Krzysztoff12 16.10.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Witam wszystkich. Od niedawna zaczęliśmy budowę domu. Po podjęciu decyzji i po kilku dylematach dotyczących materiałów oraz technologii budowy staję przed wyborem stropodachu.Majster polecą robić stropodach betonowy i ocieplic piana PUR. Na to dachówka ceramiczna. Czy ktoś robił tzw skosy lane i czym to ocieplał? Czy welna też będzie wporzadku?A może lepiej zrobić tradycyjnie bez lanych skosow?Czytam i nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji by wybrać optymalne rozwiązanie. Dom z poddaszem użytkowym. Przepraszam za błędy i z góry dziękuję za odpowiedzi na które szczerze mam nadzieje. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 18.10.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Szkoda pieniędzy na lane skosy, ja bym robił normalnie i ocieplił z 25cm wełny. Poza tym lane skosy zawsze będą gorzej zaizolowane a co za tym idzie straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.10.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Mylisz pojęcia, stropodach to dach płaski.Jeśli masz skosy to wg mnie warto robić lane ale wyjdzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 18.11.2022 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Ja w roku 2021 wykonałem stropodach betonowy tzw trumnę.Poza większymi kosztami budowy to ma więcej zalet niż wad.Dla mnie najbardziej liczyła się szczelność oraz dodatkowa masa akumulacyjna betonu, budynek jest bardziej zwarty.Musiałem ocieplić piana PUR 30+cm z powodu braku dostępności styropianu - faza covid , na to membrana oraz dachówka. Jedynie czego się obawiam to czy piana nie będzie ciągnąć wilgoci z powietrza. Jak patrze po budowach to coraz więcej osób wybiera takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.11.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Ja w roku 2021 wykonałem stropodach betonowy tzw trumnę.Poza większymi kosztami budowy to ma więcej zalet niż wad. Dla mnie najbardziej liczyła się szczelność oraz dodatkowa masa akumulacyjna betonu, budynek jest bardziej zwarty. Musiałem ocieplić piana PUR 30+cm z powodu braku dostępności styropianu - faza covid , na to membrana oraz dachówka. Jedynie czego się obawiam to czy piana nie będzie ciągnąć wilgoci z powietrza. Jak patrze po budowach to coraz więcej osób wybiera takie rozwiązanie To zalezy od regionu kraju. Pytanie: tę pianę pur dawałeś od środka czy od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts