Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można okresowo ( na pare h ) wyłączyć WM ?

Recommended Posts

Cześć,

takie pytanie nieco dziwne - ale czy można wyłączyć WM na parę h ?

Chodzi mi oto ,że na zew. zrobiło się całe +10 stopni i niestety kopciuchom już zimno.

A z racji ,że uchylono ustawę smogową w małopolsce - będą mnie truć jeszcze 2 lata....

Czy mogę wyłączyć WM - na to 1 - 2h na dobę wieczorem - jak kopciuchy skończą rozpalać smrody dopiero odpalić ?

Niestety w sąsiedzi tragiczni - ale +- zaczynają kopcić o jednej porze i potem jest spokojniej :)

Wiem ,że ciepłe powietrze ucieka mi przez kanały nawiewne - nie wiem czy jest to "zdrowe" dla instalacji i jednostki.

Niestety nie mam opcji odcięcia wentylatora nawiewnego - ale chyba będę musiał zrobić taki myk......

tylko jest zaj... ciężka - co sądzisz jakby wykonać ją z jakiegoś lekkiego materiału i przymocować bezpośrednio do czerpni ( bo tam mam miejsce ) ?

Jaki wymiar powinna mieć aby miało to sens - i z jakiego materiału najlepiej wykonana ?

Tak mi wpadło w pierwszym momencie z.... styroduru twardego :) Byłaby lekka i od razu... ocieplona :)

• 2 weeks później...
na długo ? Nie będzie się wykraplać woda na czerpni / wyrzutni jak ciepłe powietrze bedzie uciekać z domu grawitacyjnie ?

Nie mam pojęcia czy coś się wykrapla. Nic nie widzę.

Grawitacyjnie pewnie będzie uciekać, ale w ograniczonym stopniu, bo przez filtry bez wspomagania wentylatorów wymiana jest bardzo powolna.