robbas 23.04.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Ale z tej tabelki wynika, że cały twój depozyt wynosił 487,75 +25,57 - czyli 513,32 i tą kwotę ci odjęli od sumy energii czynnej pobranej , która jest w pozycjach 3 i 4 (nie załączyłeś jej, więc nie można zweryfikować) być może 3 to kwota za energię czynną netto a 4 to Vat do tego. Z tego wynika, że za energię dopłacić musisz jeszcze 177 złotych i pewnie koszty dystrybucji do tego. A w depozycie nie masz już nic.Co to jest k..wa wartość prognozy depozytu???? Ja mam coś takiego z Energii (na fakturze trochę ładniej to wygląda, po wklejeniu się układ rozjeżdrza): Stan depozytu31.08.2023 98,09 zł30.09.2023 145,98 zł31.10.2023 10,29 zł30.11.2023 6,85 zł31.12.2023 0,61 złRazem depozyt 261,82 złROZLICZENIE SPRZEDAŻY ENERGII POBRANEJ netto 114,05 złROZLICZENIE SPRZEDAŻY ENERGII POBRANEJ brutto 140,28 złDepozyt energii po rozliczeniu30.09.2023 103,79 zł31.10.2023 10,29 zł30.11.2023 6,85 zł31.12.2023 0,61 złRazem 121,54 zł To było na fakturze grudniowej - jak widać z powyższego wyzerowali mi depozyt , który mi pozostał z sierpnia i obniżyli wrześniowy aby pokryć wartość energii brutto pobranej czyli 140,28. tj. 98,09 + 145,98 - 140,28 = 103,79. I tyle mi zostało z września. Pozostałych miesięcy jeszcze nie ruszali wtedy bo za mało energii zużyłem. Rozliczanie co miesiąc jest jednak czytelniejsze. Łatwiejsze do kontroli bo każdy miesiąc ma inne RCEM. Teraz depozyt mam już zerowy, bo póki co nie nadążam nadprodukować aby przewyższyć zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 23.04.2024 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia To jest jedynie informacja ile rozliczono, czyli ile pobrano z depozytu. To jest akurat informacja potwierdzona w Tauron.Nie ma informacji ile zostalo.Wprowadzilem ponad 7900kWh do sieci, wiec jak depozyt moze wynosic 500zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 23.04.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Wlasnie dostalem odpowiedz od Tauronu: To chyba wyjasnia sytuacje, ze nie udostepniaja otwarcie danych na fakture ile POZOSTALO w depozycie po rozliczeniu poboru/oddania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.04.2024 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Ale ża to trzeba prawie łomem zdobywać ? czy to dla nich duży problem wypiasać wszystko jak leci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 23.04.2024 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Ciekawe jak rozliczą energię niewykorzystaną po roku, skąd będą wiedzieli jaką jej część pochodzi sprzed 12stu miesięcy? Podali Ci wartość depozytu z całego roku, a zwrot należy się tylko za część nie wykorzystaną przez 12 miesięcy od wprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 24.04.2024 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Jesli pracownik podal mi poprawna wartosc depozytu, to za rok po kolejnym rocznym rozliczeniu w tabelce wiersz 8 - depozyt prosumencki z okresow poprzednich, powinna widniec kwota 2818,57zl. Jesli chodzi o zwrot tych 20%, to mialo byc to na zasadzie, ze pierwszy miesiac wprowadzony to pierwszy miesiac "minusowany" na energie czynna i potem dopiero na koniec zwrot nadwyzki.Polecam ta strone i artykuly o NB: https://aktywnyprosument.pl/20-wartosci-produkcji-czy-20-nadwyzki-czyli-ile-nam-sie-nalezy-z-nadprodukcji/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.04.2024 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Dzięki. To wiele wyjaśnia. Byłem przekonany, że chodzi o 20% nadwyżki. Nie rozważałem przedtem tego aspektu zbyt uważnie, ponieważ przy moim profilu zużycia i wielkości instalacji PV, depozyt się rozwiał całkowicie w lutym, a PV mam od maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 24.04.2024 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Jeszcze dla zainteresowanych, otrzymalem szczegolowe rozliczenie depozytu. Te dane sa w Tauronie, mozna wnioskowac w kazdym momencie, udostepniaja w 48h, ale na fakturach ich nie bedzie bo cytat "nie ma takiego obowiazku ustawowego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.04.2024 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia To ile z tego w końcu możesz wypłacić? Nie więcej niż 20% wartości wprowadzonej w tym czasie do sieci energii. Wprowadziłeś, o ile dobrze czytam tabelkę energii za 3354,34 zł, więc możesz odebrać 20% z tego czyli 670 zł (po zmianie ustawy na 30% da to 1006 zł).Ale i tak nie wiem jak to rozliczą w ujęciu miesięcznym, czy to będzie trzeba skubać miesiąc po miesiącu - za kwiecień 2023 Ci nie zostało nic więc nie ma o czym mówić. Jeśli okaże się, że w lipcu 2024 nie zminusujesz całego całego czerwca 2023 to to, co Ci z tego czerwca zostanie będziesz mógł pobrać do wartości 20% energii wprowadzonej w tym czerwcu 2023 czyli 20% od kwoty 689 = 138 zł. Chyba, że już nic nie rozumiem. . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia To ile z tego w końcu możesz wypłacić? Nie więcej niż 20% wartości wprowadzonej w tym czasie do sieci energii. Wprowadziłeś, o ile dobrze czytam tabelkę energii za 3354,34 zł, więc możesz odebrać 20% z tego czyli 670 zł (po zmianie ustawy na 30% da to 1006 zł). W grudniu saldo depozytu było równe temu, co w w tym miesiącu wprowadził. Więc z wcześniejszych miesięcy wszystko "zużyte" i nic nie zostaje do wypłaty po roku. 2) prosument energii odnawialnej, prosument zbiorowy energii odnawialnej lub prosument wirtualny energii odnawialnej w ramach rozliczenia, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, nie wykorzysta zgromadzonych dla danego miesiąca kalendarzowego środków odpowiadających wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej w tym miesiącu w okresie 12 kolejnych miesięcy kalendarzowych, to niewykorzystane środki stanowią nadpłatę, która jest zwracana prosumentowi energii odnawialnej, prosumentowi zbiorowemu energii odnawialnej lub prosumentowi wirtualnemu energii odnawialnej przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, w terminie nie dłuższym niż do końca 13. miesiąca następującego po danym miesiącu. Wysokość zwracanej nadpłaty nie może przekroczyć dwudziestu procent wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci w miesiącu kalendarzowym, którego dotyczy zwrot nadpłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.04.2024 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia W grudniu saldo depozytu było równe temu, co w w tym miesiącu wprowadził. Więc z wcześniejszych miesięcy wszystko "zużyte" i nic nie zostaje do wypłaty po roku. Ja to raczej czytam tak, że od lipca nic nie było pobierane z miesięcznych depozytów i wszystko od lipca i część z czerwca stanowi ogólną pulę depozytu pozostałą do dalszych rozliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 24.04.2024 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Kaizen znow cos mieszasz. Na plusie na 31 marca jest ponad 2800zl. W koncubtrafilem na kompetentna osobe w Tauronie, ona mi przygotowala ta tabelke i w rozmowie telefoniczne powiedziala, ze analizujac moj pobor/pobranie z ostatniego roku, to pierwsza wyplate na konto bede mial prawdopodobnie w lipcu 24r, czyli te 20% nadwyzki z energii wprowadzonej A NIEWYKORZYSTANEJ z czerwca 23r (na 31.03. jest górka ponad 572zl z samego czerwca 2023) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 24.04.2024 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Wyplaty beda co miesiac, jesli bedzie "co i z czego" wyplacac. Bo kazdy miesiac jest traktowany indywidualnie i ma swoj czas "zapadalnosci". Roczny okres rozliczenia nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 24.04.2024 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia No i tak to właśnie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.04.2024 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Panowie ja tak ino z doskoku my na starych starych zasadach 1:0,8 bez jakiś tam pierdół. A wy sprzedajecie prąd po 280zł/mc za energię bez przesyłu ja bym sąsiadowi przedłużacz pożyczył przypadkiem podłączony do prądu. Bez kitu psi pieniądz. ino dogadać się 50gr/kWh? I niech sąsiad ładuje bojler przez 3h za 1,5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 25.04.2024 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Co ma piernik do wiatraka? Ciebie to nie dotyczy, to nie zabieraj głosu. A użyczanie energii sąsiadowi przemilczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.04.2024 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia A mnie zastanawia co ci ludzie taurona mają w głowie wystawiając te faktury prognozowane zaprawdę powiadam wam nie wiem , wg licznika za rok pobrałem 2900 kwh a oni wystawili mi od maja czyli następny rok faktury na 2800 zł ponad więc licząc mniej więcej po złotówce/kwh to już prawie podobnie ale przecież wiedzą że ja mam 8,4 kwp fotovoltakiki to ona się nie liczy nijak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 25.04.2024 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Oni chca przytulic pieniadz, obracac nim, a potem bedziesz mial nadplate na koncie.Ja za rprawie rok mialem poboru po zbilansowaniu z pv niecale 1200kWh, rachunek za 11msc niecale 280zl, sama dystrybucja, a oni naliczyli prognozy poboru na 10tys kWh i prognozy do zaplaty na prawie 8tys zl.Zmniejszylem to jedynie do oplat stalych z zerowym poborem/oddaniem i wychodzi 47zl/2msc prognoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.04.2024 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia Oni chca przytulic pieniadz, obracac nim, a potem bedziesz mial nadplate na koncie. Ja za rprawie rok mialem poboru po zbilansowaniu z pv niecale 1200kWh, rachunek za 11msc niecale 280zl, sama dystrybucja, a oni naliczyli prognozy poboru na 10tys kWh i prognozy do zaplaty na prawie 8tys zl. Zmniejszylem to jedynie do oplat stalych z zerowym poborem/oddaniem i wychodzi 47zl/2msc prognoza. Masakra , nie wiem czy rząd ma tam coś do powiedzenia ale ktoś się powinien nimi zająć jakieś szkolenia czy co bo ludzi nerwowo wykończą . chodzi mi taka szatańska myśl nie wiem czy dobrze kombinuję , kupię 4 duże 550 wat panele do tego mikroinwerter 1 wazowy 2,2kw i jesienią oraz wczesną wiosną 220v od niego wpiąc tuż przy pompie ciepła a zasadnicza instalacja pv niech sobie pracuje jak umie , natomiast latem jakiś zwykły falownik prostokątny tzn sinus aby bojlery grzał .mądre to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 25.04.2024 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia chodzi mi taka szatańska myśl nie wiem czy dobrze kombinuję , kupię 4 duże 550 wat panele do tego mikroinwerter 1 wazowy 2,2kw i jesienią oraz wczesną wiosną 220v od niego wpiąc tuż przy pompie ciepła a zasadnicza instalacja pv niech sobie pracuje jak umie Dołożysz po prostu kolejny, niezależny, on-grid. natomiast latem jakiś zwykły falownik prostokątny tzn sinus aby bojlery grzał .mądre to ? Sensowne grzanie wody to albo on-grid, albo dedykowana przetwornica do grzania wody (np. któryś z Eco Boost lub cóś podobnego). On-grid to wiadomo, najlepsza opcja, natomiast przetwornica dedykowana to realnie bezproblemowe i bezobsługowe grzanie wody (z wykorzystaniem prawie całej dostępnej mocy z paneli) od marca do października, bez czepiania się kilku dni w lewo lub w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts