Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie zbrojenia. Prety i strzemiona Leżą na budowie już rok czasu. Pokryta są rdza, nie leżą w ziemi, ale pod chmurką. Śnieg i deszcz ich nie rozpieszcza.

W każdym razie muszę zazbroic słupy i trzpienie żelbetowe. Wiem ze można druciakiem, szlifierka wyczyścić, ale wiecie jak to czasochłonne jest.

Pytanie- czy można użyć odrdzewiacza? Zanurzyłem strzemiono i rdza zeszła, ale został nalot fosforowy czy jakoś tak to się nazywa. Czy są jakieś przeciwskazania zeby takie zamontować, czy będzie wchodzić w reakcje z betonem?

Żadnej chemii. Przetrzyj szczotką tak aby odpadły luźne części i do betonu.

Zaprawa je zakonserwuje.

Świeży beton posiada mocno alkaliczne środowiska (pH 12-12,5), dlatego też na powierzchni prętów zbrojeniowych powstaje ochronna warstwa pasywna.

Nawet jeśli będzie wilgotno to pręt posiadający grubą otulinę będzie bezpieczny.

• 2 weeks później...
Warto podkreślić iż adhezja( przyciąganie ) betonu do stali zbrojeniowej jest większa jest jest on lekko zardzewiały.

Obecność nalotu rdzawego jest więc korzystna . Pręt zbrojeniowy nie powinien być całkowicie "czysty"

Odsyłam do lektury w google jak chcesz wiedzieć więcej.

To ze czysty być nie powinien i rdzawy nalot jest korzystny to wiem. Tylko słowo klucz to „nalot” moje pręty maja gruba warstwę rdzy, co prawda, po wyczyszczeniu i mierzeniu suwmiarką, nie stwierdziłem zmiany przekroju (widocznej) może setne części milimetra, ale nalot jest spory i luźny stad moje pytanie.