asaledr 10.10.2022 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Witam, Czy wodociągi jak instalują mi studzienke z licznikiem przy granicy obchodzi gdzie ja to potem pociągne? Tak samo prąd? Jeśli mam skrzynke z licznikiem przed płotem to interesuje kogoś gdzie ja to ciągne? Trzeba od tej studzienki i od tej skrzynki nanosić to na mapy czy to już moja sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 10.10.2022 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Jeśli chcesz mieć odbiór domu to musisz dysponować mapą z naniesionymi wszystkimi mediami doprowadzonymi do budynku oraz mieć protokoły tych przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.10.2022 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Inwentaryzacja powykonawcza każdej instalacji do odbioru jest teoretycznie niezbędna. Nie dasz mapy, nie dostaniesz protokołu = licznika tzn. wtopa. Praktycznie robi się to na raz do zakończenia budowy z dżentelmeńską umową, że masz wodę ale mapę dostarczysz. Przyczyna prozaiczna; Koszta dla inwestora (osobne zgłoszenia, operaty i czekanie). Dlatego lepiej jesli robi ci to jeden geodeta. Zgłosi raz (inwentaryzację budynku i przyłączy oraz modernizację EGiB), wytyczy a potem przyjeżdża na telefon na każdy etap (tel. jutro zasypujemy w południe, na rano jest inspektor z wodociagów) , pomiar i do teczkia, potem dostajesz ze 6 odbitek (każdy dysponent sieci + dwie dla ciebie, jedna pójdzie do odbioru z DB, druga ci zostanie do dokumentacji własnej. Cena jak strony się umówią. Generalnie zmiana przebiegu przyłącza na działce inwestora jest kwalifikowana jako zmiana nie istotna. To ma wiedzieć twój KB. Oprócz mapy inwentaryzacji dostaniesz druk: Informacja uprawnionego geodety..... inwestycję .........wykonano zgodnie lub niezgodnie - wówczas jeszcze mapa rozbieżnosci. O wszystko wypytaj przy podpisywaniu zlecenia, aby była jasność co otrzymasz i za co płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts