Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

U mnie pojawila sie faktura 17,42zl. ale nie jest napisane za jaki okres. Rachunkow nie mam od lipca. Faktura nie jest mozliwa do pobrania.

edit.

pojawilo sie 14 faktur i z wyjatkiem jednej, tej na 17,42zl wszystkie sa oplacone. Wystawili i oplacili, to lubie :)

Edytowane przez Patatay

Przecież ustawa cofając nas do cen RCEm od 1 lipca przeszła bez zmian do III czytania w sejmie: https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=744

Korekt nie będzie... Będziemy składać wnioski o przejście do cen dynamicznych sprzedaży, ale dopiero od następnego miesiąca od złożenia wniosku. 

Edytowane przez gb987t

2 godziny temu, Kristoforokrk napisał:

A co z mnoznikiem 1.23? Zwiekszeniem wyplat z depozytu do 30% i mozliwoscia oplacania dystrybucji depozytem?

Nie rozumiesz jak oni zawsze to robią ? jak cos przeciw tobie to na drugi dzień mają gotowe ale jak coś dla ciebie to debatują dwa lata zanim wprowadzą, normalka.

mnożnik niezależny od sposobu rozliczania, 30% tylko dla RCE.

Ale sam się zastanawiam czy zostać w RCEm, mimo iż o żadnych środkach pozostałych w depozycie po roku nie ma mowy.

Porównywałem jak wychodzę na RCE i RCEm według danych "Mojego Licznika" i odrobinę lepiej wychodzi RCE. Ale naprawdę odrobinę - grosze różnicy. Pomijalna wartość. Ale nie wiem, czy to nie wynika z tego, że w godzinach nasłonecznienia, czyli najniższych cen staram się używać najwięcej prądu, ładując bojler odpalając zdalnie zmywarkę czy  pralkę.

Tak. Właściwie trzeba obecnie traktować fitowoltaikę jako prawie darmowy prąd przez pół roku, a depozyt jako pokrycie części energii w godzinach nocnych. To co ewentualnie zostanie na zimę traktować jako drobny bonus.

I przestać marzyć o netmeteringu, czyli tym "złodziejskim" systemie rozliczeń,  który okradał prosumentów z aż 20% prundu wyprodukowanego przez panele.

33 minuty temu, robbas napisał:

Tak. Właściwie trzeba obecnie traktować fitowoltaikę jako prawie darmowy prąd przez pół roku, a depozyt jako pokrycie części energii w godzinach nocnych. To co ewentualnie zostanie na zimę traktować jako drobny bonus.

I przestać marzyć o netmeteringu, czyli tym "złodziejskim" systemie rozliczeń,  który okradał prosumentów z aż 20% prundu wyprodukowanego przez panele.

Jam ma darmowy prąd przez 8 miesięcy w roku a w zimie mam prąd który wysłałem w lecie do sieci. Dzięki NET-meteringowi płacę dzisiaj 16 zł miesięcznie za ee. Wszystko w domu na prąd.

Gdybym miał NET-biling prawdopodobnie płaciłbym ok 2000 rocznie z EE.

Edytowane przez stos

14 minut temu, robbas napisał:

Toż ledwo co pisałem, że trzeba o netmeteringu zapomnieć. Dla własnego zdrowia psychicznego.

Nie ma i nie będzie. Jak sié będziemy do netmeteringu porównywać to nas w końcu trafi szlag. 

Jeżeli dla kogoś celem jest, nie zważając na koszty, zerowy rachunek za EE, to nawet przy NET-bilingu jest to możliwe.

Instalacja PV musi być 10 razy większa niż zapotrzebowanie domu. Po roku taka instalacja zapewni zerowe koszty EE.

3 godziny temu, robbas napisał:

A najlepszym wyjściem robić tak aby nic nie oddawać , basen grzać co kolwiek byle nie oddać nic lub prawie nic bo oddawanie prądu to tak jak by COP 4 oddać za COP1.

Czy ktos wie, czy sa juz ustalone ceny dystrybucji na 2025r w poszczegolnych taryfach? Waham sie nad przejsciem z g12w na g13 w Tauron. Wg elicznika mam prawie 75% zuzycia w trzeciej najtanszej strefie.

Obecne ceny w g13:

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g13

Jak podstawilem sobie dane do exela, to wyszlo mi, na podstawie zuzycia przez poprzedni rok 110zl roznicy na korzysc przejscia z g12w na g13, chodzi o sama dystrybucje. Energie czynna pokryje "jeszcze" z depozytu.

Edytowane przez Kristoforokrk

Hehe rozbraja mnie to jak mozna cos ustalac wstecz? Cena powinna byc znana przed, czyli max przed koncem roku zenada jak ze wszystkim...

Btw, klepneli ustawe, teraz tylko czlowiek pod zyrandolem.

https://www.gramwzielone.pl/trendy/20288148/sejm-uchwalil-nowe-przepisy-dla-prosumentow-jak-glosowali-poslowie

To nie nalicza mnoznika wstecz? ;) ;) ;) ciekawe kiedy to wejdzie realnoe w zycie i od koedy bedzie mozna wybierac rce a rcem (?).

Edytowane przez Kristoforokrk
Update