lukaszo11 07.10.2022 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 gdzie najlepiej tą rurę elastyczną umieścić ? Może ona być od razu przy reku. ? Jeśli tak to by mi kupę roboty odeszło Bo pasowanie kanałów sztywnych do reku - mordęga. Jeśli tak - to ile polecasz? Z 1m - 1,5m, styknie czy więcej ? Co do kolanka 90 stopni bardziej mi chodziło o ograniczenie hałasów niz tłumienie - ale chyba takie kolanko 90 stopni przy skrzynce rozdzielczej - nie spowoduje większego hałasu niż 45 stopni ? Co do skrzynki z EPS - myślałem nad tym już kiedyś - myślisz ,że ma to sens ( tz. będzie to "bezpieczne" dla zdrowia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 07.10.2022 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 tz. bardziej mi chodziło o XPS ( styrodur) niż o eps - bo eps to zwykły styropian - a XPS byłby twardy Na skrzynkę lepszy znacznie - pytanie czy nadaje się pod kątek zdrowotnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 tz. bardziej mi chodziło o XPS ( styrodur) niż o eps - bo eps to zwykły styropian - a XPS byłby twardy Na skrzynkę lepszy znacznie - pytanie czy nadaje się pod kątek zdrowotnym https://peflex.cennik24.pl/peflex/rura-eps-pe-flex-1m-fi-wew-200mm--fi-zewn-250mm--9119 EPS też może być twardy. Ale tu przecież nie ma dużych sił, więc i "elewacyjny" wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 07.10.2022 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 akurat mam pare płyt styroduru po budowie - 3 cm chyba - będzie ok ? jak rozumiem nie ma sensu go "oblepiać" czymś od środka - folią czy coś ? A co do połączenia reku.- termoflexem giętkim do kanałów sztywnych - w odcinkach ok 1,5m - będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.10.2022 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 masz rację. Muszę wygospodarować miejsce za czerpnią na puchę Jak ją ocieplić ? Będzie w miejscu gdzie zimą będzie plusowa temp. Podpowiesz odnośnie kolanek 90 stopni przy reku / skrzynkach rozdzielczych ? Głównie chodzi mi o tą skrzynkę - gdyż tam "idealnie" pasuje 90 stopnii... Skrzynia ze styroduru posklejana klejem wychodzi najtaniej. Skrzynkę stalową najlepiej okleić szczelnie - samoprzylepną matą/pianką kauczukową - grubość przynajmniej 10 mm Kolana 90* jak najbardziej, ale stalowe (sztywne tłoczone) - takie samo kolano wykonane z zawiniętego przewodu elastycznego FLEX ma przynajmniej 2 razy większy opór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 07.10.2022 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 dzięki Wam za pomoc Zbieram się zatem za klejenie skrzynki ze styroduru skoro mówicie ,że to bezpieczne Pochwalę się za parę dni fotami filtr kieszeniowy 30 na 30 cm - czy lepiej znacznie większy ? Skrzynkę chciałbym umieścić od razu na czerpni gdyż mam dobry dostęp - zatem będzie : czerpnia - rura fi200 przez ścianę i od razu do tego przyczepiona w ścianie - skrzyneczka ( lekka wiec luz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 07.10.2022 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 jak juz sie tak rozpędzasz to pamiętaj że masz mieć przed filtrem dokładnym filtr wstępny bo inaczej filtr dokładny nie pożyje długo. Jak zrobisz filtr wstępny i dokładny przed reku to możesz wyjąć filtr z reku, zmniejszy to opory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 07.10.2022 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 myślałem nad "płaskim" g4 a za nim f7 kieszeniowy - w "puszcze" tz. w styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 08.10.2022 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 a jeszcze pytanko - kanał główny nawiewny będzie szedł położony na betonowym stropie - przykryty wełną - czy tą rure sztywną mam izolować czy nie ma to sensu skoro leży na ciepłym stropie przykryty wełną ? Niech się dogrzewa od płyty ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 a jeszcze pytanko - kanał główny nawiewny będzie szedł położony na betonowym stropie - przykryty wełną - czy tą rure sztywną mam izolować czy nie ma to sensu skoro leży na ciepłym stropie przykryty wełną ? Niech się dogrzewa od płyty ? Rury izolujesz tam, gdzie między powietrzem wewnątrz a na zewnątrz będzie znaczna różnica temperatur. Czyli tutaj nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 08.10.2022 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 tak myślałem ale wolę dopytać dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 10.10.2022 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 (edytowane) zerknijcie proszę na mój super projekt Czy to ma sens ? Czerpać powietrze ma z otworu prosto z czerpni ( z tyłu skrzynki na górze ) Natomiast do reku ma lecieć z dołu z przodu skrzynki. Filtr kieszeniowy ma być w pionie - tak aby "kieszenie wisiały ku dole ) Sama skrzynka ma być w pionie - jednakże nie wiem - czy taki układ otworów ( w przeciwległych stronach skrzynki ) - może być ? Czy lepiej aby ta skrzynka jednak była w poziomie i miała otwory naprzeciwko siebie ? Edytowane 10 Października 2022 przez lukaszo11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.10.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Tak jak narysowałeś jest bardzo dobrze.Filtr kieszeniowy ustawiony kieszeniami w dół działa najlepiej.Wlot/wylot ma niewielkie znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 10.10.2022 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 extra bałem się czy ta od czoła co idzie do reku - będzie ok Czy lepiej nie dać wyjścia pod spodem ( czyli bezpośrednio pod spodem kasety ) - ale to by mi bardzo utrudniło montaż skrzynki - a tak ją po prostu położę na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 11.10.2022 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 rozmyślam jeszcze na temat odprowadzenia kondensatu - czy w przypadku wymiennika erv - będzie się z niego dużo "lało" ?W sensie wiaderko czy jednak odpływ do kanalizacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 rozmyślam jeszcze na temat odprowadzenia kondensatu - czy w przypadku wymiennika erv - będzie się z niego dużo "lało" ? W sensie wiaderko czy jednak odpływ do kanalizacji.... Rekuperatory ERV nie mają odprowadzenia skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 11.10.2022 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 dzięki ale na logikę - jeśli nie posiada reku. z erv - grzałki czy tam gwc - to przy dużych mrozach - coś go tam oszroni pewnie ? Jak odpali system odmrażania - to nic nie poleci z niego ? Tak wogole w jakiej tem. taki wymiennik w tych warunkach może zamarznać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 dzięki ale na logikę - jeśli nie posiada reku. z erv - grzałki czy tam gwc - to przy dużych mrozach - coś go tam oszroni pewnie ? Przez kilka lat raz mi się przytrafiło. Prawdopodobnie za mało agresywny system odmrażania wywiewem albo zamarzła mi wyrzutnia. Nie powinno to się zdarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 11.10.2022 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 ok to naprawdę super wiadomość dla mnie. Z tym kondensatem i jego zamarzanie to była u mnie wieczna zmora..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.10.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Rekuperator entalpiczny też może mieć odprowadzenie skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts