Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczny jest wieniec na ścianie szczytowej

Wisnior93

Recommended Posts

Witam mam pytanie. Czy konieczny jest wieniec na ścianie szczytowej? U mnie w planie tego nie ma I robić czy nie robić. Z góry dzięki za odpowiedź

Robić, wieniec wzmacnia ściany szczytowe, które muszą radzić sobie z siłami nacisku konstrukcji dachu, oraz parciem wiatru.

Jak wiadomo natura jest nieprzewidywalna, a usztywnienie ścian na których opierają się np. płatwie zmniejszy spękania w części poddasza użytkowego w trakcie długiej eksploatacji budynku..

Witam mam pytanie. Czy konieczny jest wieniec na ścianie szczytowej? U mnie w planie tego nie ma I robić czy nie robić. Z góry dzięki za odpowiedź

Rób wg projektu. Konstruktor bierze za to odpowiedzialność.

Niby ściana szczytowa nie przenosi obciążeń konstrukcyjnych, ale już były na FM fotki przewróconej w czasie budowy ściany szczytowej bez słupa i wieńca. Ale nawet ścianka działowa, prostopadła do szczytowej powinna ją wystarczająco ustabilizować. Ale jak na wstępie - wg projektu.

Pamiętaj, żeby nad ścianą szczytową zostawić przestrzeń do poziomej termoizolacji.

Mówicie jak wykonaw cy, którzy mogą na tym dodatkowo zarobić.

Roboty jest w chu... i jeszcze trzeba się oganiać kijem.

Wieniec jest dla inwestora, a wykonawca ma to gdzieś, sporo jest projektów niedopracowanych, po prl-owskich.

Ludzie leją nawet trumienki, czyli skosy lane robią cienkie płyty żelbetowe nad poddaszem, takie domy są, bezpieczniejsze i bardziej szczelne.

dach_plyta_zelbetowa_Rys_1-730x811.jpg

Rób wg projektu. Konstruktor bierze za to odpowiedzialność.

To o czym tu piszemy nie podciągniesz pod wady projektowe. Edytowane przez animuss

Ludzie leją nawet trumienki, czyli skosy lane robią cienkie płyty żelbetowe nad poddaszem, takie domy są, bezpieczniejsze i bardziej szczelne.

Lane skosy mają wiele zalet. Tylko co to ma do wieńca? Za to na tym zdjęciu dokładnie widać błąd o którym pisałem - wieniec na ścianie szczytowej tak wysoko, że nie zmieści się na nim termoizolacja. Wiele domów będzie za kilka tygodni świeciło w tym miejscu w termowizji a i na oszronionym czy ośnieżonym dachu będzie widać ten brak. Widać też drugi błąd - murłata nie powinna być zlicowana nawet z wieńcem od zewnątrz - a tu chyba nawet wystaje.

Strop łączy się z wieńcem szczytu, więc go usztywnia.

A dopiszesz do tego zdania coś o lanych skosach? Bo dodajesz do układanki strop (który na Twoim zdjęciu nie jest połączony z wieńcem szczytu, jak chyba nazywasz ścianę szczytową) a nic nie napisałeś o lanych skosach.

edyta.

O qrcze, czemu zniknęła fotka, którą zacytowałem? Była zupełnie inna przed Twoją edytą. Aż poszukałem w historii (bo otwierałem w oknie, żeby się dobrze przyjrzeć) i była ta:

attachment.php?attachmentid=461725

https://pewnycement.pl/wp-content/uploads/2018/06/4.jpeg.jpg

Edyta2.

Na nowej fotce też jest powtórzony błąd z murłatą zlicowaną ze ścianą od zewnątrz (jak ktoś nie wie o co chodzi polecam pogooglać "murłata zlicowana"). Wieńca ściany szczytowej ani samej ściany na nowej fotce nie widać więc nie jest też ilustracją stwierdzenia, że strop łączy się z wieńcem szczytu.

4.jpeg.jpg

Edytowane przez Kaizen

To nie jest moje zdjęcie, a idąc twoim tokiem myślenia, to teraz jest twoje zdjęcie.:lol2:

Ja podałem źródło. Ty dopiero teraz przyznajesz, że nie jesteś autorem.

Nie zmienia to jednak informacji, które to zdjęcie zawiera. Nie odniesiesz się merytorycznie?

Ja podałem źródło. Ty dopiero teraz przyznajesz, że nie jesteś autorem.

Nie zmienia to jednak informacji, które to zdjęcie zawiera. Nie odniesiesz się merytorycznie?

A co tu pisać, ściany szczytowe na tym zdjęciu ewidentnie za wysoko, jak za prl-u a co do murłaty to jest prawidłowo.

Tu jest wieniec i w szczytach i w ścianach kolankowych, wszystko połączone ze stropem i na skosach.

To też nie moje wideo.

Edytowane przez animuss