dwiecegly 17.02.2024 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego A sam magazyn bez całej reszty można? Po co mi te panele falowniki i cała reszta. Wielki magazyn zamiast całej reszty, o 12:00 napełniam go z sieci po 0,1 zł/kWh, a o 24:00 sprzedaję po 1,40 zł/kWh. Taka domowa elektrownia szczytowa. Czysty zysk. I słońca nie trzeba wyglądać, i chałupa się nie spali, żyć nie umierać Oczywiście żartuję. Niby wszystko się zgadza ale tak naprawdę nic się nie zgadza. Jak będzie zima albo będzie deszczowy dzien to róznica miedzy ceną skupu i sprzedaży będzie niewielka. Nigdy w ten sam dzień nie zobaczysz ceny skupu prądu niższej od ceny sprzedaży (to moja opinia bo teoretycznie to możliwe). No i do tego wszystkiego dochodzi jeszcze koszt dystrybucji i koszt samego akumulatora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.02.2024 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego Jednak latem mogą być zyski na własnym magazynie ee.Możliwe, że trzeba jednak posiadać instalację PV aby w ten sposób (z magazynu) sprzedawać prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.03.2024 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Średnia różnica pomiędzy najwyższą ceną RCE a najniższą dzienną w roku 2023 (licząc od maja, bo od tego miesiąca mam FV i prowadzę statystyki) wyniosła 0,327 zł za kWh. Jeżeli codziennie przez 12 miesięcy uda ci się załadować najtańszą energię do magazynu i wypchnąć do sieci jako najdroższą to dla 10 kW w magazynie masz 10kWh x 0,327 zł x 365 dni = 1.193,5 zł. No ale zimą to raczej niespecjalnie wypali - więc załóżmy, że słonecznych dni w roku będzie ze 200 - czyli wtedy wyjdzie to 654 zł. To jednak obliczenie dla uproszczonych warunków idealnych (żadnych strat, 100% magazynu ładujesz i rozładowujesz w optymalnych warunkach). Jednak w roku 2024, jak do tej pory te różnice są jeszcze mniejsze. To dla ładowania z PV. Pamiętajcie jednak, że ładując z sieci, do kosztów ładowania magazynu trzeba dołożyć koszty dystrybucji więc trzeba do tego legendarnego grosza (skup w słoneczne weekendowe południe) dorzucić jeszcze ponad 40 groszy za dystrybucję . Czyli naładujesz magazyn za 41 groszy a sprzedasz za 30-40 - czysty zysk . Już bardziej opłacać się będzie naładować magazyn, żeby zasilić coś w nocy. Tylko nie wiem co, bo w nocy, szczególnie latem, to ja za wiele prądu nie zużywam. W tzw okresie przejściowym to może być np. zasilanie co lub cwu, lecz akurat w nocy też raczej mam najniższy pobór prądu na to. Paza tym zamiast zasilać magazyn energią można sobie zasilić od razu magazyn ciepła czyli bojler z grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.03.2024 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) Przykład dzisiejszy (11.03.2024) najtańsza RCE o 2.00 - 0,10 zł/kWhnajdroższa o 20.00 - 0,43 zł/kWh Jeśli chodzi o ładowanie z sieci to magazyn o 2.00 naładujesz za 0,4 (dystrybucja) + 0,1 *1,23.Czyli kupisz sobie kilowatogodzinę za 0,523 zł a sprzedaż za 0,43 (bo oczywiście vatu nie doliczasz). Jestem pewien, że nigdy różnica pomiędzy najtańszą a najdroższą ceną dnia nie przewyższy kosztów dystrybucji brutto. Edytowane 11 Marca przez robbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Jeśli chodzi o ładowanie z sieci to magazyn o 2.00 naładujesz za 0,4 (dystrybucja) + 0,1 *1,23. Jak mogę za 10gr kupić 1kWh energii czynnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.03.2024 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Rozpatruję przyszłościowe korzystanie z zapowiadanych taryf dynamicznych. Jak będziesz miał taryfę dynamiczną to tak to chyba będzie działać, nie? Albo przynajmniej w sposób zbliżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 11.03.2024 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca musialbys byc wrozka aby to policzyc w lutym 2024r. RCEm wynosi 50% RCEm z lutego 2023r. Wahania sa tak duze ze obliczenia sa obarczone takim bledem jak prognoza pogody na przyszly rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 11.03.2024 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Wiem, wiem. Dlatego sprawdzam to, jak to się układa na chwilę obecną. I raczej nie widzę szans na wielki biznes z magazynem energii, jeśli obecny trend kształtowania cen RCE się utrzyma. Jest to oczywiście pewien rodzaj wróżbiarstwa, ale opieram się na na danych z ostatniego roku. Na razie zachęcanie do kupna taniej energii i odsprzedaży w droższych godzinach jest niespecjalnie uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 11.03.2024 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Fakt, warto sobie samemu policzyc. Warunki sa bardzo zmienne a do tego rzad zaraz znowu cos zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 11.03.2024 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Gbboptimizer.gbbsoft.pl jest już gotowy na dynamiczne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamusial 18.03.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Gbboptimizer.gbbsoft.pl jest już gotowy na dynamiczne ceny. a czy rozważałeś może integrację również z pompą ciepła i ładowaniem 'cieplnym' podłogówki, albo CWU (bardziej realistyczny scenariusz przy foto)? Jakoś nie wierzę żeby kiedykolwiek opłacało się 'odsprzedawać' energię. Wierzę natomiast w maksymalizację autkonsumpcji, a PC na CO, czy CWU (albo nawet grzałki) ładnie by do tego pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 19.03.2024 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca (edytowane) A co chciałbyś aby program robił?Mogę np na mqtt wystawiać sygnał 1, gdy SOC aktualny przekracza jakaś określoną wartość. Można przez mqtt pobierać aktualny wykres, więc także bieżące SOC i najbliższe 24h przewidywań w tym SOC i oprogramować to samodzielnie np w HomeAssistant. Ps. Tu jest lista protokołów do komunikacji zewnętrznych programow (wymaga zalogowania) : https://gbboptimizer.gbbsoft.pl/Manual?Filters.PageNo=15 Ps2. Ciekawe kto i po co zmienił mi nick? Edytowane 19 Marca przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emlem 28.03.2024 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca Cześć, nie jestem pewny czy w dobrym miejscu, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Dzisiaj przyjechali do mnie panowie z rejonu energetycznego sprawdzić licznik. Na 10 minut musieli odłączyć prąd.Po skontrolowaniu wszystkiego powiedzieli, że mieli zgłoszenie, że oddaję prąd do sieci w nocy i musieli to sprawdzić. Spytali czy mam magazyn energii, co potwierdziłem. Wtedy powiedzieli, że w takim razie pewnie wszystko jest ok. I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.03.2024 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca Kontrolować dziady swój interes potrafią ale naszego ni uja , 28 wyłączeń z powodu wysokiego napięcia tu dziady nie potrafią ale kontrolować to jak ubeki najlepiej im wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2024 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca I teraz moje pytanie. Czy rzeczywiście wszystko jest ok? Na wykresie w aplikacji falownika nie zauważyłem nieprawidłowości w związku z pracą magazynu energii. Czy może się rzeczywiście tak zdarzyć, że magazyn oddaje coś do sieci? Albo czy słyszeliście o podobnych przypadkach i kontrolach? Sprawdź czy masz tak ustawiony magazyn, że ma oddawać w dzień lub w nocy energię do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 29.03.2024 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Nie wiem jak u innych dostawców, ale w ENERDZE możesz godzina po godzinie sprawdzić ile energii pobrałeś i ile oddałeś. Pewnie każdy dostawca to ma, bo inaczej byś nie panował nad swoim kontem w netbillingu. Będziesz wiedział czy to jakiś drobiazg czyli coś zakłóca pracę magazynu, czy regularna, zadana praca magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 29.03.2024 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca Jeżeli był pełny, a następnego dnia miał znowu się ładować to gdzieś ta energia musi iść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.04.2024 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Nie wiem jak u innych dostawców, ale w ENERDZE możesz godzina po godzinie sprawdzić ile energii pobrałeś i ile oddałeś. Pewnie każdy dostawca to ma, bo inaczej byś nie panował nad swoim kontem w netbillingu. Będziesz wiedział czy to jakiś drobiazg czyli coś zakłóca pracę magazynu, czy regularna, zadana praca magazynu. Dostawcy maja, ale sprzedawcy już nie... Ja nie mam udostępnionych danych z licznika, samemu mierzyć mi się nie chce na trzech fazach, firmware'u do mojego licznika też nie widziałem do pobrania, bym sam widział statystyki na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 02.04.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia Pge udostępnia, ale u mnie w styczniu i w lutym są dziury. Z grudnia mam 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.04.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia gb987t, to znaczy co dokładnie udostępnia PGE? Mówisz o danych z licznika dwukierunkowego PGE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts