Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

19 godzin temu, Patatay napisał:

Tak jest napisane w nowym cenniku. Wcześniej tego nie było.

Ta opłata handlowa nadaje się do zaskarżenia do UoKiK-u.

Jeżeli oni mogą w ten sposób dodawać opłaty do umowy, to Ty też dodaj opłatę ze swojej strony.

Opłata za przyjęcie od nich faktury i sprawdzanie czy jest ona prawidłowo naliczona, w wysokości równej ich nowej opłacie handlowej.

• Like 1

Dzisiaj w sobotę następne 4 faktury. 36 faktur w przeciągu 10 dni. Wcześniejsze do zapłaty są zapłacone ale pojawiły się nowe do zapłaty. Ostatnie faktury są niedostępne do pobrania jeszcze. Wynika, że opłacili faktury z tych 20% co mi zostało z poprzedniego roku. Chyba. Za lipiec - październik mam 160zł do zapłaty. Czyli na razie w 2024 470zl za energie.

44 minuty temu, marcinbbb napisał:

Pewnie Twojego żalu o to że dostałeś tyle faktur. Ktoś każe Ci płacić prognozowane FV, możesz zadzwonić do ZE powiedzieć że masz licznik zdalnego odczytu i żądasz rozliczania wg. wskazań.

Wystarczylo przeczytac pare ostatnich wypowiedzi aby wiedziec ze nie o prognozowanie chodzi. No ale to wymaga wysilku.

Ma nową umowę i wcisnęli mu kit, też mam Energa i już 2 razy do mnie dzwonili z pytaniem czy chcę przejść na nowe korzystne zasady rozliczenia;) Oczywiście o niczym bardziej nie mażę, ale aby to wiedzieć należało by przeczytać co jest w umowie napisane - ale to wymagało by wysiłku.

Zresztą fajna ta taryfa 19zł miesięcznie za nic ;) jakieś 7 zł więcej płacę za 2 miesięczną FV u tego samego operatora

Edytowane przez marcinbbb

10 minut temu, marcinbbb napisał:

Dostałeś rabat to trzeba płacić.

No to jaki rabat dostalem majac standardowa umowe? I czemu ta oplata handlowa widnieje w cenniku standardowym od poczatku 2024r a nie jest pobierana? 

Gdybym mial jakis rabat albo dodatkowe uslugi to bym o tym wiedzial, wynikalo by to z mojej umowy ale nic takiego nie mam. 

Lepiej zakonczmy te zlosliwosci bo do niczego dobrego to nie prowadzi. Nie bede wnikac czemu widnieje ta oplata w cenniku standardowym a nie jest pobierana. Mam nadzieje ze ktos obeznany bedzie potrafil to wytlumaczyc. Na dzien dzisiejszy nie jest ona pobierana.

Od lipca dystrybucja poszla w gore o 40% wiec co z tego ze ceny pradu zamrozone. Cena energi w taryfie dziennej i nocnej prawie taka sama, rozni sie tylko kosztami dystrybucji. Mialo byc rozliczanie godzinowe a jest miesieczne wg RCEm. Po roku zwrot 20%.

3 godziny temu, Patatay napisał:

Przecież tu masz opłatę handlową jak wybierzesz rabat od taryfy (nie myl taryfy z cennikiem). Jak wybierasz taryfę urzędową to nie może być opłaty handlowej.

Taryfy masz na stronie URE

https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna

Nie musisz jednak z nich korzystać - możesz wybrać inną ofertę. A jak wybierzesz inną, to Twój wybór i pretensje miej do siebie, jak jest gorsza od tego, co państwo Ci zapewniło.

2 godziny temu, Patatay napisał:

Od lipca dystrybucja poszla w gore o 40%

Gdzie Ci poszła w górę? https://energa-operator.pl/dokumenty-i-formularze/taryfa - od 1 stycznia do 31 grudnia 2024 ta sama taryfa.

Pokaż no swoją fakturę za okres sprzed i po podwyżce.

2 godziny temu, Kaizen napisał:

Gdzie Ci poszła w górę? https://energa-operator.pl/dokumenty-i-formularze/taryfa - od 1 stycznia do 31 grudnia 2024 ta sama taryfa.

Pokaż no swoją fakturę za okres sprzed i po podwyżce.

Nie wiem @Kaizen jak ty czytasz swoje faktury, ale właśnie porównuje paździrnikową z czerwcową i zwracam uwagę na kilka pozycji, które wzrosły (G11):

opłata abonamentowa z: 0,61 zł na 0,74 zł - nie ma większego wpływu na rachunek bo to stała wartość
opłata sieciowa stała: z 7,91 na 11,54 - niby kilka zł ale przy małym rachunku zawsze to coś
sieciowa zmienna: z 0,244 na 0,349 - a to już się przelicza przez kilowaty przy moich 500 w październiku to już 52 zł netto
opłata jakościowa z: 0,0095 na 0,0314 - też się przelicza przez kilowatogodziny - co daje kolejne 11 zł różnicy

Nie wiem, które można nazwać opłatami dystrybucyjnymi, dla mnie wszystkie co nie są tą zamrożoną ceną energii są nimi.

Jest jeszcze drobny wzrost na kogeneracyjnej i mocowej (chwilowo zerowa, ale wróci od stycznia)

Niby sprawy niewielkie, ale zauważcie ile szumu jest o 23% większego zysku w depozycie. 23% ze średniej sprzedaży za jakieś 20 - 30 groszy. Niech w maju oddam z 500 kWh - to zyskam na tych 30 groszach powiększonych o 23% - 35 zł.