Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Tymczasem Niemcy:

"Niższe zwroty z fotowoltaiki

W lutym 2024 r. nastąpi kolejna zmiana dla osób instalujących fotowoltaikę w swoich domach. Od 1 lutego 2024 r. zwroty za fotowoltaikę za energię oddawaną do sieci będą mniejsze. Zwroty za energię z nowo zainstalowanych systemów będzie spadać o 1 procent co sześć miesięcy. Obecnie wynosi ona 8,2 Ct/kWh, a od 1 lutego 2024 spadnie do 8,1 Ct/kWh."

Czy wiesz jaki jest system rozliczeń w Niemczech? co Ct?

Cześć

Mam chatę i dopiero teraz zacząłem używać ogrzewania elektrycznego i jeszcze doszło auto elektryczne.

Policzyłem ile zużywam dziennie kwh przy temp +3*

Ogrzewanie 17kwh na 24*

Auto 16kwh

CWU 5kwh

+ reszta

Całość wychodzi 45-65 kwh na dzień.

Moc przyłączeniowa 25kw

Jak będzie mi się kalkulować PV jak założę grunt:

14850 kwp + hybryda 13kw + magazyn ~45kwh = ~63k brutto

i dodatkowo dach:

12000 kwp + hybryda 13kw + magazyn ~45kwh = ~50k brutto

Moje szybkie obliczenia:

z 31x65kwh x 8 msc = 16120 kwh (zima) * 1,3 zł = 21000 zł

reszta msc "darmo" :)

bez 31x65kwh x 8 msc = 16120 kwh (zima) * 1,3 zł = 21000 zł

31x40kwh x 4 msc = 5000 kwh (lato) * 1,3 zł = 6500 zł

27500 - 21000 = 6500 zł

"sprzedane kwh" nie wiem ile, 15000 kwh? * 0,25 = 3750 zł

Czyli na 0 przy dobrych wiatrach to 11 lat? xD

Nie wiem jak to obliczać z magazynem i teraz przy rozliczeniach godzinowych, nie musze na dach montować też magazynu i falownika hybrydowego - hmm..

PS: Magazynami handluję, nie muszę ich mieć w takich ilościach.

Fajna cena.

Jaki magazyn tu uwzględniłeś? Ile sam kosztuje? Bo trzeba korzyści z jego używania odnieść do kosztu (jak Ci przyniesie np. 10 000 zł oszczędności zanim padnie a kosztuje 20 000 zł to gdzie tu sens?).

A czy dach, czy grunt to nie ma różnicy w zacienieniu?

1kWh nie kosztuje tyle nawet po przekroczeniu limitu. Policz realny koszt.

RCEm nigdy nie było 25gr/kWh. Czerwiec-wrzesień było w zeszłym roku ponad 40gr a rok wcześniej potrafiła przekroczyć złotówkę. Ile będzie w tym roku to zgadywanie. Ale z magazynem może być tak, że bardziej Ci się opłaci sprzedać po południu prąd z magazynu i wyprodukowany na bieżąco a w nocy kupić w taniej strefie. A przy taryfie dynamicznej może być jeszcze ciekawiej. Tylko kwestia, czy opłaci się na to zużywać magazyn.

Cześć

Mam chatę i dopiero teraz zacząłem używać ogrzewania elektrycznego i jeszcze doszło auto elektryczne.

Policzyłem ile zużywam dziennie kwh przy temp +3*

Ogrzewanie 17kwh na 24*

Auto 16kwh

CWU 5kwh

+ reszta

Całość wychodzi 45-65 kwh na dzień.

Moc przyłączeniowa 25kw

Jak będzie mi się kalkulować PV jak założę grunt:

i dodatkowo dach:

12000 kwp + hybryda 13kw + magazyn ~45kwh = ~50k brutto

Moje szybkie obliczenia:

reszta msc "darmo" :)

bez 31x65kwh x 8 msc = 16120 kwh (zima) * 1,3 zł = 21000 zł

31x40kwh x 4 msc = 5000 kwh (lato) * 1,3 zł = 6500 zł

27500 - 21000 = 6500 zł

Czyli na 0 przy dobrych wiatrach to 11 lat? xD

Nie wiem jak to obliczać z magazynem i teraz przy rozliczeniach godzinowych, nie musze na dach montować też magazynu i falownika hybrydowego - hmm..

PS: Magazynami handluję, nie muszę ich mieć w takich ilościach.

40 paneli x300zł szt to ok 12 tys zł do tego falownik powiedzmy no niech będzie 10 tys to mamy 22 tys to konstrukcja i robocizna kosztuje 40 000 zł ? zajebiste kalkulacje

Grunt ma taki minus że chce aby był z tyłu działki czyli 60m od domu, do tego wykopy, doprowadzenie do budynku i delikatny zapas jakby coś poszło nie tak.

Magazyn Li-ion 52V od LG - 21000 zł za użyteczne 45kwh

Liczyłem tak:

27x 550w to 13500

Falownik 12000

Magazyn 21000

Kable i przewody 5000

Wykopy i "betony" 3000

Konstrukcja 5000

Roboty nie liczę, chyba że premie dla mojego pomocnika xD

Magazyny i tak już mam, więc teraz pytanie czy je zostawić, czy sprzedać..

• 2 weeks później...

A sam magazyn bez całej reszty można? :)

Po co mi te panele falowniki i cała reszta.

Wielki magazyn zamiast całej reszty, o 12:00 napełniam go z sieci po 0,1 zł/kWh, a o 24:00 sprzedaję po 1,40 zł/kWh. Taka domowa elektrownia szczytowa.

Czysty zysk. I słońca nie trzeba wyglądać, i chałupa się nie spali, żyć nie umierać :)

Oczywiście żartuję.

• Like 1

Wielki magazyn zamiast całej reszty, o 12:00 napełniam go z sieci po 0,1 zł/kWh, a o 24:00 sprzedaję po 1,40 zł/kWh.

Ani o 24 nie ma takich cen na giełdzie, ani prądu nie kupisz w żadnej taryfie po 10gr/kWh.

Chałupę może zapalić zwarcie tak samo z panela, jak z akumulatora.

A sam magazyn bez całej reszty można? :)

Po co mi te panele falowniki i cała reszta.

Wielki magazyn zamiast całej reszty, o 12:00 napełniam go z sieci po 0,1 zł/kWh, a o 24:00 sprzedaję po 1,40 zł/kWh. Taka domowa elektrownia szczytowa.

Czysty zysk. I słońca nie trzeba wyglądać, i chałupa się nie spali, żyć nie umierać :)

Oczywiście żartuję.

Niby wszystko się zgadza ale tak naprawdę nic się nie zgadza. Jak będzie zima albo będzie deszczowy dzien to róznica miedzy ceną skupu i sprzedaży będzie niewielka. Nigdy w ten sam dzień nie zobaczysz ceny skupu prądu niższej od ceny sprzedaży (to moja opinia bo teoretycznie to możliwe). No i do tego wszystkiego dochodzi jeszcze koszt dystrybucji i koszt samego akumulatora....

• 4 weeks później...

Średnia różnica pomiędzy najwyższą ceną RCE a najniższą dzienną w roku 2023 (licząc od maja, bo od tego miesiąca mam FV i prowadzę statystyki) wyniosła 0,327 zł za kWh. Jeżeli codziennie przez 12 miesięcy uda ci się załadować najtańszą energię do magazynu i wypchnąć do sieci jako najdroższą to dla 10 kW w magazynie masz 10kWh x 0,327 zł x 365 dni = 1.193,5 zł.

No ale zimą to raczej niespecjalnie wypali - więc załóżmy, że słonecznych dni w roku będzie ze 200 - czyli wtedy wyjdzie to 654 zł.

To jednak obliczenie dla uproszczonych warunków idealnych (żadnych strat, 100% magazynu ładujesz i rozładowujesz w optymalnych warunkach).

Jednak w roku 2024, jak do tej pory te różnice są jeszcze mniejsze.

To dla ładowania z PV.

Pamiętajcie jednak, że ładując z sieci, do kosztów ładowania magazynu trzeba dołożyć koszty dystrybucji więc trzeba do tego legendarnego grosza (skup w słoneczne weekendowe południe) dorzucić jeszcze ponad 40 groszy za dystrybucję ;). Czyli naładujesz magazyn za 41 groszy a sprzedasz za 30-40 - czysty zysk ;).

Już bardziej opłacać się będzie naładować magazyn, żeby zasilić coś w nocy. Tylko nie wiem co, bo w nocy, szczególnie latem, to ja za wiele prądu nie zużywam.

W tzw okresie przejściowym to może być np. zasilanie co lub cwu, lecz akurat w nocy też raczej mam najniższy pobór prądu na to. Paza tym zamiast zasilać magazyn energią można sobie zasilić od razu magazyn ciepła czyli bojler z grzałką.

Przykład dzisiejszy (11.03.2024)

najtańsza RCE o 2.00 - 0,10 zł/kWh

najdroższa o 20.00 - 0,43 zł/kWh

Jeśli chodzi o ładowanie z sieci to magazyn o 2.00 naładujesz za 0,4 (dystrybucja) + 0,1 *1,23.

Czyli kupisz sobie kilowatogodzinę za 0,523 zł a sprzedaż za 0,43 (bo oczywiście vatu nie doliczasz).

Jestem pewien, że nigdy różnica pomiędzy najtańszą a najdroższą ceną dnia nie przewyższy kosztów dystrybucji brutto.

Edytowane przez robbas

Wiem, wiem. Dlatego sprawdzam to, jak to się układa na chwilę obecną. I raczej nie widzę szans na wielki biznes z magazynem energii, jeśli obecny trend kształtowania cen RCE się utrzyma. Jest to oczywiście pewien rodzaj wróżbiarstwa, ale opieram się na na danych z ostatniego roku. Na razie zachęcanie do kupna taniej energii i odsprzedaży w droższych godzinach jest niespecjalnie uzasadnione.

Gbboptimizer.gbbsoft.pl jest już gotowy na dynamiczne ceny. :yes:

a czy rozważałeś może integrację również z pompą ciepła i ładowaniem 'cieplnym' podłogówki, albo CWU (bardziej realistyczny scenariusz przy foto)? Jakoś nie wierzę żeby kiedykolwiek opłacało się 'odsprzedawać' energię. Wierzę natomiast w maksymalizację autkonsumpcji, a PC na CO, czy CWU (albo nawet grzałki) ładnie by do tego pasowało.

A co chciałbyś aby program robił?

Mogę np na mqtt wystawiać sygnał 1, gdy SOC aktualny przekracza jakaś określoną wartość.

Można przez mqtt pobierać aktualny wykres, więc także bieżące SOC i najbliższe 24h przewidywań w tym SOC i oprogramować to samodzielnie np w HomeAssistant.

Ps. Tu jest lista protokołów do komunikacji zewnętrznych programow (wymaga zalogowania) : https://gbboptimizer.gbbsoft.pl/Manual?Filters.PageNo=15

Ps2. Ciekawe kto i po co zmienił mi nick?

Edytowane przez gb987t