Stas33 09.10.2022 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Witam. Mam pewien dylemat. Remontuję stary ceglany domek z lat 30-ch. Jest tam dwie więźby dachowe - stara kopertowa i nowa dwuspadowa jętkowo-krokwiowa. Problem w tym, że murłaty nowego dachu nie są książkowo przymocowane do muru tylko w narożnikach do głównych belek starego dachu i w jednym miejscu po środku wspomagającej belki również starej więźby. Po zbudowaniu nowego dachu zostały również wymurowane ściany szczytowe. Chciałbym zrobić nową podmurówkę pod murłatą lub zelbetonową belkę zbrojoną pod murłatą i ją w tym czymś zakotwiczyć. Z jednej strony rozebrałem stare cegły do bazowej warstwy cegieł ściany nośnej i to samo chcę dokończyć z drugiej strony. Wystawiam pare zdjęć jak to wygląda. Jasna belka na tych zdjęciach to jest murłata nowego dachu. Co mógłbym z tym fantem zrobić żeby było bezpiecznie. Dziękuję za każdą radę. Zapewniam że nie jestem szaleńcem a bardzo rozważnie podejmuje działania. Edytowane 10 Października 2022 przez Stas33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.10.2022 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Ciekawy temat, szkoda, że zdjęcia wyglądają, jakby były zrobione pierwszą Nokią. Może wrzuć większe (poprzez zaawansowaną edycję i dodanie załączników)? Ogólnie, do takich akcji potrzeba konstruktora. Podejrzewam, że całość trzeba będzie zdjąć i wykonać wieniec, a być może jeszcze stężyć dodatkowo przeciwległe ściany żelbetowymi belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stas33 12.10.2022 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ok zdjęcia będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts