Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe- nie przebiega zgodnie z planem

malinowki14

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

Chciałam przyłączyć budowę do sieci wodnej. Napisałam wiec do Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej o wydanie warunków do przyłącza. Zakład Gospodarki Komunalnej odesłał mnie do Zarządu Spółki Wodociągowej. Napisałam do Zarządu tej Spółki. Pani Prezes wydała mi warunki. Projektant zrobił mi projekt i został on uzgodniony na Zarządzie Spółki. Spółka przed rozkopaniem terenu kazała mi wykupić udział - co uczyniłam. Nie potrzebowałam żadnych zgód sąsiadów, bo zgodnie z mapami rura wodociągowa miała iść na rogu mojej działki - 2 metry od granicy. Rura fi 63. Kiedy wykonawca przyjechał na moją działkę (z polecenia pani Prezes) po rozkopaniu działki koparką okazało się, że tej rury nie ma. Pan wykonawca umył ręce. Poszłam więc porozmawiać z Zarządem Spółki i oni kazali się przyłączać od sąsiada (Projektant na mój koszt miał mi przerysować mapkę z przyłączem od sąsiada). Poszłam więc do sąsiada (nie znamy się zbyt dobrze, gdyż działkę nabyłam daleko od mojego aktualnego miejsca zamieszkania) i on powiedział, że mapki są źle narysowane i, że ta rura jest bardzo cienka fi 32 (do 2 domów - mój byłby trzeci) i że przeprasza, ale że się nie zgada. Co zrobić w takiej sytuacji? Wydałam już kilka tysięcy, a dalej jestem w czarnej du*ie :(((

Spółka wodociągowa wydała warunki przyłączenia które są niezgodne z rzeczywistością....... to jakieś Alternatywy 5 :)

Przejdź się do geodety i wymuś aby wydał nowe aktualne mapy do celów projektowych.

Niech on szuka rury którą zgubił.

Napisz pismo lub idź osobiście do spółki że plany są niezgodne z tym co pod ziemią z prośbą aby wydali nowe.

Idż do sąsiada i dowiedz się skąd ciągnął wodę, czyli skąd idzie jego rura dn32.

Sąsiad jeden lub drugi powinien mieć mapę z naniesioną rurą.

To samo tyczy się innych domów budowanych na osiedlu.

Edytowane przez Mareks77

To jest problem zarządcy sieci że ma inwentaryzacje sieci niezgodną z terenem, ze stanem faktycznym.Grzecznie acz stanwczo zażadaj nowych warunków. Do zrobienia przyłacza weż pracowników z firmy zarządzającej siecią, to nie będzie wydziwiania z odbiorem (że nie widać napisów na rurze czy kolor piasku nietrafiony), lub że znów nie znajdą rury. Ich sieć, więc niechaj nie palą głuppa. Emerytowani pracownicy będa wiedzieć gdzie i co.

Spółka wodociągowa wydała warunki przyłączenia które są niezgodne z rzeczywistością....... to jakieś Alternatywy 5 :)

Przejdź się do geodety i wymuś aby wydał nowe aktualne mapy do celów projektowych.

Niech on szuka rury którą zgubił.

Napisz pismo lub idź osobiście do spółki że plany są niezgodne z tym co pod ziemią z prośbą aby wydali nowe.

Idż do sąsiada i dowiedz się skąd ciągnął wodę, czyli skąd idzie jego rura dn32.

Sąsiad jeden lub drugi powinien mieć mapę z naniesioną rurą.

To samo tyczy się innych domów budowanych na osiedlu.

Geodeta przerysował z istniejących na geoportalu (czy innym systemie) mapek, jak sprawdzaliśmy z sąsiadem jego mapę 1;500 to ma dokładnie tak samo narysowane jak ja (on budował w 2012r.). Dzwoniłam do geodety i on powiedział, że nie ma możliwości zbadania gdzie ta linia faktycznie idzie, bo rura jest plastikowa. Rozmawiałam też z innymi "fachowcami" i mówili, że gdyby rura była metalowa to nie byłoby problemu z jej zlokalizowaniem.

Bez tytułu.jpgJezeli chodzi o mapki sąsiada to ma on podpięcie do rury fi63 (a faktycznie fi32) W miejscu w którym wskazałam na mapie.

To jest problem zarządcy sieci że ma inwentaryzacje sieci niezgodną z terenem, ze stanem faktycznym.Grzecznie acz stanwczo zażadaj nowych warunków. Do zrobienia przyłacza weż pracowników z firmy zarządzającej siecią, to nie będzie wydziwiania z odbiorem (że nie widać napisów na rurze czy kolor piasku nietrafiony), lub że znów nie znajdą rury. Ich sieć, więc niechaj nie palą głuppa. Emerytowani pracownicy będa wiedzieć gdzie i co.

Właśnie to chyba mój problem, bo nie mam wody :(

Wszystko zrobiłam tak jak napisałeś.

Jeżeli chodzi o pracowników to ta spółka nie ma emerytowanych pracowników. Jest tylko zarząd. Oni tylko zlecają temu panu który miał mi zrobić przyłącz konserwacje itp. Założyciel tej spółki zmarł 5 lat temu. Sieć wodociągowa była robiona początkiem lat 90 XX wieku. Teraz prezesem spółki jest żona założyciela która ma prawie 90 lat i wydaje tylko warunki i zleca pani skarbnik (też po osiemdziesiątce), żeby pobrała pieniądze za udział.

Nie chodzi o mapkę sąsiada tylko o jego wiedzę. Był podczas podłączania wody więc wie gdzie konkretnie jest rura.

Jeśli nie pamięta to na pewno mapka projektowa ale powykonawcza którą geodeta zaznaczył przyłącze podczas kończenia budowy.

Jeśli nie on to fachowiec który mu to robił.

Poza tym to przejdź się do Zakładu Wodociągów i Kanalizacji i zapytaj w sekretariacie o namiary na fachowców z pogotowia wodociągów.

Oni zajmują się po godzinach fuszkami, ogarną temat w jedno popołudnie lub sobotę bez robienia dodatkowych mapek, projektów itp.

On zarobi, sam znajdzie rurę a Ty będziesz mieć święty spokój i wodę.

Edytowane przez Mareks77

Jeśli zarządca sieci ma interes to przysyła brygadę z koparką i szukają instalacji. Np. widziałem akcje gdy przysyłają różdzkaża (często oprator koparki który wykorzystuje to dla własnego bezpieczeństwa), który wymaca że "coś " w ziemi jest (na moje oko trafienia rzedu 50% czyli fuks), ale co - to okaze się w wykopie. I zamiast rury może być ciek na 4m głębokości między warstwami gliny, bo takie ramię miała koparka. Chociaz widziałem magika który wskazywał 2m węża lub tekturową rurę od szalunków. Że pokazał to pryszcz, wskazał końce do 10cm! Tacy magicy też się zdarzają.