Shiliat 24.09.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2022 Majstry trochę już mi opadają ręce ... Pierwszy raz wykończałem łazienkę od stanu deweloperskiego. i wyglądało to tak że poszła folia w płynie knaufa + narożniki i taśmy na około wanny na wysokość ~2 metrów. do klejenia płytek o formacie 20x90 klej sopro ff450 grzebień 12x12 klej na ścianie i płytce. Fuga elastyczna mapei ultracolor plus. Płytki pod wanną i za nią . Wanna wstawiona i osadzona na wieszakach z zestawu, zalana 3/4 wodą i na bogato za silikonowana silikonem mapei AC. Stała tak z 5h i silikon sechł. Po prysznicu woda cieknie nie miedzy płytkami a wanną tylko wygląda jakby ciekła po listwie narożnej alej od strony kleju. Jak to możliwe ?? Jedyne miejsce "gołej ściany" co ma obfity kontakt z wodą podczas prysznica to krzywki montażu baterii - nie skręciłem tego jeszcze z rozetą, wątpie że z tego miejsca woda może płynąć aż do końca wanny ( odległość okolo 70cm) i ściekać w rogu. Specjalnie lanie wody po tym miejscu nie powoduje cieknięcia w rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.09.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 A kto daje listwę narożną pionową na połączeniu dwóch rodzajów płytek.Tam zawsze woda wniknie pomiędzy listwę a płytkę i będzie wolne miejsce w rogu to pocieknie w dół za wannę i wyjdzie w narozniku przy posadzce. Jeśli nie to co napisałem to napisz gdzie wycieka woda a nie którędy cieknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.09.2022 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Rozszerzalność liniowa ceramiki jest minimalna a listwy plastikowej znaczna czyli musi ciec/cieknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shiliat 25.09.2022 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 A kto daje listwę narożną pionową na połączeniu dwóch rodzajów płytek. Tam zawsze woda wniknie pomiędzy listwę a płytkę i będzie wolne miejsce w rogu to pocieknie w dół za wannę i wyjdzie w narozniku przy posadzce. Jeśli nie to co napisałem to napisz gdzie wycieka woda a nie którędy cieknie? Teraz żałuję listwy ... chciałem że wyglądało to jakoś... Według mnie woda wycieka w rogu między płytkami brązowymi a białymi jakby na końcu pionowej listwy za wanną. Między listwą a płytką też dałem silikon na całej długości tak profilaktycznie. Jak to teraz rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.09.2022 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Nie ma idealnego rozwiązania. Wyciąć listwę nożem tak aby pomiędzy płytkami pozostała tylko płaska część listwy a następnie utworzyć ćwiercwałek z silikonu.Jeśli uda włożyć ostrze noża pomiędzy płytkę a pozostałą część listwy to można ją spróbować wyciąć całą pozostawiając tylko tą wtopioną w klej a następnie zafugować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shiliat 26.09.2022 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Listwa jest aluminiowa wiec nie wytnę jej nożem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 (edytowane) Osłaniasz wannę/brodzik folią. Oczyść dokładnie listwę i płytki z obu stron w pasie po 3 cm (na silicon i taśmę), odtłuścić czyścikiem (aceton czyli szybko schnie) póżniej już nie dotykaj palcami!!! . Potem wersja dla niewprawionych w kładzeniu siliconu (kwaśny = przeciwgrzybiczny): naklejasz taśmę malarską na płytkach w odległości po 5 mm od listwy (po obu stronach) i na listwie aby jej nie pomazać siliconem , tu odpowiednio musisz dobrać szerokośc taśmy. Nakładasz silicon, odpowiednim narzędziem(raczej na lekko wypukły wałek) formujesz silicon jednym ruchem, zrywasz taśmy i przemieszczasz się w kierunku lodówki. Folię usuwasz po paru godzinach aby nie dotknąć świeżego siliconu.Samouczki są na youtube np. kładzenie siliconu - szukaj.Najlepiej przećwicz gdzieś na boku np. na ścianie w piwnicy. lub tp. Edytowane 26 Września 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shiliat 26.09.2022 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Osłaniasz wannę/brodzik folią. Oczyść dokładnie listwę i płytki z obu stron w pasie po 3 cm (na silicon i taśmę), odtłuścić czyścikiem (aceton czyli szybko schnie) póżniej już nie dotykaj palcami!!! . Potem wersja dla niewprawionych w kładzeniu siliconu (kwaśny = przeciwgrzybiczny): naklejasz taśmę malarską na płytkach w odległości po 5 mm od listwy (po obu stronach) i na listwie aby jej nie pomazać siliconem , tu odpowiednio musisz dobrać szerokośc taśmy. Nakładasz silicon, odpowiednim narzędziem(raczej na lekko wypukły wałek) formujesz silicon jednym ruchem, zrywasz taśmy i przemieszczasz się w kierunku lodówki. Folię usuwasz po paru godzinach aby nie dotknąć świeżego siliconu. Samouczki są na youtube np. kładzenie siliconu - szukaj. Najlepiej przećwicz gdzieś na boku np. na ścianie w piwnicy. lub tp. Po co osłaniać wannę folią ? Czyli nie muszę demontować wanny po raz kolejny ? by silikonować wannę z ścianami ? Ja odtłuszczałem listwę i ścianę przy listwie alkoholem izopropylowym 100% i nakładałem silikon odpowiedni pod kolor płytki by zgrało. A w tym wykonaniu powyżej to jak ? Bo rozumiem że nakładam silikon na całość i ciągne jeden raz po narożniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2022 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Cóż kolejny przykład, że wanna to same kłopoty. Jak chcesz mieć szeroki pas silikonu to ciągniesz na raz, czyli listwa Alu bedzie przykryta siloconem. Oczywiście, że mniej roboty i łatwiejsze do wykonania. Kwestia gustu jak to bedzie wyglądać za jakiś czas. Jeśli będzie szczelne wokół wanny i listwy alu, to po co demontowac wannę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts