Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach ocieplenie

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Od niedawna zaczęliśmy budowę domu. Po podjęciu decyzji i po kilku dylematach dotyczących materiałów oraz technologii budowy staję przed wyborem stropodachu.

Majster polecą robić stropodach betonowy i ocieplic piana PUR. Na to dachówka ceramiczna.

Czy ktoś robił tzw skosy lane i czym to ocieplał? Czy welna też będzie wporzadku?

A może lepiej zrobić tradycyjnie bez lanych skosow?

Czytam i nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji by wybrać optymalne rozwiązanie. Dom z poddaszem użytkowym.

Przepraszam za błędy i z góry dziękuję za odpowiedzi na które szczerze mam nadzieje.

Pozdrawiam

Krzysiek

• 4 weeks później...

Ja w roku 2021 wykonałem stropodach betonowy tzw trumnę.Poza większymi kosztami budowy to ma więcej zalet niż wad.

Dla mnie najbardziej liczyła się szczelność oraz dodatkowa masa akumulacyjna betonu, budynek jest bardziej zwarty.

Musiałem ocieplić piana PUR 30+cm z powodu braku dostępności styropianu - faza covid , na to membrana oraz dachówka. Jedynie czego się obawiam to czy piana nie będzie ciągnąć wilgoci z powietrza.

Jak patrze po budowach to coraz więcej osób wybiera takie rozwiązanie

Ja w roku 2021 wykonałem stropodach betonowy tzw trumnę.Poza większymi kosztami budowy to ma więcej zalet niż wad.

Dla mnie najbardziej liczyła się szczelność oraz dodatkowa masa akumulacyjna betonu, budynek jest bardziej zwarty.

Musiałem ocieplić piana PUR 30+cm z powodu braku dostępności styropianu - faza covid , na to membrana oraz dachówka. Jedynie czego się obawiam to czy piana nie będzie ciągnąć wilgoci z powietrza.

Jak patrze po budowach to coraz więcej osób wybiera takie rozwiązanie

To zalezy od regionu kraju.

Pytanie: tę pianę pur dawałeś od środka czy od zewnątrz?