Xback 22.09.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2022 Witam Zwracam się z prośbą o poradę jak poprawnie ułożyć gotowy strop z płyt betonowych. Brakuje mi wiedzy na temat wieńca czy należy go wykonać i jeśli tak to w jaki sposób. Szczegóły konstrukcii: Budowlą która powstaje jest ziemianka zagłębiona 2m pod powierzchnia ziemi ( góra ław fundamentowych 2m pod ziemią) Wymiary ziemianki 3.01 x 4.19 (po osiach ) 3.41x4.59 po zewnętrznych ścian Ściany fundamentowe budowane są z bloczków betonowych 38x24x12 na wysokość 2m od góry ław. Planowany był strop wylewany własnoręcznie lecz po dłuższych naradach okazalo się to dość problematyczne (głównie porządny szalunek) i pojawił się pomysł gotowego stropu. Gotowe płyty z pobliskiego żródła są o wymiarach 3.00x0.60 m ( troche będą wystawać na długości ale trudno). {wysokość płyty 0.12 lub 0.15] I tu pojawia się moje pytanie połączone z prośba. Jak to wykonać aby miało to ręce i nogi. Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte. Z góry dziękuje za pomoc fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2022 Witam Zwracam się z prośbą o poradę jak poprawnie ułożyć gotowy strop z płyt betonowych. Brakuje mi wiedzy na temat wieńca czy należy go wykonać i jeśli tak to w jaki sposób. Szczegóły konstrukcii: Budowlą która powstaje jest ziemianka zagłębiona 2m pod powierzchnia ziemi ( góra ław fundamentowych 2m pod ziemią) Wymiary ziemianki 3.01 x 4.19 (po osiach ) 3.41x4.59 po zewnętrznych ścian Ściany fundamentowe budowane są z bloczków betonowych 38x24x12 na wysokość 2m od góry ław. Planowany był strop wylewany własnoręcznie lecz po dłuższych naradach okazalo się to dość problematyczne (głównie porządny szalunek) i pojawił się pomysł gotowego stropu. Gotowe płyty z pobliskiego żródła są o wymiarach 3.00x0.60 m ( troche będą wystawać na długości ale trudno). {wysokość płyty 0.12 lub 0.15] I tu pojawia się moje pytanie połączone z prośba. Jak to wykonać aby miało to ręce i nogi. Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte. Z góry dziękuje za pomoc fachowców Ja zrobiłem ściany ziemianki z kamieni polnych a na górze ściany wylałem wieniec betonowy na którym położyłem betonowe płyty drogowe (3m x 1m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2022 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2022 (edytowane) Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte. Wykonaj podobnie jak to zrobił @stos - czyli wieniec ze zbrojeniem podłużnym i strzemiona a na to płyty stropowe. Te płyty są kanałowe sprężone? Edytowane 23 Września 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xback 23.09.2022 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2022 Płysy są w kształcie spłaszczonego U czyli szersze na brzegach i ciensze w środku ( teraz dopiero je zobaczyłem). Bez otworów w środku.I czy przy takim słabych obciązeniach przejdzie aby położyc je bezpośrednio na bloczkach a na góre zalać pseudo płyte betonową ze zbrojeniem aby je złączyć w jedno?Po górze budowli raz na jakis czas bedą przechodzić ludzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.09.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2022 To są płyty korytkowe lub panwiowe ?Możesz pokazać zdjęcie od dołu takiej płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2022 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2022 (edytowane) I czy przy takim słabych obciązeniach przejdzie aby położyc je bezpośrednio na bloczkach a na góre zalać pseudo płyte betonową ze zbrojeniem aby je złączyć w jedno? Podaj parametry tych płyt deklarowane przez producenta. Bo to wróżenie z fusów nie widząc, co to jest i ile wytrzyma. Prefabrykowane piwniczki (jak szamba) spokojnie nadają się do ruchu pieszego a możesz i wybrać najazdowe co co najmniej kilkanaście ton udźwigną. Jak to zbrojone płyty przyzwoitej nośności i jeździć po tym samochodem nie zamierzasz (a nie coś w rodzaju szalunku traconego) to wystarczy klejem te płyty przykleić do ścian i do siebie. Edytowane 24 Września 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.09.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Korytka mają 11 cm przeważnie, to pewnie jakiś typ podobny. Ja patrzę z perspektywy ceny całości to najtaniej to zrobić wylewane, załatwia się wtedy szczelność, wytrzymałość, a na takie wymiary to dzień pracy dla dwóch osób. A jak prefabrykat to wspomniane płyty drogowe ponieważ nie trzeba zatykać, oblewać itp, a one zbrojone są na przejazd czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xback 24.09.2022 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po zsumowaniu waszych opinii i innych zródeł jestem juz spokojniejszy o trwałość tej konstrukcji. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.09.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Korytka mają 11 cm przeważnie, to pewnie jakiś typ podobny. Ja patrzę z perspektywy ceny całości to najtaniej to zrobić wylewane, załatwia się wtedy szczelność, wytrzymałość, a na takie wymiary to dzień pracy dla dwóch osób. A jak prefabrykat to wspomniane płyty drogowe ponieważ nie trzeba zatykać, oblewać itp, a one zbrojone są na przejazd czołgu Płyty drogowe może są zbrojone na przejazd czołgu ale pod warunkiem, ze pod spodem tej płyty drogowej jest dobrze zagęszczone nośne podłoże Edytowane 25 Września 2022 przez d7d literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts