Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

4 godziny temu, Patatay napisał:

Wg mnie autokonsumpcja o niczym nie swiadczy bo im bardziej przewymiarowana instalacja tym jest ona nizsza.[...]Teraz po zwrotach 20% z poprzedniego roku wychodzi ze w tym roku zaplacilem za energie 260zl.

Co do autokonsumpcji to racja. Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy wysoką autokonsumpcją a przewymiarowaniem instalacji. Coś mi jednak mówi, że w obliczu cen skupu energii, które mimo przelicznika 1,23 nie zapowiadają się w przyszłym roku na wysokie (instalacji przybędzie, co jeszcze bardziej wpłynie na RCE w godzinach produkcji) to ta część produkcji trafiająca do sieci będzie ciągła całość równania w dół. Zauważ, że te zwroty masz za rok ubiegły, w którym ceny skupu energii były w porównaniu z dzisiejszymi co najmniej przyzwoite.

Depozyt gromadzony od połowy maja 2023 wykorzystywałem jeszcze w styczniu 2024, a obecnie (mimo pracy od początku roku) depozyt wyzerował mi się już w październiku. W listopadzie zasiliłem go o 3 grosze ;)

14 godzin temu, robbas napisał:

Co do autokonsumpcji to racja. Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy wysoką autokonsumpcją a przewymiarowaniem instalacji. Coś mi jednak mówi, że w obliczu cen skupu energii, które mimo przelicznika 1,23 nie zapowiadają się w przyszłym roku na wysokie (instalacji przybędzie, co jeszcze bardziej wpłynie na RCE w godzinach produkcji) to ta część produkcji trafiająca do sieci będzie ciągła całość równania w dół. Zauważ, że te zwroty masz za rok ubiegły, w którym ceny skupu energii były w porównaniu z dzisiejszymi co najmniej przyzwoite.

Depozyt gromadzony od połowy maja 2023 wykorzystywałem jeszcze w styczniu 2024, a obecnie (mimo pracy od początku roku) depozyt wyzerował mi się już w październiku. W listopadzie zasiliłem go o 3 grosze ;)

Dlatego te 38% ma wieksze znaczenie i o tyle zmniejszam ilosc kupowanej energii wraz z przesylem. Depozyt powinien starczyc mi do wiosny. 

Godzinę temu, Patatay napisał:

Dlatego te 38% ma wieksze znaczenie i o tyle zmniejszam ilosc kupowanej energii wraz z przesylem. Depozyt powinien starczyc mi do wiosny. 

Jeśli patrzeć tak, to u mnie bezpośrednio z fotowoltaiki pochodziło na razie 48% prądu, a uwzględniając wartość depozytu, który pokryłby jakąś część opłat (licząc średnio złotówkę za kWh, nie tylko za energię czynną) to dałoby 60% pokrycia całkowitego zużycia. Ale to do dnia dzisiejszego, do końca grudnia to trochę gorzej wyjdzie, bo FV daje tylko jakieś ochłapy a zużycie będzie największe.
Szacuję jednak (zakładając grudniowe zużycie większe niż w listopadzie bo ogrzewam się w dużej części prądem), że pokrycie fotowoltaiką rocznego zużycia będzie na poziomie delikatnie przekraczającym 50%. A nie uwzględniając depozytu będzie to ponad 40% - i ta wartość stanowi jakiś pewnik, bo jest niezależna od ceny skupu. 

14 minut temu, robbas napisał:

Photo Woltaika oczywiście

Foto Voltaica = Photo Woltaika

czyli tak jak pisałem wcześniej:

FV = PW

i podważ prawidłowość tego równania ;)

Zdecyduj się czy piszesz po angielsku czy po polsku. Wtedy będziesz miał odpowiedź.

Ja niczego nie muszę podważać.

13 minut temu, robbas napisał:

Daj spokój, co się tak literówki czepiasz. Te ostatnie równanie dałem na rozluźnienie, obie strony strony są tak samo niepoprawne czyli równanie jest poprawne.  Emotka miała podkreślić luźną formę wypowiedzi.

Ja się Twojej literówki z poprzedniego postu nie czepiam.

OK, you win. Happy?

Godzinę temu, qwerty1986 napisał:

Udowadniasz, że jesteś kretynem. Photovoltaics.FV to może zapisać Maciej z klanu...

Ku..a, ludzie odbiło wam? Pierdolnąłem literówkę, co było oczywiste. 

Potem sobie zażartowałem, że FV = PW, bo obie formy są tak samo błędne i zawierają tak samo niepoprawne połączenie angielsko-polskie. Może mam nietypowe poczucie humoru, ale mnie to śmieszy.

I ta głupota ciągnie się już drugą stronę. I nawet eskaluje do inwektyw. 

To jak w koncu nas teraz rozliczaja? Wg Rce czy RceM? Beda korekty wsteczne od 1 lipca? Czy zmienia ten stary zapis i podstawowe rozliczenke to bedzie RceM a mozliwosc przejscia dla chetnych na Rce, dzieki czemu obejdzie sie bez korekt? Co mowi nowa ustawa?

Ps. Ci co maja magazyny i od 1 lipca efektywnie zarzadzaja wysylaniem EE do sieci wg wysokich stawek Rce, czyli szczyt popoludniowy i wieczorny, to sa w mega czarnej jaskini, jesli rozlicza ich po RceM...

Edytowane przez Kristoforokrk
Literowka

2 godziny temu, gb987t napisał:

Ustawa już czeka na podpis prezydenta, więc jest/będzie tak:

- jesteśmy od 1 lipca na RCEm

- korekt do RCE nie będzie (wstecznie od 1 lipcza)

- jak chcesz mieć RCE to musisz złożyć podanie (jak ustawa wejdzie w życie) i będziesz miał od początku następnego miesiąca.

Pytanie kogo to będzie dotyczyć?

Macie umowy terminowe, które pozwalają na renegocjację?

W dniu 2.12.2024 o 15:48, gb987t napisał:

Ustawa już czeka na podpis prezydenta, więc jest/będzie tak:

- jesteśmy od 1 lipca na RCEm

- korekt do RCE nie będzie (wstecznie od 1 lipcza)

- jak chcesz mieć RCE to musisz złożyć podanie (jak ustawa wejdzie w życie) i będziesz miał od początku następnego miesiąca.

Czyli Ci co wysylali z magazynu do sieci w wieczornych godzinach, mysleli ze zarobia a wyszlo jak zwykle?