Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wlaczenie ogrzewania po położeniu płytek

materix

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie odnośnie włączenia ogrzewania po położeniu płytek na podłodze i ścianach. Wiec pytanie polega na tym, ze glazurnik położył płytki mniej więcej ok 30h wcześniej po czym Ja nieświadomie włączyłem 10h temu piec gdzie ogrzewanie jest podłogowe, czy przez te 10h mogą wyjść jakieś powikłania? Temperatura została ustawiona na 19 stopni, klej to Sopro FF450

Mam pytanie odnośnie włączenia ogrzewania po położeniu płytek na podłodze i ścianach. Wiec pytanie polega na tym, ze glazurnik położył płytki mniej więcej ok 30h wcześniej po czym Ja nieświadomie włączyłem 10h temu piec gdzie ogrzewanie jest podłogowe, czy przez te 10h mogą wyjść jakieś powikłania? Temperatura została ustawiona na 19 stopni, klej to Sopro FF450

Jaką masz temperaturę wewnątrz? Ogrzewanie faktycznie działa?

Wcześniej wygrzałeś podłogówkę?

Nic nie powinno się stać pod warunkiem że na kotle jest regulator pogodowy ustalający temperaturę zasilania podłogówki. Obecnie na zewnątrz są jeszcze temperatury dodatnie więc temperatura podłogi nawet ok 30*C po owych 20 - 30h normalnego schnięcia nic się nie stanie.

Klej umożliwia fugowanie już po 24h więc powinno być ok.

Podłoga była wygrzewają przez ok 2 tygodni do 36 stopni,

I jaką wilgotność miały na koniec? Trochę krótko i trochę niska temperatura.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?64128-Wygrzewanie-pod%C5%82og%C3%B3wki

Skutkiem może być mocne pracowanie wylewki i pękanie bądź odspajanie płytek - zwłaszcza, że ten klej nie ma S1 ani S2.

Teraz mleko się już rozlało. Nie wiem, co bym zrobił w tej sytuacji - czy zrobił wygrzewanie, żeby ewentualne problemy wyszły jak najszybciej i żeby glazurnik je od razu naprawił. Czy grzał jak najdelikatniej, żeby na spokojnie wylewka doschła bez większych odkształceń.