • Wały na LIBORZE dotyczyły jego zaniżania w celu obniżenia kosztów ryzyka, kredytobiorcy na tym akurat zyskiwali.
  • W PL nie było żadnych wałów na WIBORZE - nie ten poziom zaawansowania rynku, więc nie było nawet kogo skazywać.

Szkoda że oprocentowanie depozytów nie jest w żaden sposób powiązane że decyzjami NBP w dziedzinie oprocentowania.

To co się teraz dzieje s bankach z depozytami to jest "kradzież zuchwała".

"...11. Dodatek dla gospodarstwa domowego wynosi:

1) 3000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe zasilany peletem drzewnym lub

innym rodzajem biomasy, z wyłączeniem drewna kawałkowego;

2) 1000 złotych – w przypadku gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powie-

trza, trzon kuchenny, piecokuchnia albo piec kaflowy, zasilane drewnem kawałkowym;

Co za dyskryminacja. Trzeba brać dodatek węglowy. Tu nie ma tego ograniczenia...

„1. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku, gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi,

Nie, zdaniem rządu nie musisz kupować węgla ani nim palić. Ważne, żebyś spełniał wymogi.

[*]WIBOR jest transakcyjny

A to mnie nazwa zmyliła...

Warsaw Interbank Offered Rate

Codziennie o 11 rano następuje tzw. fixing, czyli ustalenie stawek WIBOR. Banki, które biorą w nim udział, podają stawki, po jakich są gotowe pożyczyć na każdy z okresów. Agencja Thomson Reuters zbiera te oferty, odrzuca dwie najniższe i dwie najwyższe, a z pozostałych wyciąga średnie, po czym ogłasza stawki dla każdego z okresów.

U nas banki po zakonczeniu fixingu maja obowiazek bodaj przez 15 min faktycznie pozyczac sobie pieniadze po stawkach, jakie chwile wczesniej deklarowaly.

Chyba pomyliłeś WIBOR z WIBID. Podasz źródło tej informacji

Nazwa to ma akurat najmniejsze znaczenie bo to jest po prostu copy/paste LIBOR/EURIBOR/WIBOR a metody kwotowanie mogą być zupełnie inne. Do ustalania WIBORU w pierwszej kolejności są brane transakcje a dopiero jak tych brakuje to tzw. kwotowania wiążące (str.14 regulaminu,link poniżej. W związku z tym, że transakcji zwykle brakuje to w praktyce te drugie są używane i stąd ta "nietransakcyjnosc wiboru) no ale jakąś stawkę podać trzeba.

O tym, że kwotowania są wiążące mówi regulamin ustalania stawek (str. 16):

Przez podanie Kwotowania Wiążącego Uczestnik Fixingu zobowiązuje się na żądanie innego

Uczestnika Fixingu, z zastrzeżeniem wyjątków określonych w Kodeksie Postępowania, do

zawarcia transakcji z pozostałymi Uczestnikami Fixingu, polegającej na złożeniu lub przyjęciu

Depozytu na wskazane w Kwotowaniu Wiążącym Terminy Fixingowe w trakcie Okna

Transakcyjnego.

I to sprawia ze nie sa to stawki całkowicie teoretyczne. Nie było takiego mechanizmu w LIBORZE i dlatego był podatny na manipulacje. W dodatku tam to pożyczkobiorca deklarował po ile może pożyczyć od kogoś a nie pożyczkodawca i to nieco wyjaśnia sens zaniżania.

WIBOR i WIBID różnią się tylko tym czy to bank pożycza komuś czy od kogoś, mechanizmy są takie same.

Przed chwilą gadałem z współwłaścicielem małej firmy, która zajmuje się remontem sprzętu rolniczego. Od ciągników/kombajnów w dół.

4 osoby. Zużycie prądu mają na poziomie 100kWh tygodniowo. Za prąd płacą na razie lekko poniżej 3zł/kWh z przesyłem.

Tauron gliwicki.

Edytowane przez klaudiusz_x

WIBOR i WIBID różnią się tylko tym czy to bank pożycza komuś czy od kogoś, mechanizmy są takie same.

WIBID 3M 6,9500

WIBOR 3M 7,1500

Nie widzisz różnicy?

Weźmy takie uproszczenie - jeden bank do WIBORu deklaruje 8,15%, drugi 6,15%. Żaden nie jest skłonny pożyczać za 7,15% - a tyle wynosi teoretyczny WIBOR. Nawet, gdyby po nim faktycznie pożyczały sobie (a nie pożyczają).

Inne są zasady ustalania i wykorzystania, przyjmują inne wartości. Więc są różne.

Edytowane przez Kaizen

WIBID od WIBORU różni się tym ,że pierwszy jest niższy od drugiego (tak jak % lokaty jest niższy od % kredytu) ale reguły wyznaczania są identyczne na podstawie deklaracji banków. Nie wiem jakie inne różnice tu widzisz.

WIBID/WIBOR jest wartością średnią ale nie wiem co z tego ma wynikać - inflacja, kursy walutowe nbp też są średnimi. Zgodnie z regulaminem wartości skrajne są odrzucane a możliwy zakres jest w granicy 1pp więc jeśli masz na myśli że ktoś będzie specjalnie zawyżał/zaniżał średnią to nie jest to takie proste.