mistalova 21.09.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Szukałem z grubsza po forum i nie znalazłem podobnego tematu - z jaką wydajnością pracują Wasze instalacje? Pytam, bo ostatnio dorwałem się do porządnego anemometru (tak to się nazywa?) i zmierzyłem u siebie ok. 128m3/h powietrza (mieszkają 3 osoby) i nie wiem czy to nie za dużo... Faktycznie zimą mam dosyć przesuszone powietrze i zastanawiam się do ilu m3/h mogę zejść, tak by wilgotność była akceptowalna a jednocześnie nie czuć zaduchu... Więc ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.09.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2022 Do minimum przy jakim utrzymasz założone cele. Czynników jest wiele: założona wymiana powietrza w pomieszczeniach, wilgotność, poziom CO2, hałas, zużycie prądu itd. Zależy co dla Cb jest ważne. Jeśli masz przesuszone powietrze, to możesz spróbować zejść poniżej 100 m3/h i testować organoleptycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.09.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2022 Pomiar CO2 w 2 osobowej sypialni i pomiar wilgotności w pomieszczeniu o największych zyskach wilgoci pozwoli ci znaleźć optymalną wydajność.Jak dom w ciągu dnia stoi pusty, warto ustawić harmonogram i obniżać na czas nieobecności wentylację do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.09.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2022 W dzień po czujniku CO2 w salonie - w nocy ustawione po czujniku CO2 na daną liczbę osób. Na noc dodatkowo odcinam nawiew w strefie dziennej. Bez tego potrzebne było ponad 200m3 żeby trzymać w ryzach CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts