stos 16.11.2024 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 12:57 19 godzin temu, Patatay napisał: Tak jest napisane w nowym cenniku. Wcześniej tego nie było. Ta opłata handlowa nadaje się do zaskarżenia do UoKiK-u. Jeżeli oni mogą w ten sposób dodawać opłaty do umowy, to Ty też dodaj opłatę ze swojej strony. Opłata za przyjęcie od nich faktury i sprawdzanie czy jest ona prawidłowo naliczona, w wysokości równej ich nowej opłacie handlowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 16.11.2024 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 22:51 Dzisiaj w sobotę następne 4 faktury. 36 faktur w przeciągu 10 dni. Wcześniejsze do zapłaty są zapłacone ale pojawiły się nowe do zapłaty. Ostatnie faktury są niedostępne do pobrania jeszcze. Wynika, że opłacili faktury z tych 20% co mi zostało z poprzedniego roku. Chyba. Za lipiec - październik mam 160zł do zapłaty. Czyli na razie w 2024 470zl za energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 18.11.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:11 Jak ktoś podpisuje umowę z nieurzędową taryfą to niech nie płacze. Świadomie podpisał to niech świadomie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:54 1 godzinę temu, qwerty1986 napisał: Jak ktoś podpisuje umowę z nieurzędową taryfą to niech nie płacze. Świadomie podpisał to niech świadomie płaci. Czego i kogo dotyczy ten komentarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:36 1 godzinę temu, Patatay napisał: Czego i kogo dotyczy ten komentarz? Pewnie Twojego żalu o to że dostałeś tyle faktur. Ktoś każe Ci płacić prognozowane FV, możesz zadzwonić do ZE powiedzieć że masz licznik zdalnego odczytu i żądasz rozliczania wg. wskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2024 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:16 2 godziny temu, Patatay napisał: Czego i kogo dotyczy ten komentarz? Dotyczy taryfy w Energa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:20 W dniu 15.11.2024 o 21:53, Patatay napisał: @robbas też mi się wydaje, że coś podobnego było chociaż się nie płaciło, nie wiem czemu. W załączeniu udostępniam cennik, który mi przysłali. Mam taryfę standardową. cennik.pdf 1.53 MB · 7 pobrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:22 44 minuty temu, marcinbbb napisał: Pewnie Twojego żalu o to że dostałeś tyle faktur. Ktoś każe Ci płacić prognozowane FV, możesz zadzwonić do ZE powiedzieć że masz licznik zdalnego odczytu i żądasz rozliczania wg. wskazań. Wystarczylo przeczytac pare ostatnich wypowiedzi aby wiedziec ze nie o prognozowanie chodzi. No ale to wymaga wysilku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2024 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:25 Czy ta taryfa ma urzędowe ceny prądu? Zamrożona cena 500 PLN / MWh netto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2024 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:50 (edytowane) Ma nową umowę i wcisnęli mu kit, też mam Energa i już 2 razy do mnie dzwonili z pytaniem czy chcę przejść na nowe korzystne zasady rozliczenia;) Oczywiście o niczym bardziej nie mażę, ale aby to wiedzieć należało by przeczytać co jest w umowie napisane - ale to wymagało by wysiłku. Zresztą fajna ta taryfa 19zł miesięcznie za nic jakieś 7 zł więcej płacę za 2 miesięczną FV u tego samego operatora Edytowane Poniedziałek o 13:51 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:18 Nie mam nowej umowy i do mnie nie dzwonili. Wysil sie dalej w wymyslaniu coraz to nowych teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2024 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:24 Dostałeś rabat to trzeba płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:45 10 minut temu, marcinbbb napisał: Dostałeś rabat to trzeba płacić. No to jaki rabat dostalem majac standardowa umowe? I czemu ta oplata handlowa widnieje w cenniku standardowym od poczatku 2024r a nie jest pobierana? Gdybym mial jakis rabat albo dodatkowe uslugi to bym o tym wiedzial, wynikalo by to z mojej umowy ale nic takiego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:52 Moje pytanie brzmi dlaczego odpowiedzi szukasz na forum a nie na callcenter Energa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:57 Lepiej zakonczmy te zlosliwosci bo do niczego dobrego to nie prowadzi. Nie bede wnikac czemu widnieje ta oplata w cenniku standardowym a nie jest pobierana. Mam nadzieje ze ktos obeznany bedzie potrafil to wytlumaczyc. Na dzien dzisiejszy nie jest ona pobierana. Od lipca dystrybucja poszla w gore o 40% wiec co z tego ze ceny pradu zamrozone. Cena energi w taryfie dziennej i nocnej prawie taka sama, rozni sie tylko kosztami dystrybucji. Mialo byc rozliczanie godzinowe a jest miesieczne wg RCEm. Po roku zwrot 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.11.2024 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:05 Ja wstrzymam się z ocenami do 2035r kiedy wszyscy będą na nowych zasadach, dopiero będą jajca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:59 3 godziny temu, Patatay napisał: Przecież tu masz opłatę handlową jak wybierzesz rabat od taryfy (nie myl taryfy z cennikiem). Jak wybierasz taryfę urzędową to nie może być opłaty handlowej. Taryfy masz na stronie URE https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna Nie musisz jednak z nich korzystać - możesz wybrać inną ofertę. A jak wybierzesz inną, to Twój wybór i pretensje miej do siebie, jak jest gorsza od tego, co państwo Ci zapewniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2024 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:01 2 godziny temu, Patatay napisał: Od lipca dystrybucja poszla w gore o 40% Gdzie Ci poszła w górę? https://energa-operator.pl/dokumenty-i-formularze/taryfa - od 1 stycznia do 31 grudnia 2024 ta sama taryfa. Pokaż no swoją fakturę za okres sprzed i po podwyżce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbas 18.11.2024 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:39 2 godziny temu, Kaizen napisał: Gdzie Ci poszła w górę? https://energa-operator.pl/dokumenty-i-formularze/taryfa - od 1 stycznia do 31 grudnia 2024 ta sama taryfa. Pokaż no swoją fakturę za okres sprzed i po podwyżce. Nie wiem @Kaizen jak ty czytasz swoje faktury, ale właśnie porównuje paździrnikową z czerwcową i zwracam uwagę na kilka pozycji, które wzrosły (G11): opłata abonamentowa z: 0,61 zł na 0,74 zł - nie ma większego wpływu na rachunek bo to stała wartość opłata sieciowa stała: z 7,91 na 11,54 - niby kilka zł ale przy małym rachunku zawsze to coś sieciowa zmienna: z 0,244 na 0,349 - a to już się przelicza przez kilowaty przy moich 500 w październiku to już 52 zł netto opłata jakościowa z: 0,0095 na 0,0314 - też się przelicza przez kilowatogodziny - co daje kolejne 11 zł różnicy Nie wiem, które można nazwać opłatami dystrybucyjnymi, dla mnie wszystkie co nie są tą zamrożoną ceną energii są nimi. Jest jeszcze drobny wzrost na kogeneracyjnej i mocowej (chwilowo zerowa, ale wróci od stycznia) Niby sprawy niewielkie, ale zauważcie ile szumu jest o 23% większego zysku w depozycie. 23% ze średniej sprzedaży za jakieś 20 - 30 groszy. Niech w maju oddam z 500 kWh - to zyskam na tych 30 groszach powiększonych o 23% - 35 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 18.11.2024 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:49 (edytowane) G12W Energa Edytowane Poniedziałek o 19:50 przez Patatay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts