DamaPikowana 01.10.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Dzień dobry Mam szybkie pytanie czy zwiększenie przepływu wody na pętli z 1 np na 3 ma wpływ na zwiększenie zużycia gazu?? (ogrzewanie podłogowe) Nie umiem znaleźć konkretnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Mam szybkie pytanie czy zwiększenie przepływu wody na pętli z 1 np na 3 ma wpływ na zwiększenie zużycia gazu?? (ogrzewanie podłogowe) Jakiś (znikomy) wpływ może mieć przy kotle kondensacyjnym, bo większe przepływy to mniejsze dt czyli niższa temperatura na kotle przy tej samej mocy. Za to zwiększenie przepływów to zwiększenie zużycia prądu przez pompę obiegową (a ten prąd jest również zamieniany finalnie na ciepło). Oczywiście zakładając utrzymanie tej samej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.10.2022 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Dzień dobry Mam szybkie pytanie czy zwiększenie przepływu wody na pętli z 1 np na 3 ma wpływ na zwiększenie zużycia gazu?? (ogrzewanie podłogowe) Nie umiem znaleźć konkretnej odpowiedzi. Praktycznie nie ma to wpływu. Ilość wody w obiegu podłogówki np. pętli jest stała. Zwiększenie prędkości przepływu zwiększy więc pobór wody z zasilania dla utrzymania temperatury zasilania ale także spowoduje szybsze nagrzanie pętli i posadzki. Jeśli mamy to przełożyć na warunki w kotle gazowym to przykładowo płomień palnika o intensywności 3kW będzie działał przez 2 godziny dla przepływu 1,5l / min, lub 3,5 - 4kW dla przepływu 2,0 l / min i czas 1 h 45 min. To jest tylko przykład dla jednej pętli ale ogólnie to ilość energii potrzebnej do podgrzania posadzki do danej temperatury jest taka sama. Pompa mieszacza i kotła będzie pracowała na wyższym biegu ale krócej.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts