Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

...

I drugie ważne iż ceny w moich taryfach to - 0,9, 1,4 i 1,2 złotego tak więc mając średnio do zapłacenia 1,16 sprawa jest prosta jak drut - kupujesz dwa razy drożej niż sprzedajesz i nie ma znaczenia czy masz tyle czy tyle autokonsumpcji - ona jest Twoja. Twoja własna i nic nikomu do tego. Tytuł jest o opłacalności net-billingu a nie o sensowności montazu elektrowni.

Jaka taryfa i u którego operatora i dystrybutora masz takie ceny?

Średnie ceny brutto z opłatami stałymi czy bez opłat stałych?

Szczyt przedpołudniowy 0,698 en 0,2334 dystrybucja+ 23 vat 1,14zł

Szczyt popołudniowy 0,698 energia 0,3905 dystrybucja +23vat 1,33

pozostałe godziny doby 0,698 energia 0,067 dystrybucja +23vat 0,94

plus opłaty stałe

Energia i dystrybucja z Tauronu taryfa G13

Wszystkie ceny energii są identyczne po spłaszczeniu tarczą -róznicę robi tylko dystrybucja.

I drugie ważne iż ceny w moich taryfach to - 0,9, 1,4 i 1,2 złotego tak więc mając średnio do zapłacenia 1,16 sprawa jest prosta jak drut - kupujesz dwa razy drożej niż sprzedajesz i nie ma znaczenia czy masz tyle czy tyle autokonsumpcji - ona jest Twoja.

Pokaż fakturę. Strasznie drogo płacisz za energię czynną.

attachment.php?attachmentid=464537

Mistrzu, porównujesz swoją cenę netto za "energię czynną" z ceną energii i dystrybucji z podatkiem VAT 23%.

To się nazywa "rzetelność" ;)

Pokaż fakturę. Strasznie drogo płacisz za energię czynną.

attachment.php?attachmentid=464537

"Strasznie drogo płacisz za energię czynną."

Tauron G13

- taryfa tania - 0,3080 zł/kWh vs. 0,2985 zł / kWh

- szczyt przedpołudniowy - 0,4556 zł/kWh vs. 0,4718 zł/kWh

- szczyt popołudniowy - 0,7080 zł/kWh - tutaj faktycznie jest dużo drożej

ale taka cena jest w godzinach

Lato (1.IV - 30.IX) 19:00 - 22:00 czyli 3 godziny

Zima (1.X - 31.III) 16:00 - 21:00 czyli 5 godzin.

Wszystkie ceny do ustalonego limitu.

- taryfa tania - 0,3080 zł/kWh vs. 0,2985 zł / kWh

- szczyt przedpołudniowy - 0,4556 zł/kWh vs. 0,4718 zł/kWh

- szczyt popołudniowy - 0,7080 zł/kWh - tutaj faktycznie jest dużo drożej

I drugie ważne iż ceny w moich taryfach to - 0,9, 1,4 i 1,2 złotego

Czyli najtańszą Chris przecenił 0,9/0,3080=2,92x

szczyt przedopołudniowy 1,2/0,4556=2,63x

szczyt popołudniowy 1,4/0,7080=1,98x

Nie przyznasz, że ma strasznie drogo?

Dodajmy też, że jak ktoś zużyje o 10% mniej energii niż rok wcześniej, to jeszcze mu rachunki zostaną obniżone o 10% - a trudno nie oszczędzić te 10% jak ktoś montował PV gdy już był net-billing. Więc jeszcze taniej zapłaci.

Edytowane przez Kaizen

Znowu porównujesz nieporównywalne ceny.

Netto z brutto z opłatami za dystrybucję.

Włącz myślenie i nie kompromituj się.

Mistrzu, porównujesz swoją cenę netto za "energię czynną" z ceną energii i dystrybucji z podatkiem VAT 23%.

To się nazywa "rzetelność" ;)

Znowu porównujesz nieporównywalne ceny.

Podałeś ceny netto za samą energię czynną? Chris też? Bo to Wasze ceny porównuję teraz. Ale to nie ma znaczenia dla wykazania, jak bardzo Chris zawyżył. A że sama energia czynna - to prawidłowo (ale porównując całość ceny efekt podobny). Tylko za to płacisz z depozytu i tylko to sprzedajesz.

Podałeś ceny netto za samą energię czynną? Chris też? Bo to Wasze ceny porównuję teraz. Ale to nie ma znaczenia dla wykazania, jak bardzo Chris zawyżył. A że sama energia czynna - to prawidłowo (ale porównując całość ceny efekt podobny). Tylko za to płacisz z depozytu i tylko to sprzedajesz.

Kogo obchodzą ceny netto ?

Płacisz netto?

Płacisz za energię czynna a dystrybucję masz za darmo?

Sądzisz że Chris podał ceny netto do których należy doliczyć dystrybucję i VAT?

Szczyt przedpołudniowy 0,698 en 0,2334 dystrybucja+ 23 vat 1,14zł

Szczyt popołudniowy 0,698 energia 0,3905 dystrybucja +23vat 1,33

pozostałe godziny doby 0,698 energia 0,067 dystrybucja +23vat 0,94

plus opłaty stałe

Energia i dystrybucja z Tauronu taryfa G13

Wszystkie ceny energii są identyczne po spłaszczeniu tarczą -róznicę robi tylko dystrybucja.

Ciekawe, chce założyć PV która nigdy (wg niego) się nie spłaci i jest nieopłacalna.

Do tego ma najlepsze ogrzewanie COP=1 i taryfę G12 w której ma ok. 75% poboru w taniej taryfie..

Ciekawe po co myśli o zakładaniu instalacji PV.

Ponieważ przeszukałem trochę tabel tauronu i znalazłem kolejne ceny dystrybucji tym razem brutto chcę sprostować ceny ponieważ prawdopodobnie do kalkulatora wprowadziłem ceny dystrybucji brutto czyli z vatem a potem on mi ten vat drugi raz doliczył w tej sytuacji

ceny g13 to 1,10 zł 1,30zł i 0,9 zł . W moim wypadku generują one cenę średnio 1,10 czyli jednak grubo powyżej RCEm .Nie zmienia to wiele w mojej ocenie opłacalności net billingu - złodziejstwo i tyle. Na dokładkę sam diabeł wie jak bilansuje się zużycie w liczniku ponieważ nie da się bądź nie umiem takich danych z niego wydobyć. Z tego co zaobserwowałem odnosze wrażenie że o ile Tauron obcina na jakiejś bliżej mi nieznanej podstawie ilość energi za którą ma mi zapłacić to już energii pobranej nie umniejsza - jednak za krótko mam tę instalację i ledwo jeden rachunek z cenami jeszcze w limicie żeby z całkowita pewnością to twierdzić.

Jak zwał tak zwał cena RCEm 0,596 w porównaniu do 1,10 to póki co trochę ponad 50 proc. Strach się bać cen godzinowych. Dla mnie wniosek z tego jest prosty - instalacja musi być dwa razy większa niz potrzeby jesli ma zarobić na ogrzewanie domu zimą .

Edytowane przez Chris Zielonka

Ponieważ przeszukałem trochę tabel tauronu

Faktury ciągle nie znalazłeś?

I czemu swoje ceny chcesz uśredniać (i to tendencyjnie, bez uwzględnienia cen, które płacisz do limitu a dla prosumenta 2MWh to wcale nie mało - wielu pewnie nie przekroczy), a RCEm nie? Bierzesz RCEm nie tylko rekordowo niskie to jeszcze z miesiąca, w którym prosument z bilansowaniem godzinowym oddaje do sieci całe nic (styczeń) więc w średniej pomijalny udział.

Edytowane przez Kaizen

Pisałem juz winnym temacie - limit mi się skończył wmarcu więc rachunek z limitem i bez limitu dopiero będzie- Ceny nie są żadne tendencyjne - mam po prostu 74 proc zużycia w najmniej drogiej 14 w najdroższej i 11 w średniej cenie. Łącznie z opłatami stałymi 850 kwh dało cene 1,12 po wprowadzeniu mam nadzieję teraz już prawidłowych cen do kalkulatora.

Czyli 0,698 i 0,2042 0,698 i 0,3613 0,698 i 0,0378 co z vat 23 proc daje 1,10 1,30 i 0,9 złotego. Możliwe że średnia cena ciut spadnie bo od kwietnia jest mniej tych najdroższych godzin ale nie spodziewam się raczej aby poniżej złotego dało się zejść.

Edytowane przez Chris Zielonka