Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

A mi odpowiecie??? Politykowanie nic nie pomoże jak zawsze.

Ja co prawda od chwili montażu (czyli sierpień 2022) nie dostałem faktury od Taurona, ale na podstawie eLicznika oraz RCEm moja oddana energia do sieci przedstawia się następująco:

+-------------+-------------------------------+-------------------------------+
| Miesiąc     | energia oddana do sieci [kWh] | Wartość oddanej do sieci [zł] |
|    Wrzesień |                           240 |                           171 |
| Październik |                           235 |                           135 |
|    Listopad |                            85 |                            60 |
|    Grudzień |                            35 |                            25 |
|     Styczeń |                            55 |                            33 |
|        Luty |                            90 |                            60 |
|      Marzeć |                           190 |                            97 |
|    Kwiecień |                           247 |                               |

To oczywiście nie daje pełnego obrazu, bo najlepsze miesiące produkcji dopiero przede mną, ale może też najlepsze ceny sprzedaży już za mną :p

W każdym razie, dotychczas powinienem dostawać za sprzedaż energii 83 zł/miesiąc, przy utrzymaniu takiej kwoty moja instalacja spłaci się za 11 lat (z uwzględnieniem dotacji i ulgi termomodernizacyjnej kosztowała ok 11000 zł).

Jak nie masz magazynu to co w nocy ciągnie się z sieci, a w dzień tylko korzystamy z PV? Czy rozliczasz miesięcznie nadwyżkę, niedobór?

Jak to Wam wychodzi bez magazynów energii w tych nowych podobno strasznie oszukańczych zasadach?

Na razie ciężko potwierdzić obliczenia bo faktury otrzymali tylko nieliczni. Ogólnie to jest tak jak piszesz, w nocy pobieramy a w dzień prąd mamy z PV. Jest to bardzo duze uogólnienie bo co innego jest zimą a co innego latem oraz gdy jest zachmurzenie.

styczen, luty - tak jakby instalacji nie było, potem zaczyna się duża produkcja i dużo autokonsumpcji

U mnie wcześniej pobór był na poziomie 10kWh dziennie , a teraz mocno spadł przez autokonsumpcję i wg obliczeń będzie to średnio 7kWh. To są ostrożne obliczenia, rzeczywistość wygląda lepiej, np w kwietniu 53% zużytej energii pochodziło z PV. Czyli w kwietniu majac magazyn energii mógłbym zjechać o dalsze 47%. Tyle, ze sprzedaż moich nadwyżek powinno to zrekompensować

Ja co prawda od chwili montażu (czyli sierpień 2022) nie dostałem faktury od Taurona, ale na podstawie eLicznika oraz RCEm moja oddana energia do sieci przedstawia się następująco:

| Miesiąc     | energia oddana do sieci [kWh] | Wartość oddanej do sieci [zł] |
|    Wrzesień |                           240 |                           171 |
| Październik |                           235 |                           135 |
|    Listopad |                            85 |                            60 |
|    Grudzień |                            35 |                            25 |
|     Styczeń |                            55 |                            33 |
|        Luty |                            90 |                            60 |
|      Marzeć |                           190 |                            97 |
|    Kwiecień |                           247 |                               |

To oczywiście nie daje pełnego obrazu, bo najlepsze miesiące produkcji dopiero przede mną, ale może też najlepsze ceny sprzedaży już za mną :p

W każdym razie, dotychczas powinienem dostawać za sprzedaż energii 83 zł/miesiąc, przy utrzymaniu takiej kwoty moja instalacja spłaci się za 11 lat (z uwzględnieniem dotacji i ulgi termomodernizacyjnej kosztowała ok 11000 zł).

To przy rozliczaniu 12 miesiecznym, nie ma w Tauron prognoz 2 miesiecznych?

Czy cena godzinowa bedzie dotyczyla tylko sprzedazy czy tez zakupu?

Dobre pytanie...

Jeżeli na przykład w godzinach dużej produkcji w miesiącach wiosenno letnich cena godzinowa będzie ujemna, to trzeba będzie wyłączyć falowniki i włączyć klimatyzatory- powinni dopłacić do zużycia;)

A autokonsumpcji nie masz?

A, racja, powinienem ją też uwzględnić w kalkulacji opłacalności, zupełnie o tym zapomniałem.

Muszę przerzeźbić swój arkusz :D

Ja bylem wczoraj w tauron bo zmienialem taryfe na g12w i Pani oznajmila, ze beda prognozy co 2msc przy rocznym rozliczeniu Prosumenta....

Może wprowadzili to później, właśnie sprawdziłem pisma i u mnie nie ma ani słowa o tych dwóch miesiącach, aczkolwiek faktycznie jest mowa o prognozach:

Co zmienilismy da Państwa

Poniewaz przeszli Państwo a rozliczenie prosumenckie:

• wprowadziliśmy 12-sto miesięczny sposób rozliczenia. Dzięki temu Państwa rachunki prognozowane nie będą uzależnione od zużycia i produkcji w różnych porach roku. Otrzymają Państwo informacje o prognozach, które należy opłacać zgodnie z terminami płatności wskazanymi na blankietach [1],

Czy cena godzinowa bedzie dotyczyla tylko sprzedazy czy tez zakupu?

Na pewno sprzedaży.

Natomiast, jak wybierzesz sobie "taryfę dynamiczną" to może i zakupu, tylko na razie nie ma takich taryf w Polsce, więc trudno się odnieść na jakich warunkach. Dopiero podstawy prawne przygotowują.

Czyli reasumując magazyny energii są za drogie, żeby miało to sens, a wtedy kiedy potrzebujemy energii - czyli jak jest ciemno i zimno, to i tak ją pobieramy normalnie z sieci. Tym samym PV w ogóle nie ma za bardzo sensu, tak jak mówią. W tym "pro" eko państwie ściemy Edytowane przez KowalM

Tym samym PV w ogóle nie ma za bardzo sensu, tak jak mówią.[/color] W tym "pro" eko państwie ściemy

- zależy od umowy ze sprzedawcą

- zależy kiedy i do czego potrzebujesz energii

- zależy jak tanio uda Ci się zmontować instalację

No i generalnie szeroko pojęta 'Ekologia' nie powstała ze względu na opłącalność, tylko na lobby i polityków. Więc skąd takie podejście?

To tak jakbyś narzekał, że jazda samochodem się nie opłaca - bo dopóki nie używasz go do działalności gospodarczej, to się nie opłaca i stanowi jedynie generator kosztów...

Edytowane przez Rupicapra

Czyli reasumując magazyny energii są za drogie, żeby miało to sens, a wtedy kiedy potrzebujemy energii - czyli jak jest ciemno i zimno, to i tak ją pobieramy normalnie z sieci. Tym samym PV w ogóle nie ma za bardzo sensu, tak jak mówią. W tym "pro" eko państwie ściemy

dane.JPG

Dane sprzed chwili. PV maja sens, brakuje dobrej regulacji bo dzialanie PV jest bardzo szybkie.

Magazyn energii jest drogi np. w Huaweju 5kWh z bms i licznikiem to gdzies 21kzl a dofnansowanie 19kzl. Czyli za 2kzl moge miec ta regulacje.

Ale jak na dzien dzisiejszy wydam dodatkowe 2kzl a rachunki juz mi bardziej nie spadna. Za rok moze byc inaczej ale tego nie wiadomo.

Czyli reasumując magazyny energii są za drogie, żeby miało to sens, a wtedy kiedy potrzebujemy energii - czyli jak jest ciemno i zimno, to i tak ją pobieramy normalnie z sieci. Tym samym PV w ogóle nie ma za bardzo sensu, tak jak mówią. W tym "pro" eko państwie ściemy

Tak, magazyn energii przy obecnych cenach nigdy się nie zwróci, nawet jak zalożymy sobie idealne warunki i będzie pracował z deklaracją producenta od 100 do 0% przez 15 lat. Co więcej nawet jak dofinasowanie zwiększą do 80% a nie do 50% jak teraz to dalej to będzie nieopłacalne.

Co do drugiego to PV raczej się spłacą. Ja za swoje 6.5KW dałem 28tyś, 6tyś oddali więc wyszło 22. Nawet jak zaoszczedze 2tyś rocznie na prądzie to za 11 lat będę na plusie, a mysle że zaoszczędze dużo dużo więcej, nawet jak wprowadzą rozliczanie godzinowe w netbillingu. Sama autokonsumpca to już oszczednosci rzędu 20% pradu którego nie pobrałem z sieci a skoro mam pobór roczny 6MWh / 5 = 1.2MWh * 1.1zł = 1300zł a to jest sama autokonsumpcja.

Edytowane przez dwiecegly
  • Like 1

Tak, magazyn energii przy obecnych cenach nigdy się nie zwróci

To zależy, jak wycenisz korzyści z niego płynące i jaki magazyn masz na myśli.

Weźmy instalację on-grid bez magazynu za 40K zł 10kWp i podobną, tyle że z 4K zł droższym falownikiem i 12 akumulatorami kwasowymi za jakieś 6K zł razem z kabelkami i drobiazgami.

W pierwszym przypadku dostaniemy dotację 6K zł - 34K do rozliczenia z ulgi termomodernizacyjnej i tu zależy od tego, jaki ktoś podatek płaci

W drugim dostajemy dotację 12Kzł* - zostaje 38K do rozliczenia z ulgi.

I teraz trzeba wycenić, co dostajemy za te 4K zł (minus podatek - czyli jeszcze mniej) i ile to jest warte:

1. zasilanie (funkcja UPS) gdy brak prądu w sieci - bezcenne

2. produkcja PV gdy brak prądu z sieci - PV produkuje okrągłe zero jak nie ma magazynu. Można się nakombinować, żeby to obejść i coś wykorzystać, ale standardowo to nie zagotujesz sobie wody na herbatę ze swojego prądu który w danej chwili PV produkuje. Te przepadające kWh to już konkretny przepadający pieniądz.

3. produkcja PV gdy w sieci za wysokie napięcie - też konkretne kWh i złotówki.

4. możliwość przesuwania w czasie poboru energii z sieci jak i oddawania do sieci.

Teraz dokładne wyliczanie p. 2-4 wymaga sporej zabawy i informacji od jasnowidza ale też umiejętności optymalizacji żywotności aku jak i optymalizacji przychodów i kosztów. Ale w cyklu życia nawet samych kwasiaków obstawiam, że mało będzie przypadków, gdzie te 4K zł się nie zwróci a już p. 1 sprawia, że IMO warto te 4K zł dołożyć.

*może być więcej - maks 23K zł łącznie co dałoby do rozliczenia z podatkiem 27K zł - czyli o 7K zł taniej niż bez magazynu. Zależy, jak wykonawca instalacji rozpisze instalację na fakturze czy załączniku do niej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobił np. koszty montażu paneli gratis czy za złotówkę (jakoś nie słyszałem, żeby promocja "piąty produkt za złotówkę" zaprowadziła kogoś za kraty) a drogą robociznę przy akumulatorach. Ale przyjąłem najbardziej pesymistyczną wersję.

Edytowane przez Kaizen

afc95a2b0105e204med.jpg

Ja bylem wczoraj w tauron bo zmienialem taryfe na g12w i Pani oznajmila, ze beda prognozy co 2msc przy rocznym rozliczeniu Prosumenta....

Gdzie ta korzystność??? W PGE jest prościej okresy rozliczeniowe wynikają z okresów kalendarzowych. Przeszedłem 15 grudnia to pierwszy okres półroczny rozliczeniowy był 0d 15 listopada do 21 grudnia a potem już co pól roku 1 styczeń 30 czerwiec i 1 lipiec 31 grudzień