Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prefarykowany strop ziemianki

Recommended Posts

Witam

Zwracam się z prośbą o poradę jak poprawnie ułożyć gotowy strop z płyt betonowych. Brakuje mi wiedzy na temat wieńca czy należy go wykonać i jeśli tak to w jaki sposób.

Szczegóły konstrukcii:

Budowlą która powstaje jest ziemianka zagłębiona 2m pod powierzchnia ziemi ( góra ław fundamentowych 2m pod ziemią)

Wymiary ziemianki 3.01 x 4.19 (po osiach ) 3.41x4.59 po zewnętrznych ścian

Ściany fundamentowe budowane są z bloczków betonowych 38x24x12 na wysokość 2m od góry ław.

Planowany był strop wylewany własnoręcznie lecz po dłuższych naradach okazalo się to dość problematyczne (głównie porządny szalunek) i pojawił się pomysł gotowego stropu.

Gotowe płyty z pobliskiego żródła są o wymiarach 3.00x0.60 m ( troche będą wystawać na długości ale trudno). {wysokość płyty 0.12 lub 0.15]

I tu pojawia się moje pytanie połączone z prośba. Jak to wykonać aby miało to ręce i nogi. Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte.

Z góry dziękuje za pomoc fachowców :)

Witam

Zwracam się z prośbą o poradę jak poprawnie ułożyć gotowy strop z płyt betonowych. Brakuje mi wiedzy na temat wieńca czy należy go wykonać i jeśli tak to w jaki sposób.

Szczegóły konstrukcii:

Budowlą która powstaje jest ziemianka zagłębiona 2m pod powierzchnia ziemi ( góra ław fundamentowych 2m pod ziemią)

Wymiary ziemianki 3.01 x 4.19 (po osiach ) 3.41x4.59 po zewnętrznych ścian

Ściany fundamentowe budowane są z bloczków betonowych 38x24x12 na wysokość 2m od góry ław.

Planowany był strop wylewany własnoręcznie lecz po dłuższych naradach okazalo się to dość problematyczne (głównie porządny szalunek) i pojawił się pomysł gotowego stropu.

Gotowe płyty z pobliskiego żródła są o wymiarach 3.00x0.60 m ( troche będą wystawać na długości ale trudno). {wysokość płyty 0.12 lub 0.15]

I tu pojawia się moje pytanie połączone z prośba. Jak to wykonać aby miało to ręce i nogi. Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte.

Z góry dziękuje za pomoc fachowców :)

Ja zrobiłem ściany ziemianki z kamieni polnych a na górze ściany wylałem wieniec betonowy na którym położyłem betonowe płyty drogowe (3m x 1m)

piwnica 2.jpgpiwnica 3.jpg

Kłaść płyty bezpośrednio na bloczki czy wylewać (i zbroić) wieniec i dopiero na to płyte.

Wykonaj podobnie jak to zrobił @stos - czyli wieniec ze zbrojeniem podłużnym i strzemiona a na to płyty stropowe.

Te płyty są kanałowe sprężone?

Edytowane przez d7d

Płysy są w kształcie spłaszczonego U czyli szersze na brzegach i ciensze w środku ( teraz dopiero je zobaczyłem). Bez otworów w środku.

I czy przy takim słabych obciązeniach przejdzie aby położyc je bezpośrednio na bloczkach a na góre zalać pseudo płyte betonową ze zbrojeniem aby je złączyć w jedno?

Po górze budowli raz na jakis czas bedą przechodzić ludzie.

• Like 1

I czy przy takim słabych obciązeniach przejdzie aby położyc je bezpośrednio na bloczkach a na góre zalać pseudo płyte betonową ze zbrojeniem aby je złączyć w jedno?

Podaj parametry tych płyt deklarowane przez producenta. Bo to wróżenie z fusów nie widząc, co to jest i ile wytrzyma.

Prefabrykowane piwniczki (jak szamba) spokojnie nadają się do ruchu pieszego a możesz i wybrać najazdowe co co najmniej kilkanaście ton udźwigną.

Jak to zbrojone płyty przyzwoitej nośności i jeździć po tym samochodem nie zamierzasz (a nie coś w rodzaju szalunku traconego) to wystarczy klejem te płyty przykleić do ścian i do siebie.

Edytowane przez Kaizen

Korytka mają 11 cm przeważnie, to pewnie jakiś typ podobny.

Ja patrzę z perspektywy ceny całości to najtaniej to zrobić wylewane, załatwia się wtedy szczelność, wytrzymałość, a na takie wymiary to dzień pracy dla dwóch osób.

A jak prefabrykat to wspomniane płyty drogowe ponieważ nie trzeba zatykać, oblewać itp, a one zbrojone są na przejazd czołgu

Korytka mają 11 cm przeważnie, to pewnie jakiś typ podobny.

Ja patrzę z perspektywy ceny całości to najtaniej to zrobić wylewane, załatwia się wtedy szczelność, wytrzymałość, a na takie wymiary to dzień pracy dla dwóch osób.

A jak prefabrykat to wspomniane płyty drogowe ponieważ nie trzeba zatykać, oblewać itp, a one zbrojone są na przejazd czołgu

Płyty drogowe może są zbrojone na przejazd czołgu ale pod warunkiem, ze pod spodem tej płyty drogowej jest dobrze zagęszczone nośne podłoże :)

Edytowane przez d7d
literówka