tomot79 13.10.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Witam zgodnie z projektem domu w Malinówkach 9 G mam okno kuchenne rogowe wysunięte w cokole wokół okna.Okno chcę normalnie zamontować (bez wysuwania), ale pytanie z czego ten cokół robić, czy wystarczy żeby to był cokół ze styropianu czy też miałoby by to być wysunięcie betonowe bloczek czy inny materiał).Elewacja ma ocieplenie 20 cm, nad oknem roleta (18 cm), cokół wokół okna miałby dodatkowe kilka cm.Rozpoczynam SSO także ważne jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.10.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 Witam zgodnie z projektem domu w Malinówkach 9 G mam okno kuchenne rogowe wysunięte w cokole wokół okna. Okno chcę normalnie zamontować (bez wysuwania), ale pytanie z czego ten cokół robić, czy wystarczy żeby to był cokół ze styropianu czy też miałoby by to być wysunięcie betonowe bloczek czy inny materiał). Elewacja ma ocieplenie 20 cm, nad oknem roleta (18 cm), cokół wokół okna miałby dodatkowe kilka cm. Rozpoczynam SSO także ważne jak to zrobić. Najlepiej pytać architekta "co autor miał na myśli". Projekt powinien zawierać taki detal (czy jest to element wyłącznie dekoracyjny, czy wymaga zbrojenia, wsparcia konstrukcyjnego, etc.), a architekt ma obowiązek wyjaśnić wątpliwości co do swego dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Cokół ma być ze styropianu jako rodzaj bonia, jeśli oczywiście podoba ci się taka oblamówka i głębszy parapet na którym żona umieści skrzynkę z kwiatami.Okno możesz zamontować równo z murem lub w warstwie ocieplenia ale do tego są specjalne kotwy podtrzymujące okno.Innym sposobem jest wysunięcie samego muru ale wtedy tracimy na izolacji.Rozwiązanie na pewno jest wyjaśnione w projekcie lub uwidocznione w rzutach bocznych. Edytowane 13 Października 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts