Felik 09.10.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Cześć,Mam w projekcie takie warstwy od dołu: piasek, beton podkladkowy z bednarka w środku, XPS 300 20cm (przechodzący w izolacje pionowa), folia PE, płyta 25cm. Mam trochę wątpliwości co do hydroizolacji jako, ze w moim terenie przez ostatnie 10 lat wody gruntowe podchodziły na wysokość 60cm pod planowana płyta a w przeszłości zdarzały się tez wyłania rzeki (chociaż planowany dom nie leży na mapach żadnego zagrożenia powodziowego). Chciałbym zabezpieczyć fundamenty według DIN 18533 W2.1 czyli z wodą napierająca do 3m słupa wody. Traktuje moje rozważania jako przygotowanie do technicznej dogrywki z projektantem. W związku z tym:* co byście polecali zamiast folii PE ? (Trochę niepochlebnych opinii tu znalazłem o niej, ze wyglada jak sito przy zalewaniu), myślałem o EPDM ale to ciężko z przejściami instalacyjnymi pewnie połączyć oraz o czyms typu kmb,fpd,szlam cementowy ale tutaj mam wątpliwości czy mogą one być pod ciężarem domu jednorodzinnego.* czy taka izolacja lepiej żeby była pod styropian (na betonie podkladkowym) czy nad styropianem ? Teoretycznie producenci zalecają równe i nośne podłoże (beton chyba lepiej to spełnia) ale wtedy łączenie izolacji pionowej z pozioma nie wiem czy wyjdzie takie szczelne (pionowa malowana by była po położeniu kosztaltek styropianowych) podczas gdy na styropianie byłoby nakładane na raz poziomo i pionowo. Co radzicie ? Od razu mówię, ze nic tutaj bez zaakceptowania przez projektanta nie będę zmieniał ale tez jestem ciekaw jakie są inne opcje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2022 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Dobrze kombinujesz. XPS też absorbuje sporo wilgoci i warto go przed nią zabezpieczyć. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132794-Jaki-styropian-do-fundamentu https://forum.muratordom.pl/entry.phJak nie chcesz kompromisu, to daj papę SBS zgrzaną na zakładach na beton podkładowy. Potem trochę kombinacji jak zrobić hydroizolacje pionowa i ją połączyć z poziomą - ale wszystko do zrobienia.p?131340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.10.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Skoro masz beton podkładowy, to go wykorzystaj. Daj np. BIT 2K lub MB 2K. Rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 11.10.2022 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Właśnie tak będę próbował, jestem w kontakcie z przedstawicielem remmersa. Na razie wiem, że "Materiał jest czy to MB 2K czy BIT 2K potrzebują mocnego i trwałego podłoża (jeśli mowa o wodoszczelności i zastosowaniach podziemnych). W warunkach jest zapis, że podłoże musi mieć min. 1,5 MPa na odrywanie." Celuje w coś takiego jak w załączniku (pomijając rury grzewcze, chodzi mi o sam układ warstw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Celuje w coś takiego jak w załączniku (pomijając rury grzewcze, chodzi mi o sam układ warstw). Jak już masz całą izolacje pod, to rób płytę grzewczą. Tylko potrzebujesz dobrej ekipy, co ładnie wypoziomuje i zatrze płytę, żeby była docelową podłogą. Odpada EPS i wylewka (czyli sporo kasy i albo zyskasz wysokość pomieszczenia, albo zaoszczędzisz na wysokości ścian, ich izolacji i elewacji). Hydraulikę dajesz wtedy pod/na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 11.10.2022 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Jak już masz całą izolacje pod, to rób płytę grzewczą. Tylko potrzebujesz dobrej ekipy, co ładnie wypoziomuje i zatrze płytę, żeby była docelową podłogą. Odpada EPS i wylewka (czyli sporo kasy i albo zyskasz wysokość pomieszczenia, albo zaoszczędzisz na wysokości ścian, ich izolacji i elewacji). Hydraulikę dajesz wtedy pod/na stropie. Tylko wtedy nie wiem czy okno HS dobrze mi wyjdzie z małym progiem (nie ogarniałem tematu jeszcze). Dodatkowo nie wiem czy psychicznie dobrze czułbym się z rurami pod stropem - wtedy przeciek czy coś i od razu po suficie i do gniazdek itp. Musiałbym się chyba oswoić z myślą. I przypomnieć konkluzję wszystkich wątków n muratorze o przesłaniu "a co jak Ci siezepsuje rurka w plycie" albo "wierzysz, że ta rurka dotrwa do zalewania w całości?". Przez ostatni rok na muratorze wyrobiłem sobie trochę wizję plyty bazując na forumowych mądrościach. Postaram się jeszcze trochę rozluźnić myślenie i wziąć pod uwagę te rady Btw. Akurat w kwestii fundamentow staram się kierować podejściem "ich już nigdy nie poprawisz w środku, muszą wyjść najlepiej jak to mozliwe" - mieso mogę kroić na mdf-ie zamiast kamieniu ale hydro w fundamencie musi byc najlepsze a o próg nie mogę się potykać (bo tego też już łatwo nie poprawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 nie wiem czy psychicznie dobrze czułbym się z rurami pod stropem - wtedy przeciek czy coś i od razu po suficie i do gniazdek itp. Same zalety. Od razu widzisz, że cos się dzieje i naprawiasz. Wyciek w wylewce to dopiero problem, jak odkryjesz po miesiącach jak wyjdzie na ściane. W bloku byś się bał, że rury masz nad głową? "a co jak Ci siezepsuje rurka w plycie" albo "wierzysz, że ta rurka dotrwa do zalewania w całości?" To wrócisz do planu A. Zapomnisz o rurach w płycie. Zrobisz wylewkę z ogrzewaniem. A co zrobisz, jak dasz na płycie wylewkę z rurami i się rura zepsuje? Dochodzi koszt kucia i wywozu gruzu. A może... da się rurę naprawić robiąc male kucie? W obydwu przypadkach tak samo? Dla mnie głównym plusem płyty była akumulacja. Ale wyszło mi, że się nie opłaca. Więcej w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sanier.pl 17.11.2022 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Zamiast folii PE proponuję zastosować mieszankę Hydrostop 209 zapewnia wodoszczelność betonu do 60m słupa wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts