Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stryszek na wiazarach

Recommended Posts

Pytanko mam do osób które mają strych na wiazarach. Zastanawiam się, ponieważ mam dom parterowy z wiazarami prefabrykowanymi, szerokość domu ok. 11m długość 17m stryszek wyszedł ok 50m2 według dokumentu obciążenie zmienne podłogi na stryszku 120kg/m2. Sufit będzie podwieszany KG plus ocieplenie wełna ok. 30cm i płyta OSB 22mm na stryszku, rozumiem że wiązar bez problemu utrzyma taki ciężar, pytanie tylko jak duży ciężar będę mógł ułożyc na stryszku? Rozumiem że żadnej szafy, łóżka tam nie postawie, ale jakieś przedmioty do przechowania spokojnie mogę układać?

U mnie jest rozpiętość wiązarów 8m, ale nie pamiętam jakie obciążenie jest na dolny pas, wiązary zaprojektowane bez użytkowego strychu. Nad garażem zrobiłem mały stryszek z podłogą z osb i ma takie lekkie przedmioty wystarcza, leżaki ogrodowe, węże ogrodowe na bębnach itp. na ścianie szczytowej zrobiłem półki zamocowane do ściany i to stężeń wiązarów i na nich mam troszkę gratów też poukładanych

Pytanko mam do osób które mają strych na wiazarach. Zastanawiam się, ponieważ mam dom parterowy z wiazarami prefabrykowanymi, szerokość domu ok. 11m długość 17m stryszek wyszedł ok 50m2 według dokumentu obciążenie zmienne podłogi na stryszku 120kg/m2. Sufit będzie podwieszany KG plus ocieplenie wełna ok. 30cm i płyta OSB 22mm na stryszku, rozumiem że wiązar bez problemu utrzyma taki ciężar, pytanie tylko jak duży ciężar będę mógł ułożyc na stryszku? Rozumiem że żadnej szafy, łóżka tam nie postawie, ale jakieś przedmioty do przechowania spokojnie mogę układać?

W skrócie: tak, możesz tam składować różne rzeczy. W projekcie masz wyliczenia i założenia, skąd te 120 kg/m2 się wzięło.