Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Może ktoś zacznie ( lub już produkuje ) zestawy Plug & Play czyli gotowy zestaw do wpięcia w domu bez udziału pana Henia. To co bierze pan Henio za robotę można dać producentowi za więcej kWh w urządzeniu itp. Coś w ładnym opakowaniu, mała szafa na kółkach , w niej magazyn, falownik i cała elektronika. Podpinasz panele do tego, a samo urządzenie wpinasz do "siły". Wtedy PV będzie w każdym domu czy nawet mieszkaniu.

Coś jak Bluetti EP500 PRO tylko o innych parametrach i możliwościach :)

fajny pomysł. Ale... później stanie się coś takiego jak z ładowaniem elektryków.

Obnaży się problem z gniazdkami 16A :) te to powinny być zamontowane przez pana Henia, który potrafi zrozumieć jakie są zasady montażu.

Zwykła cegłą do ładowania auta leci na pół gwizdka, bo gniazdko się smaży. Wielu tak ma. W tym osoba od której odkupiłem auto - zawiedzionej swoją drogą :sleep: (nic dziwnego ładując od 0 do pełna w 30h ponad)

Co będzie jak podbijemy napięcie i będziemy ładować w instalację pełną moc.

Ubezpieczenie od sąsiadowego PV P&P. :jawdrop:

Co tak tanio? :)

Bo ja zakładam zawsze max 5 lat na zwrot inwestycji uwzględniając wszystko włącznie z amortyzacją, serwisem itp

Jeśli wybieram spośród dwóch lodówek i jedna zużywa rocznie 175 kWh, druga powiedzmy 270 kWh ale kosztuje o 500zł mniej to sprawdzam czy mieści sie w zakresie 5 lat ten zwrot z zakupu droższej. Na razie wychodzę na tym dobrze :) . Dłuższe zwroty z takich inwestycji mnie nie interesują.

Ostatnio wyczytałem na FB że ludzie którzy do takiego domu jak mój zamontowali pompy ( agregat i szafa izzi) pewnego producenta płacą teraz po 600-800zł za "serwis" rocznie żeby utrzymać kilkuletnią gwarancję :) . Zapytani czy są zadowoleni z tego że tyle ten serwis kosztuje twierdzą że bardzo bo pompa działa wzorowo... :D

Edytowane przez sito

Czy uważasz, że to jest korzystne i daje gwarancję utrzymania niskich cen w przyszłości na panelach?

Dlaczego wszyscy skupiają się na panelach? Problemem są wysokie ceny elastycznych falowników i magazynów energii. Drugim problemem jest trwałość, duże rozmiary przy dużej mocy i pojemności (magazynów) itd. Dlatego właśnie nikt tu nie potrafi (albo nie chce) podać całkowitych kosztów posiadania takiego zestawu w czasie trwania gwarancji, po 10-ciu, 15-tu i po 20-tu latach już nie mówiąc. Opłaca się tylko, jak się okazuje, tym, którzy nie są oszczędni w zużyciu energii, tym co sobie sami wydziargali instalacje oraz tym, którzy nie potrafią liczyć. Na koniec: Państwo nas nie rozpieszcza swoimi rozporządzeniami.

Jest więc tyle niewiadomych, że dyskusje muszą się opierać o emocje albo odwracanie kota ogonem w rodzaju "udowodnij, że się nie opłaca".

Póki co siedzę na górce i obserwuję.. i robie wszystko co się da, żeby zużywać jak najmniej energii.

fajny pomysł. Ale... później stanie się coś takiego jak z ładowaniem elektryków.

Obnaży się problem z gniazdkami 16A :) te to powinny być zamontowane przez pana Henia, który potrafi zrozumieć jakie są zasady montażu.

Zwykła cegłą do ładowania auta leci na pół gwizdka, bo gniazdko się smaży. Wielu tak ma. W tym osoba od której odkupiłem auto - zawiedzionej swoją drogą :sleep: (nic dziwnego ładując od 0 do pełna w 30h ponad)

Co będzie jak podbijemy napięcie i będziemy ładować w instalację pełną moc.

Ubezpieczenie od sąsiadowego PV P&P. :jawdrop:

Mam na myśli zestaw do użytku domowego a nie do robienia z domu "stacji benzynowej" . Taki który zarządza zużyciem energii tylko i wyłącznie przez sam dom, taki w którym dąży się do jak najmniejszego zużycia a nie jak u Ciebie do tendencji wzrostowej.

Stację "paliwową" zostawmy na zewnątrz domu

Mam na myśli zestaw do użytku domowego a nie do robienia z domu "stacji benzynowej" . Taki który zarządza zużyciem energii tylko i wyłącznie przez sam dom, taki w którym dąży się do jak najmniejszego zużycia a nie jak u Ciebie do tendencji wzrostowej.

Stację "paliwową" zostawmy na zewnątrz domu

oj, gniazdka domowe i długotrwałe obciążenie ;) jeśli jest zgodnie ze sztuką zrobione to OK.

A w starych domach i blokach bywa różnie. Prąd to prąd... może być stacją paliwową albo wrzątkiem w czajniku. Nie istotne.

ps. Tendencja wzrostowa ma kres :) kiedyś.

A niskie zużycie też rośnie jeśli koszta są niskie. Oczywiście są wyjątki... ale to tylko wyjątki od reguły :)

Kolejna sprawa. Każda instalacja PV i zamiana napięcia DC->AC ma straty. Falowniki też.

Siłą rzeczy podłączenie tych ustrojstw generuje większe zużycie. Bilans korzystny. Ale zużycie rośnie. Pogódź się.

Dlaczego wszyscy skupiają się na panelach? Problemem są wysokie ceny elastycznych falowników i magazynów energii. Drugim problemem jest trwałość, duże rozmiary przy dużej mocy i pojemności (magazynów) itd. Dlatego właśnie nikt tu nie potrafi (albo nie chce) podać całkowitych kosztów posiadania takiego zestawu w czasie trwania gwarancji, po 10-ciu, 15-tu i po 20-tu latach już nie mówiąc. Opłaca się tylko, jak się okazuje, tym, którzy nie są oszczędni w zużyciu energii, tym co sobie sami wydziargali instalacje oraz tym, którzy nie potrafią liczyć. Na koniec: Państwo nas nie rozpieszcza swoimi rozporządzeniami.

Jest więc tyle niewiadomych, że dyskusje muszą się opierać o emocje albo odwracanie kota ogonem w rodzaju "udowodnij, że się nie opłaca".

Póki co siedzę na górce i obserwuję.. i robie wszystko co się da, żeby zużywać jak najmniej energii.

Na Chinach. Falowniki też głównie z Chin. Konkurencja z Europy jest słaba, nie konkuruje ceną. Mało kto ich wybiera pomimo teoretycznie wyższej jakości i krótszej gwarancji.

Magazyny to też tylko Chiny. Bo LFP to ich wynalazek. Na szczęscie patenty się skończyły i kilka fabryk robi montownie w EU, Węgry czy coś. Polska też jest wśród liderów, ale nie LFP.

Zaczyna się wojna ekonomiczna. USA kontra Chiny. EU miota się też, bo wszyscy od nas uciekają. Brak nam spójności i przewidywalności.

Teraz mamy tanio. Oni mają taniej. I mieć będą... my? Zobaczymy :stirthepot:

Obserwuj, oszczędzaj. Ja optymalizuje to co mam. Nie chodzi o oszczędność. Chodzi o trwałość, obsługę i komfort. To trwa. :cool:

Magazyn z falownikiem "all in one" kupisz nawet w Polsce. Ciekaw jestem czy by to przeszło w dotacji (możliwe, że tak). Wtedy dostaje się 7tyś za instalacje PV + 50% dofinansowania do magazynu energii (ale magazyn energii już z falownikiem :>). Jedyne co to nie wiem czy są producenci, którzy mają w zestawie all in one przeciwprzepięciówki AC/DC.

Co istotne i tak to raczej musi podłączyć ktoś kto się zna bo np. trzeba sprawdzić uziemienie czy ma odpowiednią wartość a najlepiej podobno pod PV zrobić osobne uziemienie. Z prądem nie ma zabawy.

Źle to sformułowałem . Chodzi mi o brak zapłaty firmom które kasują po 10 czy 15k za 2 dni roboty przy montażu PV.

Zestaw podłączy każdy elektryk z uprawnieniami za kilka stówek "dniówki" .

Na koniec: Państwo nas nie rozpieszcza swoimi rozporządzeniami.

Tego argumentu czyli roli państwa nikt w obliczeniach nie bierze pod uwagę a jest on chyba najistotniejszy.

Energetyka to dziedzina która ma znaczenie strategiczne i spółki energetyczne nie mogą być "marginesem" w tej układance. Więc jeśli my w domach będziemy produkowali energię w ilościach w jakiej nam się podoba a oni nie będą mieli nad tym żadnej kontroli, to skończy się to tak że zrobią od marca do października kWh cenę 1zł za pierwszą taryfę, 50gr za 2 taryfę i odkup za powiedzmy 15gr. Za to koszty stałe podniosą na 150 miesięcznie. To tylko oczywiście przykład cen, tłuste koty muszą sie na czymś paść w państwowych spółkach. Energia latem będzie nikomu niepotrzebnym odpadem

Jeśli do tej pory przeciętna rodzina wydaje rocznie strzelam 4000zł na energię elektryczną to oni zrobią wszystko żeby ta kwota się nie zmieniła jak już "opanelujemy" swoje dachy, podwórka i płoty. Producentami energii nigdy nie będziemy jako obywatele :)

Znaczy: moje podłączenie do sieci energetycznej jest mniej trwałe niż instalacja PV, magazyn i falownik hybrydowy???? To coś nowego :eek:

a ja tak napisałem? czy w poprzednim zdaniu jednak jest napisane o co mi chodzi?

Obserwuj, oszczędzaj. Ja optymalizuje to co mam. Nie chodzi o oszczędność. Chodzi o trwałość, obsługę i komfort. To trwa.

...

męczące są dyskusje w których trzeba powtarzać to samo.

W dodatku wielu rozmówców czyta na opak, wyciąga zdania z kontekstu i podstawia pod własne teorie.

Kolejna sprawa, to jest forum... siłą rzeczy używa się uproszczeń i skrótów myślowych. Gdyby nie to, każdy post miał by tyle linijek tekstu... że nikt i tak by nie chciał tego czytać.

Wierząc w namiastkę inteligencji odbiorców. (naiwne jak widać, bo co najwyżej czepią się ortografii i interpunkcji)

Wypadam Panowie. Znudziliście mnie.

Edytowane przez Gik

A pan Budka uciekł do Brukseli i nawet nie ma komu liścia wypłacić za bezczelne oszukiwanie przedwyborcze. EEEh kraju mój takiś piękny.

Dziś przegladam faktury które dziwnym trafej się jakoś rozmnażają i mam nieodparte wrażenie że moja fotovoltaika 8,4 kw powoduje zwiększoną ilość płatnosci i niebywały burdel ,już się pogubiłem totalnie w tym gównie , płaciłem sobie co miesiąc wg zurzycia licznika który sam odczytywałem i im podawałem i było czysto i ok a teraz kurfa burdel na kołach i wychodzi mi na to że bedę więcej płacił niż płaciłem nożesz ciśnienie mi rośnie i rośnie a jak urośnie to to kurestwo na jesień odłaczę od sieci zgłoszę koniec OZE i dalej będę bulił co miesiąc a z tego dziadostwa na dachu zrobię jakiś ofgrid wyspowy czy coś ale tak dalej nie może być aby dostawać rachunek 2 metry długi z którego nic nie kapuję a kwoty jak bez foto ,chore.

ps 8,4 kwp a mam płacić jeszcze 3 tys zł za rok a moje żużycie latem to średnio od 5-8kwh dobowo .

Edytowane przez goguś

A pan Budka uciekł do Brukseli i nawet nie ma komu liścia wypłacić za bezczelne oszukiwanie przedwyborcze. EEEh kraju mój takiś piękny.

Akurat po nim to nigdy się nieczego dobrego nie spodziewałem. Po wysłuchaniu jakiś tam jego wywiadów. Czymkolwiek się zajmował osiągnął w ogóle coś wartego uznania? Ja nie zauważyłem.

Na logikę wychodzi, że lepsze rozliczenia nie opłacają się nikomu. Poza garstką zainteresowanych.

Akurat po nim to nigdy się nieczego dobrego nie spodziewałem. Po wysłuchaniu jakiś tam jego wywiadów. Czymkolwiek się zajmował osiągnął w ogóle coś wartego uznania? Ja nie zauważyłem.

Na logikę wychodzi, że lepsze rozliczenia nie opłacają się nikomu. Poza garstką zainteresowanych.

No tak jak to całe PO a jednak duża część na nich idzie , to wygląda jak by byli uzależnieni od cięmiężyciela , jakies to chore wg mnie nie nadajesz się won i następni czy to zawsze musi być ten okrągłostołowy popis ?

Dziś przegladam faktury które dziwnym trafej się jakoś rozmnażają i mam nieodparte wrażenie że moja fotovoltaika 8,4 kw powoduje zwiększoną ilość płatnosci i niebywały burdel ,już się pogubiłem totalnie w tym gównie , płaciłem sobie co miesiąc wg zurzycia licznika który sam odczytywałem i im podawałem i było czysto i ok a teraz kurfa burdel na kołach i wychodzi mi na to że bedę więcej płacił niż płaciłem nożesz ciśnienie mi rośnie i rośnie a jak urośnie to to kurestwo na jesień odłaczę od sieci zgłoszę koniec OZE i dalej będę bulił co miesiąc a z tego dziadostwa na dachu zrobię jakiś ofgrid wyspowy czy coś ale tak dalej nie może być aby dostawać rachunek 2 metry długi z którego nic nie kapuję a kwoty jak bez foto ,chore.

ps 8,4 kwp a mam płacić jeszcze 3 tys zł za rok a moje żużycie latem to średnio od 5-8kwh dobowo .

no widzisz, a ja w netbilingu po otrzymaniu dotacji :) płacę 50zł miesięcznie

Widac liczyć nie potrafisz skoro dużo płacisz a bierzesz się za politykowanie.

no widzisz, a ja w netbilingu po otrzymaniu dotacji :) płacę 50zł miesięcznie

Widac liczyć nie potrafisz skoro dużo płacisz a bierzesz się za politykowanie.

Dotacja nie ma związku z tymi dziwacznymi rachunkami i tymi prognozami , to mi wygląda na zwykłe zaciemnianie sytuacji a tego nie trawię lubię prosto bez kombinacji, więc chya odłączę to dziadostwo od sieci wymelduję i będę sobie bulił wg zużycia co miesiąc a z tej instalacji coś wymyślę ale tak aby dla siebie i nie oddać ani wata tylko dlatego że ktos mnie robi w wała, za prognozowane nie płacisz ? ja byłem w tauronie aby zmienić te prognozy i zaproponowałem comiesięczne wpłaty suma sumarum większe niż oni chcieli o 250 zł za cały okres to mi niewiasta twierdzi że nie można tak się nie da itp itd. uj z nimi

Ciekawe, czy ZE poradzi sobie z przeprogramowaniem systemu w ciągu kilku dni. Na razie jest to projekt. Jak przejdzie to będzie obowiązywał po 14 dniach od ogłoszenia ale najpóźniej od 1 lipca, bo się nie zazębi z obowiązującą ustawą. Czyli jak nie ogłoszą do środy (o ile dobrze liczę te 14 dni) to nie ma szans na osiągnięcie statusu "obowiązującego aktu prawnego" przed 1 lipca.

Ja tam sobie tylko jedną formułkę w ekscelu zmienię, żeby sobie depozyt zwiększyć o te 23%, ale jak oni zaktualizują te systemy fakturująco - rozliczające ?