Zust2107 15.09.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Witam, Mam pytanie odnośnie zbrojenia. Prety i strzemiona Leżą na budowie już rok czasu. Pokryta są rdza, nie leżą w ziemi, ale pod chmurką. Śnieg i deszcz ich nie rozpieszcza.W każdym razie muszę zazbroic słupy i trzpienie żelbetowe. Wiem ze można druciakiem, szlifierka wyczyścić, ale wiecie jak to czasochłonne jest. Pytanie- czy można użyć odrdzewiacza? Zanurzyłem strzemiono i rdza zeszła, ale został nalot fosforowy czy jakoś tak to się nazywa. Czy są jakieś przeciwskazania zeby takie zamontować, czy będzie wchodzić w reakcje z betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Żadnej chemii. Przetrzyj szczotką tak aby odpadły luźne części i do betonu.Zaprawa je zakonserwuje.Świeży beton posiada mocno alkaliczne środowiska (pH 12-12,5), dlatego też na powierzchni prętów zbrojeniowych powstaje ochronna warstwa pasywna. Nawet jeśli będzie wilgotno to pręt posiadający grubą otulinę będzie bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 16.09.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Warto podkreślić iż adhezja( przyciąganie ) betonu do stali zbrojeniowej jest większa jest jest on lekko zardzewiały. Obecność nalotu rdzawego jest więc korzystna . Pręt zbrojeniowy nie powinien być całkowicie "czysty" Odsyłam do lektury w google jak chcesz wiedzieć więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.09.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2022 Nie wiem czy przypadkowe strony w internecie są tu autorytetem. To raczej należałoby skonsultować ze specjalistami, którzy badają betony. Moim zdaniem to jest mit powielany od dawnych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zust2107 26.09.2022 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Warto podkreślić iż adhezja( przyciąganie ) betonu do stali zbrojeniowej jest większa jest jest on lekko zardzewiały. Obecność nalotu rdzawego jest więc korzystna . Pręt zbrojeniowy nie powinien być całkowicie "czysty" Odsyłam do lektury w google jak chcesz wiedzieć więcej. To ze czysty być nie powinien i rdzawy nalot jest korzystny to wiem. Tylko słowo klucz to „nalot” moje pręty maja gruba warstwę rdzy, co prawda, po wyczyszczeniu i mierzeniu suwmiarką, nie stwierdziłem zmiany przekroju (widocznej) może setne części milimetra, ale nalot jest spory i luźny stad moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.09.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Luźny nalot rdzy należy usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts