Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Dla PC można przyjąć średnio COP=3-4 a może więcej ?

Ja dla siebie mogę przyjąć, że nie mniej niż 3,75.

Skoro mam podlicznik i widzę, że PC przekłamuje o 20% na zużyciu prądu. To założę (sam nie wiem czy sensownie), że przekłamuje też na produkcji. Oczywiście zakładam, że zużycie zaniża a produkcję zawyża i wtedy wychodzi 3,75. A ile mam naprawdę to nie wiadomo.

T

Chyba przypisujesz mi słowa innych. Np. producenta jednych z najlepszych pomp:

with a professionally maintained Ecodan heat pump unit offering an average lifespan of 15 - 20 years

Polecam też sprawdzić przed zakupem pompy, jak często trzeba robić i ile kosztuje ten professionall maintanece.

...

Padałes przykład dobrego producenta który ma serwis instalatorski a nie ma fabrycznego, dla mnie to wada i to duza wada.

Wszyscy liczący sie producenci o ile nie wszyscy wymagają płatnych przegladów dla utrzymania gwarancji. Sprawdzenie odpowie nam tylko na pytanie , ile tych przegladów ma byc w okresie gwarancyjnym. Zresztą i kotły gazowe i stacje uzdatniania tez wymagają płatnych przegladów. To oczywista oczywistosc, są przeglady jest gwarancja.

Nie wiem po co podawałes przykład uszkodzen fachmana 1 i 2, to albo błedy energetyki albo wyładowania atmosferyczne, na to nie ma rady, a awaria nie wynika z winy producenta czy wieku urządzenia czy tez stopnia zuzycia.

Jeżeli niskiej jakości groch daje 7000 kWh czyli 25 MJ to jakiej jakości jest gruch który daje 6100 - 6600 kWh ?

Sprawność 50% jest słaba a 80% jest całkiem dobra.

Bo to ekogroch bezczelnie rozcieńczany, zanim trafi do mnie, to kilka razy go chrzczą, trzeba się z tym pogodzić, sprawność szybko spada po wyczyszczeniu wymiennika ze względu na słabej jakości opał i kółko się zamyka. :D

Edytowane przez animuss

Wszyscy liczący sie producenci o ile nie wszyscy wymagają płatnych przegladów dla utrzymania gwarancji.

Są nieuczciwi, czy sprzęt wymaga regularnego serwisu, żeby się nie zepsuć?

To oczywista oczywistosc, są przeglady jest gwarancja.

Myślałem, że pijesz do kabli grzewczych. Tu nie ma przeglądów - jest gwarancja.

Nie wiem po co podawałes przykład uszkodzen fachmana 1 i 2, to albo błedy energetyki albo wyładowania atmosferyczne, na to nie ma rady, a awaria nie wynika z winy producenta czy wieku urządzenia czy tez stopnia zuzycia.

Przebicie na uzwojeniu silnika nie wynika z winy producenta? A czyjego?

Myślisz, że użytkownika interesuje, jaka była przyczyna awarii za której naprawę ma zapłacić grube tysiące? Tak grube, że często się zastanowi, czy nie lepiej wyrzucić stary na śmietnik i nie kupić nowego? Owszem, droższego niż naprawa. Ale za to z nową gwarancją i prawdopodobnie lepszymi parametrami. No, chyba, że to awaria nowego sprzętu - tylko przyczyny gwarancja nie obejmuje.

Ważne, że się psują i koszt naprawy jest astronomiczny. A serwis kosztuje tyle, że zjada większość jak nie całe oszczędności na kosztach energii.

Edytowane przez Kaizen

Myślałem, że pijesz do kabli grzewczych. Tu nie ma przeglądów - jest gwarancja.

Myślisz, że użytkownika interesuje, jaka była przyczyna awarii za której naprawę ma zapłacić grube tysiące? Tak grube, że często się zastanowi, czy nie lepiej wyrzucić stary na śmietnik i nie kupić nowego? Owszem, droższego niż naprawa. Ale za to z nową gwarancją i prawdopodobnie lepszymi parametrami. No, chyba, że to awaria nowego sprzętu - tylko przyczyny gwarancja nie obejmuje.

Ważne, że się psują i koszt naprawy jest astronomiczny. A serwis kosztuje tyle, że zjada większość jak nie całe oszczędności na kosztach energii.

I zgadzam się w tej materii z Tobą...

PC sa fajne i warte rozważenia.

Ale koszt urządzenia i serwis pozostawia wiele do życzenia. Jest to nie adekwatne do zysków.

Mam odwierty pod pompe ciepła gruntową.. ale co z tego?

Urządzenie kosztuje astronomiczne pieniądze.

Kupiłem tymczasowo piec elektryczny. 4 rok leci... swego czasu kosztował 3300zł. Problem z nim taki, że nikomu nie chciało się montować, U wielu fachowców słyszałem "weź elektryka" a do podłączenia były rurki miedźane. Bo ile mieli skasować za kilka kształtek, 1m instalacji i jak to "skalibrować" żeby mogło kosztować.

Jak się zepsuje to co? grzałka? Nawet cały jak wyrzucę to zrobie to z uśmiechem i kupie nowy.

Warunetk konieczny to PV i małe zapotrzebowanie na ciepło.

Kable są OK, ale nie zamontował bym. Nie ma możliwości wymiany/rozwoju.

A PC moim zdaniem cenowo spadną, kwestia czasu. Ważny będzie tu efekt skali. Juz teraz konkurencja się rozrasta. Póki co jest jak z serwisami do kawy. To musi tyle kosztować i już.

Polecam też sprawdzić przed zakupem pompy, jak często trzeba robić i ile kosztuje ten professionall maintanece.

Ale koszt urządzenia i serwis pozostawia wiele do życzenia. Jest to nie adekwatne do zysków.

Jak często i jak długo? --> tyle ile wymaga tego gwarancja.

A co potem? --> to samo tylko samodzielnie.

Przeglądy gwarancyjne PC ją masakrycznie demonizowane na tym forum, czytam o tym kilkudziesięciokrotny raz.

Jak często i jak długo? --> tyle ile wymaga tego gwarancja.

A co potem? --> to samo tylko samodzielnie.

Przeglądy gwarancyjne PC ją masakrycznie demonizowane na tym forum, czytam o tym kilkudziesięciokrotny raz.

Oczywiście, koszty i serwis należą do odczuć subiektywnych.

Ja osobiście takich ponosić zamiaru nie mam. A tansze noname nie odpowiadają mi że względu na jakość.

Mogę zaczekać z kupnem. Wiec sobie czekam. Tematem sie interesuje... covidowe szaleństwo spowodowało krociowe zyski. Dzięki temu rozowj branży przysieszyl. Skorzystamy na tym za jakiś czas. Zwłaszcza jak głupkowate dotacje się unormują.

ja mam wlasnie dom ok 100m2 i zuzywam rocznie na ogrzewanie PC + CWU okolo 2500-3000 Kwh. Jeszcze dwa lata temu roczny koszt ogrzwania domu i cwu to było ponizej 1000zł. Nawet nie będę porównywał tego do srednowiecznego ogrzewania syfem nazwanego ekogroszkiem. Za PC zaplacilem 22tyś (6 lat temu). Gwarancja skonczyla mi sie rok temu i jedyne co przez tez czas mi robili to zmiana pompki obiegowej (bo ta wbudowana była troche za slaba) i czyszczenie filtów wody wewnatrz hydroboxa. Oczywiscie wszystko gratis. PRzeglądów żadnych nie opłacałem - taka mialem umowę z monterami.

Jak ktoś mądrze zauwazyl taryfa nocna wzrosła obecnie o okolo 300%, niedawno jeszcze było po 29gr a teraz pewnie kolo złotówki wliczając dystrybucje.

Nie wiem czy są nieuczciwi, tego poza nimi nie wie nikt. Dywagacje w tym temacie są bezcelowe.

Nie mysle, a wiem ze uzytkownika interesuje jaka jest przyczyna awarii w odniesieniu do wyładowan atmosferycznych i bledów sieci zasilajacej przez energetykę.

Te przyczyny nie podlegają zadnej gwarancji producenta i w interesie uzytkownika jest dodatkowo sie ubezpieczyc od ich nastepstw. Im drozszy sprzet tym bardziej jest zalecane, ale przymusu nie nie. Nie znam produktu i producenta dowolnego sprzętu niekoniecznie grzewczego który posiada gwarancje od w/w przyczyn. To przypadki absolutnie losowe i niezalezne od wieku, zuzycia dowolnego sprzętu. Co przebicia na uzwojeniu silnika, jezeli wynikło o ono z wyładowania to oczywiscie nie jest z winy producenta, jezeli wyładowania nie było a mimo to wystapiło to wina jest producenta. To oczywista oczywistsc po co o to pytac???

Jasne :)

Chrzczenie to dzieło kopalni, transportu, kilku pośredników. składów opału... ?

Pewnie tak.

Polak Polakowi to robi dla nieuczciwego zysku?

Do ciupy z nimi.

Nikt tego nie sprawdza są bezkarni.

Workowany ekogroszek też tak ma?

Na workach można napisać co tylko chcesz, a jak przywiozą to woda się z tego leje dwa dni, węgiel jest pudrowany, czyli mokry obtoczony miałem na maksa, kupujesz wodę w tonie koło 200l, do tego miał albo jeszcze inne gowno, przerosty kamienne i całe kamienie, jest też ziemia.:(

ja mam wlasnie dom ok 100m2 i zużywam rocznie na ogrzewanie PC + CWU okolo 2500-3000 Kwh..

Jakby to przeliczał to na 1m2 - 25 - 30kWh

ja mam 450m2 x 11250 - 13500kWh

Teraz 1kWh ile kosztuje?

Edytowane przez animuss

Pewnie tak.

...

Nikt tego nie sprawdza są bezkarni.

...

Na workach można napisać co tylko chcesz, a jak przywiozą to woda się z tego leje dwa dni, węgiel jest pudrowany, czyli mokry obtoczony miałem na maksa, kupujesz wodę w tonie koło 200l, do tego miał albo jeszcze inne gowno, przerosty kamienne i całe kamienie, jest też ziemia.:(

...

Masakra, jakaś bezkarna mafia węglowa.

W marketach też taki złom sprzedają?

W okresie ostatniego sezonu grzewczego był problem z węglem, pewnie pamiętasz, sprzedawali wszystko co kształtem przypomina węgiel i to powyżej 3 tyś za tonę.:lol2:

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/zamiast-wegla-dostala-kamienie-pomalowane-na-czarno/nn9kbbc

W marketach jest to samo, węgiel mokry, co chwila zmieniają nazwy na worach, żeby ludzie nie orientowali się co w nich jest.

Na worach zamiast wartości opałowej, podają też często cięło spalania, a niektóre osoby ciepło spalania i wartość opałową ekogroszku traktują jako pojęcia tożsame.:yes:

A to poważny błąd jest.

Edytowane przez animuss

Fajny bylby test typu wysypac worek ekogroszku na wage, wystawic na wakacje za slonce celem osuszenia i zwazyc raz jeszcze. Jak ktos nie uzywa wegla to sie nie bedzie z tym papral a weglowcy tez maja jakies wewnetrzne opory zeby to zrobic uczciwie bo jakos kazdy woli sam siebie oklamywac.