Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania w trakcie budowy i odrzucenie zgłoszenia o zakończeniu budowy.

MARAS68

Recommended Posts

Witam.

Mam poważny problem. W trakcie budowy domu z zaplanowanym ogrzewaniem gazem Polgaz odmówił mi przyłącza gazowego "z przyczyn baraku warunków ekonomicznych" pomimo tego iż gaz jest przy granicy mojej działki. Tłumaczą to brakiem środków na nowe przyłącza. W związku z tym po konsultacji z kierownikiem budowy zamontowałem piec na pellet zgodny z ustawą antysmogową i ekoprojektem. Niestety w momencie zgłoszenia o zakończeniu budowy wyszło ,że takiej zmiany nie mogę dokonać ponieważ jest to zmiana istotna i nie wolno zamienić ogrzewania paliwem ciekłym na paliwo stałe art 36a prawa budowlanego. Ustawodawca chciał w ten sposób wyeliminować możliwość instalacji piecy na węgiel ale wpisane to jest niestety jako paliwo stałe a pellet uważany jest za paliwo stałe. Oczywiście kierownik budowy powinien o tym przepisie wiedzieć ale w niczym nie zmienia to mojej sytuacji. Nadzór budowlany grozi mi wysoką karą i jednocześnie nie widzi innego rozwiązania jak wymiany źródła ogrzewania na pompę ciepła lub ogrzewanie elektryczne. Szukałem pomocy w starostwie, gminie rejonowym i wojewódzkim inspektoracie budowlanym i wszędzie odbijam się od ściany. Najczęściej usłyszałem ,że mam podać do sądu kierownika budowy. Może tutaj mi ktoś będzie wstanie podpowiedzieć co w takiej sytuacji mogę jeszcze zrobić by legalnie zamieszkać w nowo wybudowany budynku.

Witam.

Mam poważny problem. W trakcie budowy domu z zaplanowanym ogrzewaniem gazem Polgaz odmówił mi przyłącza gazowego "z przyczyn baraku warunków ekonomicznych" pomimo tego iż gaz jest przy granicy mojej działki. Tłumaczą to brakiem środków na nowe przyłącza. W związku z tym po konsultacji z kierownikiem budowy zamontowałem piec na pellet zgodny z ustawą antysmogową i ekoprojektem. Niestety w momencie zgłoszenia o zakończeniu budowy wyszło ,że takiej zmiany nie mogę dokonać ponieważ jest to zmiana istotna i nie wolno zamienić ogrzewania paliwem ciekłym na paliwo stałe art 36a prawa budowlanego. Ustawodawca chciał w ten sposób wyeliminować możliwość instalacji piecy na węgiel ale wpisane to jest niestety jako paliwo stałe a pellet uważany jest za paliwo stałe. Oczywiście kierownik budowy powinien o tym przepisie wiedzieć ale w niczym nie zmienia to mojej sytuacji. Nadzór budowlany grozi mi wysoką karą i jednocześnie nie widzi innego rozwiązania jak wymiany źródła ogrzewania na pompę ciepła lub ogrzewanie elektryczne. Szukałem pomocy w starostwie, gminie rejonowym i wojewódzkim inspektoracie budowlanym i wszędzie odbijam się od ściany. Najczęściej usłyszałem ,że mam podać do sądu kierownika budowy. Może tutaj mi ktoś będzie wstanie podpowiedzieć co w takiej sytuacji mogę jeszcze zrobić by legalnie zamieszkać w nowo wybudowany budynku.

Nadzór budowlany ma egzekwowac prawo ale jednoczesnie wprowadza w bład. W twoim przypadku w gre wchodzi tylko pompa ciepła, przy ogrzewaniu elektrycznym nie spełnisz wymogu Ep, czy PINB o tym nie wie? Skoro kierownik budowy wprowadził w bład, a jest ubezpieczony to trzeba pokryc ten bład z jego ubezpieczenia. Kocioł sprzedaj dołóz ubezpieczenie KB i niewiele dopłacisz do PC. Straty tez bedą czyli koszt montazu i demontazu kotła, ale to z ubezpieczenia, stracony czasy i nerwy, ale nie ma innego wyjscia.

Nadzór budowlany ma egzekwowac prawo ale jednoczesnie wprowadza w bład. W twoim przypadku w gre wchodzi tylko pompa ciepła, przy ogrzewaniu elektrycznym nie spełnisz wymogu Ep, czy PINB o tym nie wie? Skoro kierownik budowy wprowadził w bład, a jest ubezpieczony to trzeba pokryc ten bład z jego ubezpieczenia. Kocioł sprzedaj dołóz ubezpieczenie KB i niewiele dopłacisz do PC. Straty tez bedą czyli koszt montazu i demontazu kotła, ale to z ubezpieczenia, stracony czasy i nerwy, ale nie ma innego wyjscia.

Jeżeli chodzi o kierownika budowy to tutaj raczej bez sądu się nie obejdzie. Na chwilę obecną raczej mnie nie stać na zakup PC nie mówiąc o późniejszych kosztach prądu. Wynika z tego ,że jestem w czarnej d... Wkurza tylko to, że kilkanaście metrów dalej ktoś dostaje dofinansowanie od państwa żeby taki piec założyć a ja nie mogę takiego używać w nowym domu.

• Like 1

Jeżeli chodzi o kierownika budowy to tutaj raczej bez sądu się nie obejdzie.

Jak przeczytasz jego obowiązki w Prawie Budowlanym, to niby z którego obowiązku się nie wywiązał? Jedyne co nie dopełnił, to:

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

Przed czym pewnie się wybroni, że nie zauważył zmian w kotłowni, bo go na budowie nie było od iluś miesięcy. Ale już ten błąd naprawił.

Zacznij od narady z autorem Twojego projektu. Wszelkie zmiany to on zatwierdza i dokumentuje. Nie ma zakazu montażu kotła na paliwo stałe. PB stwierdza jedynie, że to jest zmiana istotna i trzeba uzyskać nowe PnB a wcześniej projektant ma to zaktualizować i opisać w projekcie..

Nie mogą być piece to trzeba było ich nie robić. Jest tysiąc sposobów ogrzewania poza piecami. Pompa, czysty prąd, dom pasywny... itd. I tego nie musisz nigdzie zgłaszać bo sposób ogrzewania to nieistotne odstępstwo.

bardzo mi sie podoba podanie do sądu KB. Bardzo. :D

Edytowane przez pandzik

.... Jest tysiąc sposobów ogrzewania poza piecami. ....... czysty prąd ........ itd. I tego nie musisz nigdzie zgłaszać bo sposób ogrzewania to nieistotne odstępstwo.

:D

Zmiana zródła grzewczego to zmiana charakterystyki energetycznej, zakladajac ze ten dom nie jest pasywny, do pasywnego nikt by montował kotła na pellet, przy czystym prądzie nie ma szans na Ep<=70 kWh/m2*a, czyli dom nie spełnia wymogów WT i nie moze byc dopuszczony do uzytkowania.

Witaj,

Miałem identyczną sytuację. Projekt z 2018 w nim butla z gazem, a podlaczylem piec na pellet. Dom oddany w 2022, kierownik przerobił cześć projektu na potrzeby nowych warunków technicznych i przeszło.

Ważna data wydania PnB. Nie dotyczyła Ciebie ta ustawa

Data wejścia w życie:2020-09-19

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000471/O/D20200471.pdf

A to w niej stoi:

c) ust. 5 otrzymuje brzmienie:

„5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:

[...]

7) zmiany źródła ciepła do ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej, ze źródła zasilanego paliwem ciekłym, gazowym, odnawialnym źródłem energii lub z sieci ciepłowniczej, na źródło opalane paliwem stałym.”,

Witam.

Mam poważny problem. W trakcie budowy domu z zaplanowanym ogrzewaniem gazem Polgaz odmówił mi przyłącza gazowego "z przyczyn baraku warunków ekonomicznych" pomimo tego iż gaz jest przy granicy mojej działki. Tłumaczą to brakiem środków na nowe przyłącza. .

Jaki masz zapis w warunkach przyłączenia do sieci ?

Do odbioru.

Później można zmienić.

Może pod tym kątem należy to rozważyć?

Kazdorazowa zmiana zródła ciepła za wyjatkiem zmiany zródla na takie samo wymaga sporzadzenia nowej charakterystyki energetycznej, niezaleznie czy to przed czy po odbiorze. Oddzielna kwestia ze poki co tego nikt nie kontroluje, a przynajmniej po odbiorze. Czy kiedys nie bedzie koniecznosci zgłaszania takich zmian pod rygorem kar nie wiem, ale na luzowanie przepisów raczej liczyc nie mozna.

Kazdorazowa zmiana zródła ciepła za wyjatkiem zmiany zródla na takie samo wymaga sporzadzenia nowej charakterystyki energetycznej, niezaleznie czy to przed czy po odbiorze. Oddzielna kwestia ze poki co tego nikt nie kontroluje, a przynajmniej po odbiorze. Czy kiedys nie bedzie koniecznosci zgłaszania takich zmian pod rygorem kar nie wiem, ale na luzowanie przepisów raczej liczyc nie mozna.

A nowa charakterystyka nie jest wymagana tylko do sprzedaży domu?

Jak przeczytasz jego obowiązki w Prawie Budowlanym, to niby z którego obowiązku się nie wywiązał? Jedyne co nie dopełnił, to:

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

Przed czym pewnie się wybroni, że nie zauważył zmian w kotłowni, bo go na budowie nie było od iluś miesięcy. Ale już ten błąd naprawił.

Zacznij od narady z autorem Twojego projektu. Wszelkie zmiany to on zatwierdza i dokumentuje. Nie ma zakazu montażu kotła na paliwo stałe. PB stwierdza jedynie, że to jest zmiana istotna i trzeba uzyskać nowe PnB a wcześniej projektant ma to zaktualizować i opisać w projekcie..

Wydaje mi się ,że KB powinien znać aktualne przepisy a tym bardziej takie ,które weszły w życie półtora roku temu. Poinformowałem go ,że z powodu odmowy przyłączenia gazu planuję ogrzewać dom piecem na pellet. Potwierdził mi ,że to zmiana nieistotna i zaaprobował. Tak też wpisał w zawiadomieniu o zakończeniu budowy. Skąd ja mogłem wiedzieć ,że nie ma racji? Wszędzie gdzie trafiam wskazują mi KB jako winnego tej sytuacji.

• Like 1

Potwierdził mi ,że to zmiana nieistotna i zaaprobował. Tak też wpisał w zawiadomieniu o zakończeniu budowy.

No to przekroczył uprawnienia bo wszedł w buty projektanta (tego wpisanego z imienia i nazwiska w PnB - nie ważne, czy również ma odpowiednie uprawnienia):

6.Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia.

Czy to jednak coś zmienia? Nigdzie nie jest powiedziane, że ma obowiązek odesłać do projektanta. Może się bronić, że nie raz szedł podobnie na rękę inwestorom podpisując papiery jak coś zrobili inaczej.

Wydaje mi się ,że KB powinien znać aktualne przepisy a tym bardziej takie ,które weszły w życie półtora roku temu. Poinformowałem go ,że z powodu odmowy przyłączenia gazu planuję ogrzewać dom piecem na pellet. Potwierdził mi ,że to zmiana nieistotna i zaaprobował. Tak też wpisał w zawiadomieniu o zakończeniu budowy. Skąd ja mogłem wiedzieć ,że nie ma racji? Wszędzie gdzie trafiam wskazują mi KB jako winnego tej sytuacji.

Nie rozumiem po co te dyskusje, zwróć sie do adwokata, zapytaj czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania z polisy KB, nie pytaj na forum. Tu kazdy pisac moze wszystko bez zadnej odpowiedzialnosci.

Nie rozumiem po co te dyskusje, zwróć sie do adwokata, zapytaj czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania z polisy KB, nie pytaj na forum. Tu kazdy pisac moze wszystko bez zadnej odpowiedzialnosci.

A adwokat niby za co odpowiada?

Weźmie kasę niezależnie od tego, co powie i niezależnie od tego, czy wyrok będzie zgodny z tym, co powie - nie odda tej kasy. A na 99% odpowiedź będzie "może tak, a może przeciwnie" i jak się przyłoży, to przywoła jakieś wyroki za jednym i za drugim - a człowiek wydaje kasę na analizę, a po jej przeczytaniu jeszcze mniej wie, niż przed wydaniem kasy.

A adwokat niby za co odpowiada?

Weźmie kasę niezależnie od tego, co powie i niezależnie od tego, czy wyrok będzie zgodny z tym, co powie - nie odda tej kasy. A na 99% odpowiedź będzie "może tak, a może przeciwnie" i jak się przyłoży, to przywoła jakieś wyroki za jednym i za drugim - a człowiek wydaje kasę na analizę, a po jej przeczytaniu jeszcze mniej wie, niż przed wydaniem kasy.

Owszem, nie da gwarancji wygranej, ale co Marasowi z Twoich rad, ma na Ciebie sie powołac przy dochodzeniu swoich praw? Skoro to nie KB jest winny to udziel takiej konkretnej rady co Maras ma zrobic aby jego sprawa zakonczyła sie pomyslnie. Dyskusje z nim wcale nie przyblizaja go do rozwiazania problemu.

• Like 1