Piotr_1984 04.10.2022 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Witam forumowiczów.Mam taki problem. Dom z lat 80, stara instalacja CO, piec na ekogroszek z koszem + pompka do mieszania ciepłej wody (od około 7lat).Grzejniki Purno w całym domu. Od jakiś 3 lat mierzę się z problemem nieszczelności na grzejnikach. Grzejnik wymieniam średnio co 2-3 lata. Najczęściej nieszczelność pojawia się na spawach. Zrozumiałbym pojedyne przypadki ale nie taką sytuacje. Praktycznie każdy grzejnik został już wymieniony. Nie wiem co się dzieje. Był u mnie już elektryk, sprawdzał czy coś nie zostało źle podłączone, hydraulik również. BARDZO PROSZĘ O POMOC. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270471-szybko-rdzewiej%C4%85ce-grzejniki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.10.2022 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Skład wody instalacyjnej? Może warto pomyslećo inhibitorach korozji? Może w okolicy jest nadprzeciętna wilgotność powietrza? Stawy, jeziora, torfowiska?Temat dla mnie mało znany, użytkownicy REGULUSÓW go nie mają, gdyż są one nierdzewne. Analogicznie użytkownicy żeberek aluminiowych.Może warto pójść w tym kierunku i odpuścić sobie grzejniki stalowe? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270471-szybko-rdzewiej%C4%85ce-grzejniki/#findComment-8026783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 06.10.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Witam forumowiczów. Mam taki problem. Dom z lat 80, stara instalacja CO, piec na ekogroszek z koszem + pompka do mieszania ciepłej wody (od około 7lat). Grzejniki Purno w całym domu. Od jakiś 3 lat mierzę się z problemem nieszczelności na grzejnikach. Grzejnik wymieniam średnio co 2-3 lata. Najczęściej nieszczelność pojawia się na spawach. Zrozumiałbym pojedyne przypadki ale nie taką sytuacje. Praktycznie każdy grzejnik został już wymieniony. Nie wiem co się dzieje. Był u mnie już elektryk, sprawdzał czy coś nie zostało źle podłączone, hydraulik również. BARDZO PROSZĘ O POMOC. Nie wiem też co to masz za cieknące spawy ? Czego z czym ? jak masz piec na paliwa stałe to pewnie instalacje w otwartym systemie masz czyli z ciągłym dostępem tlenu, czyli tak naprawdę dedykowaną pod starego typu grzejniki żeliwne. Może masz nieprawidłowo pomieszane różne rodzaje materiałów w instalacji np. aluminium i miedź. Będzie wówczas korozja elektrochemiczna i powstawać będą wżery i nieszczelności. U mnie instalacja z grzejnikami stalowymi płytowymi Purmo ma ponad 20 lat i nic się nie dzieje ani jednego grzejnika nie wymieniałem. Woda instalacyjna ma inhibitory i jest szczelna. Jest niewielkie pomieszanie materiałów o małej różnicy potencjałów stal chrom i tyci tyci miedzi. Jak masz Al i Cu to gorzej być już chyba nie może. Może też masz nieszczelności i dużo uzupełniasz wody czyli tlen i koroduje. U mnie ubytki w instalacji to max ok. 0.5l na rok na ok 120 l pojemności instalacji. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/270471-szybko-rdzewiej%C4%85ce-grzejniki/#findComment-8026938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts