Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Tyle, że przewaga układu wschód zachód ukazuje się w godzinach, gdy produkcja jest raczej z tych niższych. Pewnie jeśli chodzi o autokonsumpcje to niegłupie rozwiązanie, bo latem da pokrycie zapotrzebowania energii w godzinach gdy wszyscy są w domu czyli wieczorem (do 21.00).

Produkcja wschód-zachód jest 10-20% mniejsza, niż maksymalna z paneli idealnie na południe przy idealnych warunkach. Chociaż wykresy z netu rozkładu produkcji mi nie pasują. Bo w drugiej połowie wiosny i pierwszej lata słońce wstaje na północnym wschodzie a zachodzi na północnym zachodzie (i to ze znacznym odchyleniem na północ) więc i wcześnie rano, i późno po południu produkcja powinna być latem znacznie wyższa, niż paneli skierowanych na południe.

Ale nawet gdyby średnio produkcja była te 20% mniejsza to jak będzie rozliczanie godzinowe prawdopodobnie się to opłaci i średnio znacznie drożej ZE zapłaci a i autokonsumpcja przez bardziej płaski wykres dzienny będzie większa. Trzeba jednak wziąć jeszcze pod uwagę warunki lokalne. Rano i po południu słońce jest niżej nad horyzontem więc i cienie dłuższe - to może zmniejszyć produkcję.

Produkcja wschód-zachód jest 10-20% mniejsza, niż maksymalna z paneli idealnie na południe przy idealnych warunkach.

Ale nawet gdyby średnio produkcja była te 20% mniejsza to jak będzie rozliczanie godzinowe prawdopodobnie się to opłaci i średnio znacznie drożej ZE zapłaci a i autokonsumpcja przez bardziej płaski wykres dzienny będzie większa.

Wszystko zależy ja się ułoży iloczyn cena*ilość wprowadzona w danej godzinie. Lepiej oddać 10 kWh po 0,4 zł niż 5 kWh po 0.6 zł.

Sam rozważam dołożenie stringa ok 3 kWp na gruncie w kierunku zachodnim z delikatnym przechyłem na północ, w celu dopasowania autonsumpcji do funkcjonowania domowników. Rano niewiele prądu zużywamy, natomiast wieczorem przydałaby się nieco większa i dłuższa produkcja.

Wszystko zależy ja się ułoży iloczyn cena*ilość wprowadzona w danej godzinie. Lepiej oddać 10 kWh po 0,4 zł niż 5 kWh po 0.6 zł.

Nie wszystko. Ale owszem, to ważny czynnik - tylko proporcje cen są trochę inne:

To dzisiejsza (wtorek):

attachment.php?attachmentid=465568

A to z niedzieli - całkiem tragedia:

attachment.php?attachmentid=465569

Jest więcej warunków:

- Ilość ee z PV nie przechodząca przez licznik. Wschód-zachód zwiększy ją czyli mniej kWh kupisz. Gdy kupujesz drożej, niż sprzedajesz to im większa tym lepiej.

- Wielkość produkcji. Zapomniałem jeszcze o jednym czynniku, którego mądrości internetowe nie uwzględniają, że rano i wieczorem jest chłodniej a przez to:

attachment.php?attachmentid=465566

attachment.php?attachmentid=465567

Samo schłodzenie to 24% więcej kWh (przy okazji mała uwaga dla chcących mierzyć temperaturę paneli pokrytych szkłem - pirometrem ani termowizją nie da rady, bo szkło to lusterko i trzeba mierzyć czujnikem dotykowym, najlepiej przykleić od spodu).

Więc jeżeli cień nie obniża produkcji, to wschód-zachód nie wyprodukuje znacząco mniej.

PVtemperatura1`.jpg

PVTemperatura2.jpg

RCEGodzinowaWtorek20230704.jpg

RCEGodzinowaNiedziela20230702.jpg

Nie wszystko. Ale owszem, to ważny czynnik - tylko proporcje cen są trochę inne:

To dzisiejsza (wtorek):

attachment.php?attachmentid=465568

A to z niedzieli - całkiem tragedia:

attachment.php?attachmentid=465569

Dlatego kilka postów podałem: cytuje sam siebie:

"

średnia arytmetyczna godzinowej ceny RCE wg PSE w okresie kwiecień 2023 do dzisiaj w godzinach najlepszej produkcji (przyjąłem 11.00 do 16.00) wynosiła 39,6 groszy. Natomiast w godzinach najwyższych cen - 20.00 - 24.00 - było to 60,0 groszy.

"

Analiza tych cen godzinowych na razie nie za bardzo pozwala wyciągać wnioski na przyszłość. W czerwcu mi symulacja godzinowa wyszła nieco lepiej niż po oszacowanej (na razie moje robocze szacowanie) RCEm. Początek czerwca był pod tym względem beznadziejny, natomiast w drugiej połowie się poprawiło i np w dniu 26.06, który był całkiem słoneczny w godzinach produkcji 550-790 zł /MWh.

I tak bym wolał, żeby została RCem - zamiast godzinowych RCE - bardziej przewidywalne, mimo tego czerwca.

średnia arytmetyczna

Średnia arytmetyczna nie ma najmniejszego sensu. Nawet średnia ważona ilością wyprodukowanych kWh sensu nie ma, bo to rozsądne działanie, żeby w godzinach najniższej ceny odpalać pralkę, zmywarkę i co tam jeszcze masz energożernego a i klima wtedy najwięcej chłodu potrzebuje produkować.

Jest więcej warunków:

- Ilość ee z PV nie przechodząca przez licznik. Wschód-zachód zwiększy ją czyli mniej kWh kupisz. Gdy kupujesz drożej, niż sprzedajesz to im większa tym lepiej.

- Wielkość produkcji. Zapomniałem jeszcze o jednym czynniku, którego mądrości internetowe nie uwzględniają, że rano i wieczorem jest chłodniej a przez to:

attachment.php?attachmentid=465566

attachment.php?attachmentid=465567

Samo schłodzenie to 24% więcej kWh (przy okazji mała uwaga dla chcących mierzyć temperaturę paneli pokrytych szkłem - pirometrem ani termowizją nie da rady, bo szkło to lusterko i trzeba mierzyć czujnikem dotykowym, najlepiej przykleić od spodu).

Więc jeżeli cień nie obniża produkcji, to wschód-zachód nie wyprodukuje znacząco mniej.

Jeżeli dobrze widzą to różnica temperatur wynosi 57,0oC -33,9oC = 23,1oC

czyli twierdzisz, że zwiększenie o 1oC temperatury modułu powoduje spadek mocy o ponad 1%.

Może jakieś kiepskie te moduły?

Sprawdzałeś jak się zmieniło napięcie w czasie tych badań?

Zmiana natężenia prądu o 24% nie jest równoznaczna z analogiczną zmianą mocy czy produkcji w kWh.

Sprawdzałeś jak się zmieniło napięcie w czasie tych badań?

Zmiana natężenia prądu o 24% nie jest równoznaczna z analogiczną zmianą mocy czy produkcji w kWh.

Jest równoznaczna bo napięcie to samo, w tym momencie 13,3V (podpięty aku przez najtańszy sterownik teoretycznie PWM ale który praktycznie tylko odcina ładowanie aku gdy zostaje osiągnięte zadane napięcie).

Napisałem o trakerze w jednej osi wschód-zachód.

Nie o modułach po stronie wschodniej i zachodniej.

A to różnica.

Wschód zachód.ma o 20% mniejsza wydajność. Za to na trakerze, sytuacja się odwraca.

Nie wiem o ile więcej, ale przebije moduły skierowane na południe.

Teoretycznie sporo więcej.

Sam to badałeś czy linkujesz z internetu?

Sam. Panel to XMUND XD-SP2

Wschód zachód.ma o 20% mniejsza wydajność.

Źródła internetowe podają w różnych postaciach takie dane:

1600x900_tabela_kolorowa.jpg

Tylko mam podejrzenie graniczące z pewnością, że to nie pomiary empiryczne i nie uwzględniają temperatur paneli ani wpływu utrzymywania się śniegu w zależności od kąta w pionie. A i tak brakuje do 20% pod każdym kątem.

Edytowane przez Kaizen

Traker w jednej osi.

Podajesz moduły z różnych kierunow, a nie rano na wschód, po południu na zachód.

To oczywiście chodzi o półrocze letnie.

Zimą brak słońca z tych kierunków.

Ja od października do początku marca mam cień od około 12:30 na modułach z własnego domu i sąsiada.

A umieszczenie części modułów na takim trakerze, powinna zwiększyć produkcję jak i poprawić ceny skupu energii na nowych zasadach.

Mam problemy z napięciem, na razie sobie radzę. Jednak przypuszczam, że za jakiś czas, będzie to niemożliwe w pewnych godzinach.

Stąd powoli szukam informacji o uzysku.

Jestem prosumentem sprzed 1 kwietnia 2022r .

Edytowane przez klaudiusz_x

To jest turystyczna zabawka.

Na podstawie takich amatorskich "badań" wyciągasz wniosek o spadku produkcji o 24%.

Nie wprowadzaj Forumowiczów w błąd publikując swoją niewiedzę. :)

Doucz się i wróć z nowymi informacjami.

To jest turystyczna zabawka.

Na podstawie takich amatorskich "badań" wyciągasz wniosek o spadku produkcji o 24%.

Nie wprowadzaj Forumowiczów w błąd publikując swoją niewiedzę. :)

Doucz się i wróć z nowymi informacjami.

Fizyka jest ta sama. Pokaż swoje pomiary. Jak nie masz, to dalej ufaj ulotkom reklamowym. Tylko czy jakaś podaje moc faktyczną - a nie współczynnik temperaturowy dla mocy maksymalnej (która w naturze występuje sporadycznie)? A to, że panel ma moc maksymalną przy temperaturze 60* = X% mocy maksymalnej @ 25* nic nie mówi o tym, jaką będzie miał moc faktyczną gdy w danym momencie słońce nie świeci z laboratoryjnymi 800W/m2 panela a np. 600W/m2.

Weźmy sobie taką instalację z PV monitor.

https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=12265

Dosyć blisko stacji meteo na Okęciu.

attachment.php?attachmentid=465574

attachment.php?attachmentid=465575

attachment.php?attachmentid=465576

I co tu się stało? Czemu w marcu moc maksymalna większa? Przecież słoneczko ponad 2x mniej energii wtedy dostarczało. I druga ciekawostka - nie tylko 2x mocniej słoneczko świeciło, to jeszcze dzień dłuższy o 3:40 (16h27m-12h47m) a jak mała różnica w ilości wyprodukowanych kWh?

Jest tylko jeden czynnik który to wyjaśnia, czyli temperatura paneli która wynika z dwóch czynników - niższa temperatura otoczenia i niższe promieniowanie (a panel gros energii przerabia nie na prąd, a na ciepło). Wskaźnik temperaturowy to ściema nic nie mówiąca o faktycznej mocy. Ale oczywiście najprościej zweryfikować to tak, jak ja to zrobiłem - schłodzić panel i sprawdzić zmianę jego mocy (przy MPPT różnica powinna być jeszcze większa).

Edytowane przez Kaizen

Źródła internetowe podają w różnych postaciach takie dane:

1600x900_tabela_kolorowa.jpg

Tylko mam podejrzenie graniczące z pewnością, że to nie pomiary empiryczne i nie uwzględniają temperatur paneli ani wpływu utrzymywania się śniegu w zależności od kąta w pionie. A i tak brakuje do 20% pod każdym kątem.

Mam pv na południe 3.92 KWP pod kątem 14stopni . Ale bardzo się przegrzewają o produkcja w latach 2020-2021 wyniosła tylko 3.7-3.5 MWh. Natomiast po dołożeniu 2.21kwp na gruncie, przy tym samym falowniku 4.4 produkcja wzrosła do 6 MWh. Z tym że dodany string ma w tym większy udział proporcjonalnie pomimo mniejszej mocy. Jest jednak lepiej chłodzony i pod kątem 36 stopni

Fizyka jest ta sama. Pokaż swoje pomiary. Jak nie masz, to dalej ufaj ulotkom reklamowym. Tylko czy jakaś podaje moc faktyczną - a nie współczynnik temperaturowy dla mocy maksymalnej (która w naturze występuje sporadycznie)? A to, że panel ma moc maksymalną przy temperaturze 60* = X% mocy maksymalnej @ 25* nic nie mówi o tym, jaką będzie miał moc faktyczną gdy w danym momencie słońce nie świeci z laboratoryjnymi 800W/m2 panela a np. 600W/m2.

Odniosę się teraz do modułów XMUND XD-SP2.

Moc to 100 W a napięcie 18 V lub 19,3 V wg innej specyfikacji.

Rewelacyjny moduł bo osiąga sprawność 22,9% czyli znacznie więcej niż osiągają najlepsze moduły / panele PV markowych producentów. :)

Ty piszesz, że miałeś natężenie prądu 1,56 A przy 57,0oC lub 1,94 A przy 33,9oC przy takim samym napięciu 13 V.

Ale nie widzę pomiarów napięcia.

Pomijam też domowy sprzęt do pomiarów temperatury i natężenia prądu.

Nie mniej różnica w ampera jest widoczna.

Nie wiem jak były chłodzone i nagrzane

Miernik cęgowy UT210E (?) zerowałeś przed każdym pomiarem zgodnie z wytycznymi producenta?

Dlaczego nie sprawdziłeś napięcia i dlaczego masz podobno 13,3 V a nie fabryczne 18 V ?

Do dalszej części rewelacji odniosę się później w oddzielnym wpisie.

Jak parametry temperaturowe mają te panele?

Masz karty katalogowe lub inne śmieszne reklamowe ulotki?

Na podstawie swoich pseudobadań turystycznego zestawu PV wyciągasz mylne wnioski i przedstawiasz fałszywe teorie.

Której firmy akumulatory przeżyją 20 lat? Masz potwierdzone badania dla akumulatorów z tzw. niskiej i średniej półki cenowej, które stanowią gros montowanych magazynów. Lobby wciskania magazynów działa z pełną mocą. Rozmawiałem z właścicielem firmy montującej PV, pompy ciepła, deweloperka itp. Mówił, montujemy jak klient mocno się upiera, ale one nic dają. Klient miał 260 V w pikach, założyliśmy mu magazyn, dzwonił, że nic się nie zmieniło, o 10.30 magazyn pełny i jak się okazało kasa w błoto. Ale przecież ważne zysk na auto konsumpcji 1000 zł rocznie :) Zaraz się okaże, że magazyny energii przeżyją panele fotowoltaiczne. Może po 40 latach magazyny będą miały 80 % pojemności? :) :) :)

Najwięcej do powiedzenia o magazynach mają ci którzy widzieli je tylko na zdjęciu w Internecie. :)

To, że masz hobby budowa magazynów energii, nie oznacza, że mają one sens ekonomiczny. Owszem magazyny wielkoskalowe maja rację bytu, ale te w domu.... Może w letniskowym of grid ma rację bytu. Nie zmagazynujemy energii z lata na zimę, nie ma takiej opcji. A zakładanie magazynu, żeby stabilizować sieć? Co ja jestem dobry wujek dla SE? :)

Ale nie wskazałeś magazynów o 20 letniej wytrzymałości. Wciskasz swoje misiane, po 6 latach większość oferowanych magazynów to będą padaki. Te dedykowane, super wypasione kosztują nawet 40 tys. PLN za 10 kWh, ale frajerów nie brakuje. Szafowanie czasem kiedy magazyn powoduje, że nie korzystamy z prądu z sieci to demagogia, trzeba mówić o procencie rocznej energii, którą możemy wykorzystać bez poboru z sieci. A to już wygląda cienko.

A Ty dalej wypowiadasz się w temacie o który nie masz pojęcia.

To co teraz napisałeś jest tego dowodem.

Nie trzeba magazynować z lata na zimę aby mieć wymierną korzyść z posiadania magazynu, zwłaszcza przy net-bilingu.

Magazyn i PV pozwalają przez 8-9 miesięcy nie pobierać EE z sieci a więc nie tylko nie płacisz za EE ale i za jej dystrybucję.

To co nadmiarowe w lecie wyprodukujesz opłaci, w całości bądź w części, zapotrzebowanie w zimie. Wtedy zapłacisz tylko za dystrybucję.

Co do wytrzymałości cel LFP to standardem jest 5-6 tysięcy cykli.

Przez dwa lata dobrze dobrany magazyn wykona ok 500-600 cykli.

Mam nadzieję że matematykę znasz lepiej niż to co reprezentujesz w temacie magazynów.

Edytowane przez stos