Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybko rdzewiejące grzejniki

Piotr_1984

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Mam taki problem. Dom z lat 80, stara instalacja CO, piec na ekogroszek z koszem + pompka do mieszania ciepłej wody (od około 7lat).

Grzejniki Purno w całym domu. Od jakiś 3 lat mierzę się z problemem nieszczelności na grzejnikach. Grzejnik wymieniam średnio co 2-3 lata. Najczęściej nieszczelność pojawia się na spawach. Zrozumiałbym pojedyne przypadki ale nie taką sytuacje. Praktycznie każdy grzejnik został już wymieniony. Nie wiem co się dzieje. Był u mnie już elektryk, sprawdzał czy coś nie zostało źle podłączone, hydraulik również. BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Skład wody instalacyjnej? Może warto pomyslećo inhibitorach korozji? Może w okolicy jest nadprzeciętna wilgotność powietrza? Stawy, jeziora, torfowiska?

Temat dla mnie mało znany, użytkownicy REGULUSÓW go nie mają, gdyż są one nierdzewne. Analogicznie użytkownicy żeberek aluminiowych.

Może warto pójść w tym kierunku i odpuścić sobie grzejniki stalowe?

Witam forumowiczów.

Mam taki problem. Dom z lat 80, stara instalacja CO, piec na ekogroszek z koszem + pompka do mieszania ciepłej wody (od około 7lat).

Grzejniki Purno w całym domu. Od jakiś 3 lat mierzę się z problemem nieszczelności na grzejnikach. Grzejnik wymieniam średnio co 2-3 lata. Najczęściej nieszczelność pojawia się na spawach. Zrozumiałbym pojedyne przypadki ale nie taką sytuacje. Praktycznie każdy grzejnik został już wymieniony. Nie wiem co się dzieje. Był u mnie już elektryk, sprawdzał czy coś nie zostało źle podłączone, hydraulik również. BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Nie wiem też co to masz za cieknące spawy ? Czego z czym ? jak masz piec na paliwa stałe to pewnie instalacje w otwartym systemie masz czyli z ciągłym dostępem tlenu, czyli tak naprawdę dedykowaną pod starego typu grzejniki żeliwne.

Może masz nieprawidłowo pomieszane różne rodzaje materiałów w instalacji np. aluminium i miedź.

Będzie wówczas korozja elektrochemiczna i powstawać będą wżery i nieszczelności.

U mnie instalacja z grzejnikami stalowymi płytowymi Purmo ma ponad 20 lat i nic się nie dzieje ani jednego grzejnika nie wymieniałem. Woda instalacyjna ma inhibitory i jest szczelna. Jest niewielkie pomieszanie materiałów o małej różnicy potencjałów stal chrom i tyci tyci miedzi. Jak masz Al i Cu to gorzej być już chyba nie może.

Może też masz nieszczelności i dużo uzupełniasz wody czyli tlen i koroduje. U mnie ubytki w instalacji to max ok. 0.5l na rok na ok 120 l pojemności instalacji.