Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę nakładać masę KMB pistoletem? Jakim i jak?

VitGryfny

Recommended Posts

Zamierzam się dy wykonania izolacji pionowej, ale nie mam wprawy w pracy z pacąi pomylslamem, że może nakładanie natryskowe byłoby możliwe.

Nie wiem jednak czy dwuskładnikowa gęsta masa w ogóle możliwa jest do natrysku.

Masa to Bostik 2k oparta na emulsji bitumicznej.

Jeśli to możliwe to jaki powinienem pistolet zakupić i jaka sprężarka będzie odpowiednia?

Dziękuję za pomoc.

Witek

Jak pisze Mareks, operowanie pacą jest banalne w porównaniu z natryskiem. Na próbę wyznacz sobie 1m2 powierzchni i odmierz ilość masy wg deklaracji producenta co do zużycia na 1m2 - to wystarczy abyś wiedział co i jak i ile nakładać.

Jeśli już jakiś problem to do wersji 2K, przyda się pomocnik. W pojedynkę może być problem aby uwinąć się z nakładaniem całej zawartości zanim masa zacznie wiązać. Natomiast mieszanie mniejszych ilości wymaga precyzyjnego odmierzania składników A i B. Jeden miesza, drugi nakłada i robota idzie łatwo i sprawnie.

Nawet bez wprawy paca i szpachelka spokojnie wystarczą do pracy bez inwestycji w sprzęt który się nie sprawdzi. Pistolet z grubą dyszą do malowania podwozi samochodowych i sprężarka 9 Bar to wydatek rzędu 600 zł

Potwierdzam co pisze Kolega. Cena pistoletu z grubszą dyszą jest kilkukrotnie wyższa niż przeciętna do malowania.,

Maszak też pisze samą prawdę.

Same bystre chłopaki :)