stos 13.07.2023 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Czy dla net-billingowców magazyn energii jest koniecznością to się okaże jak ceny ee i RCEm ustabilizują się. Tzn. może jest koniecznością ale nie może to być ekonomicznie uzasadnione. Twoja instalacja jest szczególna i chyba nie powinna stanowić punktu odniesienia dla innych. Zwłaszcza, że Ty masz net-metering a magazyny będą zakładać net-billingowcy. Co szczególnego jest w mojej instalacji? Nie ma żadnego wpływu na działanie tej instalacji fakt czy pracuje w net-meteringu czy w net-bilingu. Jedynie w net-meteringu jest możliwe, niższym kosztem, w 100% wyeliminować opłaty za EE. Za to w net-bilingu nie musisz się przejmować tym czy moc PV jest powyżej 10kWp czy poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.07.2023 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Domysły są nic nie warte. ... A co do tytułu tego wątku, to już wszyscy wiedzą (choć nie wszyscy chcą się do tego przyznać) że magazyn jest koniecznością dla posiadaczy PV w net-bilingu. . Tak jak sam piszesz nie masz zielonego pojęcia o net-billingu bo go nie masz a jesteś najbardziej aktywnym członkiem w tej dyskusji. Każdy kto ma net-billing i zna trochę matematyki to wie, ze magazyn energii na dzisiaj jest całkowicie nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.07.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Co jest nietypowego w mojej instalacji? Rozmiar? masz 1 instalacje na dwa domy, to juz jest mega nietypowe. Do tego masz ogromny magazyn 20kwh ktory o ile pamietam sam skladales - też bardzo nietypowe. Zuzywasz 3.2MWh energii w godzinach bez produkcji z paneli - znow bardzo nietypowe. Widzę że jesteś zaślepiony swoimi domysłami na temat magazynów i żadne fakty Cię nie przekonają. . Jakimi domyslami? Nawet instalatorzy magazynow jasno mówią że na dzisiaj to jest nieoplacalne i bazują na jakis dyrdymalach że to bardziej zabezpieczenie na wypadek braku energii z sieci. itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Każdy kto ma net-billing i zna trochę matematyki to wie, ze magazyn energii na dzisiaj jest całkowicie nieopłacalny. Potrafisz to udowodnić przy pomocy matematyki, czy tylko o nieopłacalności gadać potrafisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 masz 1 instalacje na dwa domy, to juz jest mega nietypowe. Do tego masz ogromny magazyn 20kwh ktory o ile pamietam sam skladales - też bardzo nietypowe. Zuzywasz 3.2MWh energii w godzinach bez produkcji z paneli - znow bardzo nietypowe. Jakimi domyslami? Nawet instalatorzy magazynow jasno mówią że na dzisiaj to jest nieoplacalne i bazują na jakis dyrdymalach że to bardziej zabezpieczenie na wypadek braku energii z sieci. itp... Podziel moje dane przez dwa i będziesz miał dla jednego domu. 10kWh magazyn można dzisiaj mieć za 8 tysięcy brutto od producenta. To prawie dwa razy mniej niż ja zapłaciłem za zbudowanie samemu swojego, dlatego Twój argument że sam zbudowałem magazyn dlatego jest tańszy nie trzyma się kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.07.2023 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Potrafisz to udowodnić przy pomocy matematyki, czy tylko o nieopłacalności gadać potrafisz? Tak i już o tym pisałem. Zyskałbym ok. 600zł rocznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.07.2023 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 10kWh magazyn można dzisiaj mieć za 8 tysięcy brutto od producenta. . Tak, niech zwykły użytkownik kupi sobie magazyn z ali i zainstaluje w domu. Straszne niebezpieczne głupoty tu wypisujesz. Dla zywkłych użytkowników cena to 20kzl za 5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Tak i już o tym pisałem. Zyskałbym ok. 600zł rocznie, Czy możesz podać link do tych obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.07.2023 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Są w tym wątku.Koszty stałe to 34,4zł miesięcznie co daje 400zł rocznie. To jest za sam dostępn do sieci.niezależne od poboru.Rachunki w netbilingu na poziomie 50-70zł miesięcznie, w zimie więcej ale sam koszt energii pójdzie z banku gdzie juz mam dużą górkę.Roczne koszty wyliczone miałem na poziomie 1100zł ale już widzę, ze będzie mniej (800-900zł). Z magazynem miałbym może z 600zł mniej (bo 400zł i tak muszę płacić), jeśli pokryłby całe moje zużycie w nocy a w szczególności w miesiącach zimowych co jest nierealne. bo np. w styczniu PV wyprodukowały ok. 60kWh a potrzebowałem 280kWh. Więc te 600zł oszczędności to jest czysto teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Tak, niech zwykły użytkownik kupi sobie magazyn z ali i zainstaluje w domu. Straszne niebezpieczne głupoty tu wypisujesz. Dla zywkłych użytkowników cena to 20kzl za 5kW. Cena za magazyn 5kWh którą podałem to nie jest z Ali tylko z Polski z fakturą. Ty wypisujesz tu niebezpieczne, dla portfela, głupoty o magazynie 5kWh za 20 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Są w tym wątku. Koszty stałe to 34,4zł miesięcznie co daje 400zł rocznie. To jest za sam dostępn do sieci.niezależne od poboru. Rachunki w netbilingu na poziomie 50-70zł miesięcznie, w zimie więcej ale sam koszt energii pójdzie z banku gdzie juz mam dużą górkę. Roczne koszty wyliczone miałem na poziomie 1100zł ale już widzę, ze będzie mniej (800-900zł). Z magazynem miałbym może z 600zł mniej (bo 400zł i tak muszę płacić), jeśli pokryłby całe moje zużycie w nocy a w szczególności w miesiącach zimowych co jest nierealne. bo np. w styczniu PV wyprodukowały ok. 60kWh a potrzebowałem 280kWh. Więc te 600zł oszczędności to jest czysto teoretyczne. Tak trudno podać link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.07.2023 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Cena za magazyn 5kWh którą podałem to nie jest z Ali tylko z Polski z fakturą. konkretnie gdzie i ktora firma dostarczy i podlaczy taki magazyn w tej cenie? tj 4tyś ? Niech to będzie nawet 6tyś.... Edytowane 13 Lipca 2023 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Zestaw Pylontech Force H2 - 10,65kWh BMS - 21.525 zł na fakturę.Do tego pewnie potrzebny jakiś falownik do połaczenia z PV i z siecią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.07.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Zestaw Pylontech Force H2 - 10,65kWh BMS - 21.525 zł na fakturę. Do tego pewnie potrzebny jakiś falownik do połaczenia z PV i z siecią. jak pojawily sie dotacje na magazyny to z ciekawosci wyslalem zapytanie do dwoch firm na magazyn 10kwh (do tych ponoć najtanszych). Dostalem jedna wycenę na 25500zł z montażem + zmiana falownika. A druga firma ponad 24000zł + falownik + nieprzewidzane koszty zastane w miejscu instalacji (cokolwiek mieli na mysli). Ale stos znalazl firmę ktora zrobi to 3 razy taniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 jak pojawily sie dotacje na magazyny to z ciekawosci wyslalem zapytanie do dwoch firm na magazyn 10kwh (do tych ponoć najtanszych). Dostalem jedna wycenę na 25500zł z montażem + zmiana falownika. A druga firma ponad 24000zł + falownik + nieprzewidzane koszty zastane w miejscu instalacji (cokolwiek mieli na mysli). Ale stos znalazl firmę ktora zrobi to 3 razy taniej.... Przykładowa cena którą podałem jest z olx. Z falownik i za montaż trzeba dodatkowo zapłacić. Realna cena którą znam z realizacji to Pylontech 24,85 kWh z falownikiem GoodWe10 kW w cenie trochę ponad 60 tys. zł. stos nie płaci z montaż bo sam montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 13.07.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 jak pojawily sie dotacje na magazyny to z ciekawosci wyslalem zapytanie do dwoch firm na magazyn 10kwh (do tych ponoć najtanszych). Dostalem jedna wycenę na 25500zł z montażem + zmiana falownika. A druga firma ponad 24000zł + falownik + nieprzewidzane koszty zastane w miejscu instalacji (cokolwiek mieli na mysli). Ale stos znalazl firmę ktora zrobi to 3 razy taniej.... A dlaczego założenie że to firma musi robić ? samemu można kupić i zrobić przecież tak samo jak pompę ciepła można ściągnąć kupić za ok 10 tysiaków podłączyć i jara sobie i nie trzeba zawsze brać firmy która za to samo weźmie 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 konkretnie gdzie i ktora firma dostarczy i podlaczy taki magazyn w tej cenie? tj 4tyś ? Niech to będzie nawet 6tyś.... Baterię do latarki czy akumulator do samochodu też kupujesz z instalacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2023 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Większość ludzi nabywa akumulator z usługą wymiany bo nie potrafią lub się boją lub są wygodni.Często akumulatory w samochodach wymagają prostej lub bardziej skomplikowanej procedury kodowania lub adaptacji. Montaż i przyłączenie do instalacji magazynu energii wymaga jednak fachowej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 13.07.2023 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Większość ludzi nabywa akumulator z usługą wymiany bo nie potrafią lub się boją lub są wygodni. Często akumulatory w samochodach wymagają prostej lub bardziej skomplikowanej procedury kodowania lub adaptacji. Montaż i przyłączenie do instalacji magazynu energii wymaga jednak fachowej wiedzy. Taka "fachowa wiedza" jest również potrzebna podczas korzystania z takiego magazynu. Dlatego bardzo pomocne, dla portfela, jest nabranie takiej "fachowej wiedzy". Politechniki nie trzeba kończyć. Wystarczy kilka tygodnie lektury Internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.07.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 A dlaczego założenie że to firma musi robić ? samemu można kupić i zrobić przecież tak samo jak pompę ciepła można ściągnąć kupić za ok 10 tysiaków podłączyć i jara sobie i nie trzeba zawsze brać firmy która za to samo weźmie 50 tys. Tylko zapłacisz 23% VAT a z usługą montażu 8% i dlatego nie opłaca się np. samemu montować okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts