Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Net-billinng opłacalność

Patatay

Recommended Posts

Nadal nie napisałeś, jaki z tego, że przez 8-9 miesięcy nie będziemy pobierać prądu z sieci wymierny zysk w złotych, po odliczeniu kosztów, amortyzacji itp. Z samej satysfakcji to jak wiadomo zupy nie ugotujesz. ;) Dalej uprawiasz demagogię. Dzisiaj, jest godzina 18. Produkcja 61 kWh. Gdzie ja ją wsadzę, do magazynu 10 kWh? Czas życia magazynu nie mierzy się tylko ilością cykli, ale też ich wiekiem. Twoim zdaniem magazyn, który wykona rocznie 60 cykli wytrzyma 100 lat? Znowu szafujesz danymi jak handlowiec, pracownik działu marketingu. Jestem specjalistą w swojej dziedzinie, o której jak sądzę nie masz zielonego pojęcia. A Ty z zielonego kowalskiego wyrosłeś nagle na guru forumowego w kwestii magazynów, więcej skromności. Znajomości arytmetyki nie musisz mnie uczyć, gdyż jestem po kursie matematyki wyższej.

Jak to co piszę Ci nie wystarcza to policz sobie sam.

Jak narazie Ty żadnych twardych danych nie podajesz tylko siejesz defetyzm.

Magazyn którego w ogóle nie będziesz używał wytrzyma nieskończenie długo.

I znowu bredzisz bo skąd możesz wiedzieć czy ja coś wiem w Twojej dziedzinie żeby pisać że nie mam w niej zielonego pojęcia?

Typowe dla ludzi którzy tylko gadają a argumentów żadnych.

EOT

8-9 miesiecy? nie w naszym klimacie. od pazdziernika do marca nie ma nawet czym tego magazynu naladować do pelna bo nie ma tyle slonca. Enegii ledwie straczy na bieżące zużycie prądu w zimę (nie licząc oczywiscie ogrzewania). W grudniu i styczniu nie starczy nawet na lodówkę, indukcje i zmywarkę a co dopiero na magazyn....

Moze przez 7 miesiecy panele beda w stanie nabic magazyn - przynajmniej taki 10-15kw. Tylko że te postale 5 miesiecy to grubo ponad 80% rocznego zapotrzebowania na energie jesli grzejemy prądem.

Koszt magazynu? Jedynie 40-60tyś. Zwroci sie za 30-40 lat... tzn zwrociłby się ale po 10-15 latach akumulatory trafią na wysypisko gdzie bedzie trzeba zaplacic za ich utylizację. i kupić nowe? Za ile? kto to wie....

Edytowane przez dwiecegly

8-9 miesiecy? nie w naszym klimacie. od pazdziernika do marca nie ma nawet czym tego magazynu naladować do pelna bo nie ma tyle slonca. Enegii ledwie straczy na bieżące zużycie prądu w zimę (nie licząc oczywiscie ogrzewania). W grudniu i styczniu nie starczy nawet na lodówkę, indukcje i zmywarkę a co dopiero na magazyn....

Moze przez 7 miesiecy panele beda w stanie nabic magazyn - przynajmniej taki 10-15kw. Tylko że te postale 5 miesiecy to grubo ponad 80% rocznego zapotrzebowania na energie jesli grzejemy prądem.

Koszt magazynu? Jedynie 40-60tyś. Zwroci sie za 30-40 lat... tzn zwrociłby się ale po 10-15 latach akumulatory trafią na wysypisko gdzie bedzie trzeba zaplacic za ich utylizację. i kupić nowe? Za ile? kto to wie....

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

No nie wystarcza, słowo bredzenie to swoim dzieciom serwuj. Liczę i liczę i nijak mi nie wychodzi żadna opłacalność.. Te 8-9 miesięcy to 25-30 % rocznego zużycia energii. A reszta skąd ma się wziąć? Jak widzę fanatyk magazynów energii, a z fanatykami ciężko się dyskutuje.

Teraz rozumiem magazyn energii to taki lans, słuchajcie goście z tego drugiego domku, mam magazyn, a oni zdumieni... w piwnicy?

Serwujesz parametry magazynów z katalogowych danych dostępnych na stronie produktu, a jak to się ma do rzeczywistości. Magazyn bez znaczenia czy się go używa, czy nie używa jest nieopłacalny. Nic nie pomogą zaklęcia, wyzywanie od defetyzmu. Nie przedstawiłeś do tej pory wiarygodnych obliczeń na rzecz opłacalności magazynu czy to w netblingu czy netmeteringu. Każesz samemu liczyć, czyli król jest nagi. Tylko atakujesz agresywnie osoby mające inne, czytaj rozsądne, chłodne podejście do tematu nieopłacalności magazynów energii.

Ta opłacalność magazynu to dla tych, co mieszczą się w limicie 2000 kWh rozumiem i PV 3 kWp, dobrze liczę?

Fakt że Ty napiszesz że magazyn jest nieopłacalny nie stanie się to prawdą w każdym przypadku.

Tak wygląda średni dzień mojego magazynu przez 8 miesięcy w roku.

Screen Shot 2023-07-07 at 9.49.41 PM.jpg

Magazyn 20kWh,

PV 9.9kWp ON-grid i 6kWp OFF-grid.

Zużycie całkowite domu za 2022 rok - 11387kWh.

Z sieci w 2022 roku pobrano - 4259kWh (38%)

W domu wszystko na prąd.

Słowo "bredzenie" serwuję temu który bredzi, bo brednią jest to że 8-9 miesięcy w roku to 25-30% zużycia energii w całym roku. W moim przypadku to 62% i zapewne nie tylko w moim.

Przez te 8 miesięcy w roku dom zużywa średnio dziennie 32kWh, 39kWh wysyła do sieci a z sieci pobiera 0.2kWh (prawie nic)

Cena brutto energii i dystrybucji to teraz 1.27 zł/1kWh.

Oszczędzam wiec ok 40 zł dziennie.

Te 8 miesięcy to średnio 8 x 30 dni = 240 dni.

Oszczędność przez te 240 dni to 240 x 40 = 9600 zł.

Jeśli przyjmiemy że w 2023 roku będę miał zużycie jak w 2022 roku to:

Magazyn zaoszczędzi mi 3186 x 1.27 = 4046 zl.

PV zaoszczędzi mi 3942 x 1.27 + 0.8 x 4259 x 1.27 = 9333 zł. (net-metering. W zimie pobieram tylko z "własnego magazynu" w siec)

W sumie 13379 zł.

Ile to będzie dla net-bilingu, policz sobie sam bo nie mam danych.

PV ON grid kosztowało - ok 32 tyś

Magazyn i PV OFF-grid kosztował - ok 54 tyś.

Całość zwróci się po 6-7 latach (jeśli ceny EE się nie zmienią)

Screen Shot 2023-07-07 at 9.51.50 PM.jpg

2022.jpg

Edytowane przez stos

Kolejny teoretyk.

Wg ENEA energia pobrana / energia oddana (po bilansowaniu) [kWh]

07.2022 - 105 / 682 = +577 kWh, +18,6 kWh dziennie

08.2022 - 99 / 558 = +459 kWh, +14,8 kWh dziennie

09.2022 - 114 / 376 = +262 kWh, +8,7 kWh dziennie

10.2022 - 178 / 233 = +58 kWh, +1,8 kWh dziennie

11.2022 - 258 / 59 = -199 kWh, -6,6 kWh dziennie

12.2022 - 342 / 16 = -326 kWh, -10,5 kWh dziennie

01 2023 - 215 / 18 = -197 kWh, -6,4 kWh dziennie

02 2023 - 211 / 120 = -91 kWh, -3,3 kWh dziennie

03.2023 - 202 / 238 = +36 kWh, +1,2 kWh dziennie

04.2023 - 156 / 405 = +249 kWh, +8,3 kWh dziennie

05.2023 - 112 / 688 = +576 kWh, +18,6 kWh dziennie

Edytowane przez d7d
Uzupełnienie

Wg ENEA energia pobrana / energia oddana (po bilansowaniu) [kWh]

07.2022 - 105 / 682 = +577 kWh, +18,6 kWh dziennie

08.2022 - 99 / 558 = +459 kWh, +14,8 kWh dziennie

09.2022 - 114 / 376 = +262 kWh, +8,7 kWh dziennie

10.2022 - 178 / 233 = +58 kWh, +1,8 kWh dziennie

11.2022 - 258 / 59 = -199 kWh, -6,6 kWh dziennie

12.2022 - 342 / 16 = -326 kWh, -10,5 kWh dziennie

01 2023 - 215 / 18 = -197 kWh, -6,4 kWh dziennie

02 2023 - 211 / 120 = -91 kWh, -3,3 kWh dziennie

03.2023 - 202 / 238 = +36 kWh, +1,2 kWh dziennie

04.2023 - 156 / 405 = +249 kWh, +8,3 kWh dziennie

05.2023 - 112 / 688 = +576 kWh, +18,6 kWh dziennie

To tylko pokazuje że ten magazyn przyda się w pazdzierniku i marcu. Pozostale (letnie miesiące) zoszczedzisz dziennie tylko tyle ile w godzinach wieczornych i nocnych zuzyje twoj dom - czyli w lato max kilka kwh, no chyba że w lipcu i sieprniu używasz klimy w nocy, to może z 3kwh wiecej. Uśrednijmy to - 4kwh x 0.8zł (koszt energii ktorej nie musiales kupić po zachodzie slonca) - czyli 3zł dziennie, czyli stowka miesiecznie. Czyli pareset zlotych przez sloneczne miesiace rocznie. Tyle oszczednosci daje magazyn o pojemnosci okolo 10kwh w letnie miesiace. W zimowe daje ci prawie nic bo wszystko zzera autokonsupcja. W miesiace przejscowe jak marzec i pazdziernik oszczedzasz troche wiecej bo pewnie calą pojemnosc magazynu - niech to będzie kilkaset zlotych przez dwa miesiace. Ciagle mi wychodzi że magazyn bedzie sie zwracal dziesiatki lat....

no chyba że oddajesz te kilka KWh magazynu w nocy do sieci.... tylko w letnie miesiace ta róznica w cenie kwh (dzien/ noc) to kilkanascie albo max 20-30gr.... gdzie tu oplacalność?

Fakt że Ty napiszesz że magazyn jest nieopłacalny nie stanie się to prawdą w każdym przypadku.

Tak wygląda średni dzień mojego magazynu przez 8 miesięcy w roku.

[ATTACH=CONFIG]465599[/ATTACH]

Magazyn 20kWh,

PV 9.9kWp ON-grid i 6kWp OFF-grid.

Zużycie całkowite domu za 2022 rok - 11387kWh.

Z sieci w 2022 roku pobrano - 4259kWh (38%)

W domu wszystko na prąd.

Słowo "bredzenie" serwuję temu który bredzi, bo brednią jest to że 8-9 miesięcy w roku to 25-30% zużycia energii w całym roku. W moim przypadku to 62% i zapewne nie tylko w moim.

Przez te 8 miesięcy w roku dom zużywa średnio dziennie 32kWh, 39kWh wysyła do sieci a z sieci pobiera 0.2kWh (prawie nic)

Cena brutto energii i dystrybucji to teraz 1.27 zł/1kWh.

Oszczędzam wiec ok 40 zł dziennie.

Te 8 miesięcy to średnio 8 x 30 dni = 240 dni.

Oszczędność przez te 240 dni to 240 x 40 = 9600 zł.

Jeśli przyjmiemy że w 2023 roku będę miał zużycie jak w 2022 roku to:

Magazyn zaoszczędzi mi 3186 x 1.27 = 4046 zl.

PV zaoszczędzi mi 3942 x 1.27 + 0.8 x 4259 x 1.27 = 9333 zł. (net-metering. W zimie pobieram tylko z "własnego magazynu" w siec)

W sumie 13379 zł.

Ile to będzie dla net-bilingu, policz sobie sam bo nie mam danych.

PV ON grid kosztowało - ok 32 tyś

Magazyn i PV OFF-grid kosztował - ok 54 tyś.

Całość zwróci się po 6-7 latach (jeśli ceny EE się nie zmienią)

[ATTACH=CONFIG]465598[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]465601[/ATTACH]

A jaka jest utrata żywotność tego magazynu w kolejnych 6-7 latach i całkowita?

A jaka jest utrata żywotność tego magazynu w kolejnych 6-7 latach i całkowita?

Nie wiem co masz na myśli pisząc "utrata żywotności".

Zdefiniuj o co Ci chodzi.

Producent cel w dokumentacji technicznej pisze że po 6000 pełnych cykli cela ma jeszcze 80% pojemności początkowej. (ładowana i rozładowywana 1C)

Moje cele po 2 latach mają dzisiaj 490 pełnych cykli. (maksymalne prądy ładowania i rozładowywania u mnie to ok 0.25C)

Z matematyki wynika że 6000 cykli będzie po ponad 24 latach.

Jeśli chodzi o żywotność w latach to trudno to dzisiaj ocenić ale mam od 15 lat kilka nieużywanych cel LI-poli i nadal mają taką samą pojemność gdy je testuję raz na pół roku.

Edytowane przez stos

To tylko pokazuje że ten magazyn przyda się w pazdzierniku i marcu. Pozostale (letnie miesiące) zoszczedzisz dziennie tylko tyle ile w godzinach wieczornych i nocnych zuzyje twoj dom - czyli w lato max kilka kwh, no chyba że w lipcu i sieprniu używasz klimy w nocy, to może z 3kwh wiecej. Uśrednijmy to - 4kwh x 0.8zł (koszt energii ktorej nie musiales kupić po zachodzie slonca) - czyli 3zł dziennie, czyli stowka miesiecznie. Czyli pareset zlotych przez sloneczne miesiace rocznie. Tyle oszczednosci daje magazyn o pojemnosci okolo 10kwh w letnie miesiace. W zimowe daje ci prawie nic bo wszystko zzera autokonsupcja. W miesiace przejscowe jak marzec i pazdziernik oszczedzasz troche wiecej bo pewnie calą pojemnosc magazynu - niech to będzie kilkaset zlotych przez dwa miesiace. Ciagle mi wychodzi że magazyn bedzie sie zwracal dziesiatki lat....

no chyba że oddajesz te kilka KWh magazynu w nocy do sieci.... tylko w letnie miesiace ta róznica w cenie kwh (dzien/ noc) to kilkanascie albo max 20-30gr.... gdzie tu oplacalność?

Dziwnie liczysz zyski z posiadania magazynu

U mnie z magazynu wyjmuję 3186kWh rocznie.

Przy dzisiejszej cenie 1kW EE = 1.27 daje zaoszczędzone 4046 zl w ciągu roku czyli średnio ponad 11 zł dziennie.

Nie uwzględniłeś jeszcze tego że od przyszłego roku w "ciemnych" miesiącach może ładować w tanich godzinach i oddawać w drogich. Ponadto z tych danych wychodzi że wystarczy dołożyć ze 2kWp i tylko 3 miesiące będą na minusie.

dokladanie w nieskonczonosc paneli (bardzo kosztowne) niewiele pomoże jesli slonca nie ma. W lutym mialem 23 dni z uzyskiem ponizej 10kwh, podobnie w listopadzie. Czym wiec ladować ten magazyn skoro energii brakuje nawet na potrzeby bytowe i CWU, a gdzie tam ogrzewanie.

Dziwnie liczysz zyski z posiadania magazynu

U mnie z magazynu wyjmuję 3186kWh rocznie.

Przy dzisiejszej cenie 1kW EE = 1.27 daje zaoszczędzone 4046 zl w ciągu roku czyli średnio ponad 11 zł dziennie.

ja dziwnie? Jakos nie odliczasz w tych obliczeniach kasy którą byś dostał wysylając tą energię wczesniej do sieci.

Jestem też ciekaw jak jesteś w stanie zuzyć wieczorem i nocą 3200kwh w ciągu roku... masz plantacje marychy? Bo chyba nie napiszesz mi że energi z paneli wystarcza ci w zimę na ładowanie magazynu do ogrzewania domu nocą?

Nocą energia jest potrzebna w zimie do ogrzewania ale niestety nie masz wtedy czym naladować swojego magazynu bo wiekszosc dni w miesiącach pazdziernik - marzec to uzyski rzedu 3-10 kwh. 80% z tego pochłania autokonsumpcja, w zimę ponad 90%.

(...)ja dziwnie? Jakos nie odliczasz w tych obliczeniach kasy którą byś dostał wysylając tą energię wczesniej do sieci.

Jestem też ciekaw jak jesteś w stanie zuzyć wieczorem i nocą 3200kwh w ciągu roku... masz plantacje marychy? Nocą energia jest potrzebna w zimie do ogrzewania ale niestety nie masz wtedy czym naladować swojego magazynu bo wiekszosc dni w miesiącach pazdziernik - marzec to uzyski rzedu 3-10 kwh. 80% z tego pochłania autokonsumpcja, w zimę ponad 90%.

Jestem w net-metreringu więc nie płacą mi za oddanie do sieci. Energię wysłaną do sieci w lecie wykorzystuję w zimie.

Tu jest dokładniejszy opis.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8195188&viewfull=1#post8195188

Edytowane przez stos

Dlatego magazyn energii elektrycznej w moim przypadku (i w większości przypadków prosumentów na zasadach net-meteringu) nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Magazyn energii może mieć uzasadnienie techniczne i może powinna być dotacja / ulga także dla prosumentów w net-meteringu.

Jestem w net-metreringu więc nie płacą mi za oddanie do sieci. Energię wysłaną do sieci w lecie wykorzystuję w zimie.

Tu jest dokładniejszy opis.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8195188&viewfull=1#post8195188

Super ale przeczytaj tytuł tematu: "Net-billing oplacalnosc" Co to ma wspolnego z twoim netmeteringiem?

Przeczytalem twoj linkowany post i ciagle nie znalazlem odpowiedzi na co mozna zuzyć 3.2MWh energii w godzinach nocnych w miesiacach kiedy nie ma ogrzewania domu....

Super ale przeczytaj tytuł tematu: "Net-billing oplacalnosc" Co to ma wspolnego z twoim netmeteringiem?

Przeczytalem twoj linkowany post i ciagle nie znalazlem odpowiedzi na co mozna zuzyć 3.2MWh energii w godzinach nocnych w miesiacach kiedy nie ma ogrzewania domu....

Gdybyś przeczytał trochę więcej moich wpisów to byś wiedział że ta instalacja zasila dwa domy i tylko jeden z nich ma PC do grzania CWU i CO. Drugi robi to z COP=1.

Poza tym, te 3.2MWh to nie tylko idzie w godzinach nocnych.

Nie wiem czy zauważyłeś ale światło Słońca nie zawsze dociera do paneli w dzień oprócz tego że nie świeci w nocy.

Te 3.2MWh to jest za cały rok i to są prawdziwe wartości.

Z Twojej strony czytam tylko domysły.

Domysły są nic nie warte.

A co do tytułu tego wątku, to już wszyscy wiedzą (choć nie wszyscy chcą się do tego przyznać) że magazyn jest koniecznością dla posiadaczy PV w net-bilingu.

To w jaki sposób pracuje moja instalacja jest wręcz idealne dla net-bilingu.

Przez 8 miesięcy w roku masz autokonsumpcję prawie 100% a w pozostałe 4 miesiące wykorzystujesz kasę zarobioną na oddawaniu nadmiaru produkcji, przez PV, do sieci.

W net-meteringu jedynie nie płacisz za dystrybucję dla pobranej z sieci EE, ale jak nie pobierasz z sieci EE to nie płacisz za jej dystrybucję nawet gdy jesteś w net-bilingu.

Edytowane przez stos

A co do tytułu tego wątku, to już wszyscy wiedzą (choć nie wszyscy chcą się do tego przyznać) że magazyn jest koniecznością dla posiadaczy PV w net-bilingu.

To w jaki sposób pracuje moja instalacja jest wręcz idealne dla net-bilingu.

Przez 8 miesięcy w roku masz autokonsumpcję prawie 100% a w pozostałe 4 miesiące wykorzystujesz kasę zarobioną na oddawaniu nadmiaru produkcji, przez PV, do sieci.

W net-meteringu jedynie nie płacisz za dystrybucję dla pobranej z sieci EE, ale jak nie pobierasz z sieci EE to nie płacisz za jej dystrybucję nawet gdy jesteś w net-bilingu.

Czy dla net-billingowców magazyn energii jest koniecznością to się okaże jak ceny ee i RCEm ustabilizują się.

Tzn. może jest koniecznością ale nie może to być ekonomicznie uzasadnione.

Twoja instalacja jest szczególna i chyba nie powinna stanowić punktu odniesienia dla innych.

Zwłaszcza, że Ty masz net-metering a magazyny będą zakładać net-billingowcy.

No i udowadniasz to swoją nietypową instalacją na dwa domy dzialającą w netmetringu :)

Na tą chwile magazyn nie tylko nie jest koniecznością a jest nawet wyrzuceniem kasy w błoto. Nie ma żadnego uzasdnienia ekonomicznego i nigdy się ni zwróci. Piszę o cenach rynkowych. Jak ktoś tam robi sobie skladaka z różnych komponentów z róznych źrodeł to kto wie czy za 20 lat nie zbliży sie do oplacalnosci.

Domysły są nic nie warte.

Jakie domysly? PRzeciez ja wiem ile moj dom zuzywa energii kiedy slonce zachodzi i panele nie produkują - w najlepsze miesiące czyli od kwietnia do wrzesnia jest to zwykle srednio po godz 19tej. To daje korzystanie z prądu bez PV przez 2-3h dziennie -> tv i laptop i pare ledow w domu. Moze ekspres do kawy przez pare minut i ze dwa razy czajnik. W nocy dziala tylko lodowka i czasem zmywarka przez 2h. Jak mozna z tego wykrecic 3.2 MWh (bez ogrzewania) nie jestem w stanie policzyć.

Zupelnie inaczej jest w zimne miesiace, kiedy slonce zachodzi po 16tej ale co mi wtedy z magazynu jak nie ma go czym naładować.... cala wyprodukowana energia idzie na ogrzanie domu.

No i udowadniasz to swoją nietypową instalacją na dwa domy dzialającą w netmetringu :)

Na tą chwile magazyn nie tylko nie jest koniecznością a jest nawet wyrzuceniem kasy w błoto. Nie ma żadnego uzasdnienia ekonomicznego i nigdy się ni zwróci. Piszę o cenach rynkowych. Jak ktoś tam robi sobie skladaka z różnych komponentów z róznych źrodeł to kto wie czy za 20 lat nie zbliży sie do oplacalnosci.

Co jest nietypowego w mojej instalacji?

Rozmiar?

Nikt nie broni zrobić mniejszej jeśli taka wystarczy do osiągnięcia celu jakim jest niepobieranie EE z sieci przez 8 miesięcy w roku.

Widzę że jesteś zaślepiony swoimi domysłami na temat magazynów i żadne fakty Cię nie przekonają.

Co do ceny magazynu to na polskim rynku pojawił się sprzedawca gotowego magazynu modułowego na celach LFP z wewnętrznym BMS-em.

Moduł 5kWh kosztuje 4 tyś brutto.

Czy dla net-billingowców magazyn energii jest koniecznością to się okaże jak ceny ee i RCEm ustabilizują się.

Tzn. może jest koniecznością ale nie może to być ekonomicznie uzasadnione.

Twoja instalacja jest szczególna i chyba nie powinna stanowić punktu odniesienia dla innych.

Zwłaszcza, że Ty masz net-metering a magazyny będą zakładać net-billingowcy.

Co szczególnego jest w mojej instalacji?

Nie ma żadnego wpływu na działanie tej instalacji fakt czy pracuje w net-meteringu czy w net-bilingu.

Jedynie w net-meteringu jest możliwe, niższym kosztem, w 100% wyeliminować opłaty za EE.

Za to w net-bilingu nie musisz się przejmować tym czy moc PV jest powyżej 10kWp czy poniżej.