Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory O3Ozon ECS Piotr Paruszewski - ktoś ma z serii CWP oraz CWPP

Recommended Posts

gdzie najlepiej tą rurę elastyczną umieścić ? Może ona być od razu przy reku. ? Jeśli tak to by mi kupę roboty odeszło :) Bo pasowanie kanałów sztywnych do reku - mordęga. Jeśli tak - to ile polecasz? Z 1m - 1,5m, styknie czy więcej ? Co do kolanka 90 stopni bardziej mi chodziło o ograniczenie hałasów niz tłumienie - ale chyba takie kolanko 90 stopni przy skrzynce rozdzielczej - nie spowoduje większego hałasu niż 45 stopni ?

Co do skrzynki z EPS - myślałem nad tym już kiedyś - myślisz ,że ma to sens ( tz. będzie to "bezpieczne" dla zdrowia )

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tz. bardziej mi chodziło o XPS ( styrodur) niż o eps - bo eps to zwykły styropian - a XPS byłby twardy :) Na skrzynkę lepszy znacznie - pytanie czy nadaje się pod kątek zdrowotnym

https://peflex.cennik24.pl/peflex/rura-eps-pe-flex-1m-fi-wew-200mm--fi-zewn-250mm--9119

EPS też może być twardy. Ale tu przecież nie ma dużych sił, więc i "elewacyjny" wystarczy.

masz rację. Muszę wygospodarować miejsce za czerpnią na puchę :) Jak ją ocieplić ? Będzie w miejscu gdzie zimą będzie plusowa temp.

Podpowiesz odnośnie kolanek 90 stopni przy reku / skrzynkach rozdzielczych ? Głównie chodzi mi o tą skrzynkę - gdyż tam "idealnie" pasuje 90 stopnii...

Skrzynia ze styroduru posklejana klejem wychodzi najtaniej.

Skrzynkę stalową najlepiej okleić szczelnie - samoprzylepną matą/pianką kauczukową - grubość przynajmniej 10 mm

Kolana 90* jak najbardziej, ale stalowe (sztywne tłoczone) - takie samo kolano wykonane z zawiniętego przewodu elastycznego FLEX ma przynajmniej 2 razy większy opór

dzięki Wam za pomoc :) Zbieram się zatem za klejenie skrzynki ze styroduru skoro mówicie ,że to bezpieczne :) Pochwalę się za parę dni fotami :)

filtr kieszeniowy 30 na 30 cm - czy lepiej znacznie większy ? Skrzynkę chciałbym umieścić od razu na czerpni gdyż mam dobry dostęp - zatem będzie : czerpnia - rura fi200 przez ścianę i od razu do tego przyczepiona w ścianie - skrzyneczka ( lekka wiec luz )

a jeszcze pytanko - kanał główny nawiewny będzie szedł położony na betonowym stropie - przykryty wełną - czy tą rure sztywną mam izolować czy nie ma to sensu skoro leży na ciepłym stropie przykryty wełną ? Niech się dogrzewa od płyty ?

Rury izolujesz tam, gdzie między powietrzem wewnątrz a na zewnątrz będzie znaczna różnica temperatur. Czyli tutaj nie trzeba.

filtr.jpg

zerknijcie proszę na mój super projekt :) Czy to ma sens ? Czerpać powietrze ma z otworu prosto z czerpni ( z tyłu skrzynki na górze )

Natomiast do reku ma lecieć z dołu z przodu skrzynki. Filtr kieszeniowy ma być w pionie - tak aby "kieszenie wisiały ku dole )

Sama skrzynka ma być w pionie - jednakże nie wiem - czy taki układ otworów ( w przeciwległych stronach skrzynki ) - może być ?

Czy lepiej aby ta skrzynka jednak była w poziomie i miała otwory naprzeciwko siebie ?

Edytowane przez lukaszo11

dzięki :) ale na logikę - jeśli nie posiada reku. z erv - grzałki czy tam gwc - to przy dużych mrozach - coś go tam oszroni pewnie ?

Przez kilka lat raz mi się przytrafiło. Prawdopodobnie za mało agresywny system odmrażania wywiewem albo zamarzła mi wyrzutnia. Nie powinno to się zdarzać.