Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

A sam magazyn bez całej reszty można? :)

Po co mi te panele falowniki i cała reszta.

Wielki magazyn zamiast całej reszty, o 12:00 napełniam go z sieci po 0,1 zł/kWh, a o 24:00 sprzedaję po 1,40 zł/kWh. Taka domowa elektrownia szczytowa.

Czysty zysk. I słońca nie trzeba wyglądać, i chałupa się nie spali, żyć nie umierać :)

Oczywiście żartuję.

Niby wszystko się zgadza ale tak naprawdę nic się nie zgadza. Jak będzie zima albo będzie deszczowy dzien to róznica miedzy ceną skupu i sprzedaży będzie niewielka. Nigdy w ten sam dzień nie zobaczysz ceny skupu prądu niższej od ceny sprzedaży (to moja opinia bo teoretycznie to możliwe). No i do tego wszystkiego dochodzi jeszcze koszt dystrybucji i koszt samego akumulatora....

• 4 weeks później...

Średnia różnica pomiędzy najwyższą ceną RCE a najniższą dzienną w roku 2023 (licząc od maja, bo od tego miesiąca mam FV i prowadzę statystyki) wyniosła 0,327 zł za kWh. Jeżeli codziennie przez 12 miesięcy uda ci się załadować najtańszą energię do magazynu i wypchnąć do sieci jako najdroższą to dla 10 kW w magazynie masz 10kWh x 0,327 zł x 365 dni = 1.193,5 zł.

No ale zimą to raczej niespecjalnie wypali - więc załóżmy, że słonecznych dni w roku będzie ze 200 - czyli wtedy wyjdzie to 654 zł.

To jednak obliczenie dla uproszczonych warunków idealnych (żadnych strat, 100% magazynu ładujesz i rozładowujesz w optymalnych warunkach).

Jednak w roku 2024, jak do tej pory te różnice są jeszcze mniejsze.

To dla ładowania z PV.

Pamiętajcie jednak, że ładując z sieci, do kosztów ładowania magazynu trzeba dołożyć koszty dystrybucji więc trzeba do tego legendarnego grosza (skup w słoneczne weekendowe południe) dorzucić jeszcze ponad 40 groszy za dystrybucję ;). Czyli naładujesz magazyn za 41 groszy a sprzedasz za 30-40 - czysty zysk ;).

Już bardziej opłacać się będzie naładować magazyn, żeby zasilić coś w nocy. Tylko nie wiem co, bo w nocy, szczególnie latem, to ja za wiele prądu nie zużywam.

W tzw okresie przejściowym to może być np. zasilanie co lub cwu, lecz akurat w nocy też raczej mam najniższy pobór prądu na to. Paza tym zamiast zasilać magazyn energią można sobie zasilić od razu magazyn ciepła czyli bojler z grzałką.

Przykład dzisiejszy (11.03.2024)

najtańsza RCE o 2.00 - 0,10 zł/kWh

najdroższa o 20.00 - 0,43 zł/kWh

Jeśli chodzi o ładowanie z sieci to magazyn o 2.00 naładujesz za 0,4 (dystrybucja) + 0,1 *1,23.

Czyli kupisz sobie kilowatogodzinę za 0,523 zł a sprzedaż za 0,43 (bo oczywiście vatu nie doliczasz).

Jestem pewien, że nigdy różnica pomiędzy najtańszą a najdroższą ceną dnia nie przewyższy kosztów dystrybucji brutto.

Edytowane przez robbas

Wiem, wiem. Dlatego sprawdzam to, jak to się układa na chwilę obecną. I raczej nie widzę szans na wielki biznes z magazynem energii, jeśli obecny trend kształtowania cen RCE się utrzyma. Jest to oczywiście pewien rodzaj wróżbiarstwa, ale opieram się na na danych z ostatniego roku. Na razie zachęcanie do kupna taniej energii i odsprzedaży w droższych godzinach jest niespecjalnie uzasadnione.

Gbboptimizer.gbbsoft.pl jest już gotowy na dynamiczne ceny. :yes:

a czy rozważałeś może integrację również z pompą ciepła i ładowaniem 'cieplnym' podłogówki, albo CWU (bardziej realistyczny scenariusz przy foto)? Jakoś nie wierzę żeby kiedykolwiek opłacało się 'odsprzedawać' energię. Wierzę natomiast w maksymalizację autkonsumpcji, a PC na CO, czy CWU (albo nawet grzałki) ładnie by do tego pasowało.

A co chciałbyś aby program robił?

Mogę np na mqtt wystawiać sygnał 1, gdy SOC aktualny przekracza jakaś określoną wartość.

Można przez mqtt pobierać aktualny wykres, więc także bieżące SOC i najbliższe 24h przewidywań w tym SOC i oprogramować to samodzielnie np w HomeAssistant.

Ps. Tu jest lista protokołów do komunikacji zewnętrznych programow (wymaga zalogowania) : https://gbboptimizer.gbbsoft.pl/Manual?Filters.PageNo=15

Ps2. Ciekawe kto i po co zmienił mi nick?

Edytowane przez gb987t

• 2 weeks później...

Cześć, nie jestem pewny czy w dobrym miejscu, ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Dzisiaj przyjechali do mnie panowie z rejonu energetycznego sprawdzić licznik. Na 10 minut musieli odłączyć prąd.

Po skontrolowaniu wszystkiego powiedzieli, że mieli zgłoszenie, że oddaję prąd do sieci w nocy i musieli to sprawdzić. Spytali czy mam magazyn energii, co potwierdziłem. Wtedy powiedzieli, że w takim razie pewnie wszystko jest ok.

I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach?

I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach?

Sprawdź czy masz tak ustawiony magazyn, że ma oddawać w dzień lub w nocy energię do sieci.

Nie wiem jak u innych dostawców, ale w ENERDZE możesz godzina po godzinie sprawdzić ile energii pobrałeś i ile oddałeś. Pewnie każdy dostawca to ma, bo inaczej byś nie panował nad swoim kontem w netbillingu. Będziesz wiedział czy to jakiś drobiazg czyli coś zakłóca pracę magazynu, czy regularna, zadana praca magazynu.

Nie wiem jak u innych dostawców, ale w ENERDZE możesz godzina po godzinie sprawdzić ile energii pobrałeś i ile oddałeś. Pewnie każdy dostawca to ma, bo inaczej byś nie panował nad swoim kontem w netbillingu. Będziesz wiedział czy to jakiś drobiazg czyli coś zakłóca pracę magazynu, czy regularna, zadana praca magazynu.

Dostawcy maja, ale sprzedawcy już nie... Ja nie mam udostępnionych danych z licznika, samemu mierzyć mi się nie chce na trzech fazach, firmware'u do mojego licznika też nie widziałem do pobrania, bym sam widział statystyki na żywo :(